[#1] Dysk 1 gry Superfrog
Witam,

poszukuje zawodnika, najlepiej z Wroclawia lub okolic, ktory bylby na tyle uprzejmy nagrac dla mnie pierwsza dyskietke Superfroga. Niedawno kupilem Amige specjalnie dla tej gry, ale niestety dyskietka jest uszkodzona (zawiesza sie na ekranie ladowania pierwszego etapu gry), a bardzo mi zalezy na uruchomieniu tej gry.

Prosze o pomoc.

[#2] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@5zl, post #1

A próbowałeś przeczyścić ją spirytusem albo podobnym środkiem? Często takie coś pomaga.

[#3] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@jaa2, post #2

nie pomoze! kolega ma pewnie kopie jeszcze z 20 wieku szeroki uśmiech tez ja mialem jak mi oryginalna poszla, wtedy zamek sie wieszal.

[#4] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@5zl, post #1

dopoki nikt Ci nie nagra dyskietki pograj sobie w inne etapy.
kody znajdziesz tu
http://hol.abime.net/2223/cheatcode
[#5] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@Norbert, post #4

Inne etapy też nie pójdą. Wsad gry znajduje się na 1 dyskietce i to ona zawiera praktycznie całość wykonania. Reszta dyskietek to tylko levele oraz dźwięk do nich. Nawet przeskok do następnej dyskietki nie pomoże. Sprawdzone już wiele lat temu

[#6] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@5zl, post #1

Pisz na meila jak chcesz.

[#7] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@parallax, post #6

widze ze wszyscy sa zainteresowani oprocz autora watku :)

[#8] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@5zl, post #1

Jeżeli jest to 1 dyskietka oryginalnej gry, to nikt Ci tego nie nagra bo obraz tej dyskietki to IPF, którego nagrać na dyskietkę jest bardzo trudno. Piracki dysk 1 nie będzie współpracował z oryginalnymi dyskami i na odwrót (oryginał m 3 dyskietki a pirat 4).

[#9] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@rafgc, post #8

A jak ktoś ma oryginalną dyskietkę to nie da się z niej normalnie zrobic kopii?

[#10] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@recedent, post #9

pewnie nible copy by poszlo ..

wow zaskoczyles mnie ze Super Frog byl na 3 Dyskach ..
oczywiscie nie liczac dysku (nr 3) z Bajkowym Intrem
czyli suma sumarum chyba cala gra byla jednak na 4 dyskach

[#11] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@recedent, post #9

Jeżeli struktura dysku jest nietypowa, tzn inna niż standardowe 880kb (jedno z zabezpieczeń przed kopiowaniem), to szanse są bardzo małe, można spróbować Nibble copy ale nie można niczego obiecywać. Obrazy IPF SF mają ponad 1MB, więc dyskietki takie mają niestandardowe długości ścieżek, efekt będzie widoczny przy próbie kopiowania w postaci uszkodzonych sektorów. Piracki SF ma 4 dyskietki, bo dane nie mieściły się na 3 dyskach po konwersji na standardowe ścieżki i część 2 dysku musiała być przeniesiona na 4.

Z oryginalnej dyskietki można zrobić IPF, ale już tego obrazu (zawierającego zabezpieczenia) na dyskietkę nie nagrasz bez specjalnego sprzętu.

pewnie nible copy by poszlo ..

wow zaskoczyles mnie ze Super Frog byl na 3 Dyskach ..
oczywiscie nie liczac dysku (nr 3) z Bajkowym Intrem
czyli suma sumarum chyba cala gra byla jednak na 4 dyskach

Nie, oryginał jest na 3 dyskach, dysk 1 i 2 to gra, a 3 to intro. Ściągnij sobie obrazy IPF SF z dream17 http://www.dream17.info/softography.php?id=8&s=downloads#id14 i sam sprawdź. IPF to obraz dyskietki zawierający jej dokładną kopię wraz z zabezpieczeniami. Swoją drogą, w ten sposób można sprawdzić czy ktoś nie próbuje nam wcisnąć niby oryginalnego SF na allegro na 4 dyskietkach.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2010 18:02:10
[#12] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@rafgc, post #11

To pajace z Team17 sprzedawali użytkownikom grę-jednorazówkę? A co w instrukcji piszą? "Jeśli nawali Wam któraś z dyskietek to kupcie sobie nową kopię gry"? Bo z tego co pamiętam zawsze producent zalecał granie z kopii, a oryginały żeby trzymać w bezpiecznym miejscu.

[#13] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@recedent, post #12

Ten zapis o graniu z kopii, prawdopodobnie dotyczyła tytułów na PC gdzie nie stosowano takich sztuczek, bo tam się nie grało z dyskietki, tylko z dysku oraz gier na płytach. Trochę śmiesznie brzmi zapis o rekomendacji grania z kopii, której nie idzie zrobić w większości przypadków z powodu zabezpieczeń.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2010 18:20:21
[#14] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@rafgc, post #13

Tylko po co robić kopię zapasową dyskietek instalacyjnych, skoro gra zainstalowana jest już na dysku?

Pamiętam z dawnych czasów, że gdzieś coś takiego wyczytałem. Ale za dużo oryginałów nie posiadałem, więc pewnie akurat mi się taki rodzynek DOSowy trafił ;)

Anyway, kolega który wystartował wątek musi nam odpowiedzieć na jedno bardzo ważne pytanie: Z ilu dyskietek grał w Superfroga i czy na początku wyświetla sie jakies cractro.

[#15] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@recedent, post #14

taka wzmianka była również w Black Crypt:
http://img713.imageshack.us/img713/6098/pict0076p.jpg
zdjęcie zrobione przed chwilą.
Również wiele innych gier które posiadam ma w swoich instrukcjach tego typu wzmianki.

[#16] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@recedent, post #14

Tylko po co robić kopię zapasową dyskietek instalacyjnych, skoro gra zainstalowana jest już na dysku?

To wg mnie taka sama analogia jak dzisiejsze "kopie zapasowe" płyt CD/DVD z grami/programami krążące po torrentach i rapidshare'ach, a które tak często zbawiennie przychodzą nam z pomocą, gdy nam się oryginał popsuje :) . Co do zabezpieczeń przed kopiowaniem, to pomimo zaleceń używania kopii, to współcześnie nadal nie można przegrać większości płyt bez specjalistycznych programów, bądź ściągania "uleczonego" pliku EXE. Można zrobić oczywiście obraz płyty 1:1, bodajże jest to format .mdx, ale można go używać tylko w daemon tools, tak samo jak obrazy dyskietek amigowych IPF da radę używać praktycznie tylko w WinUAE.

Wracając do tematu, to autor chyba już tutaj więcej zajrzeć nie ma zamiaru. Pewnie zarejestrował się tylko dla tej dyskietki.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2010 20:21:52
[#17] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@5zl, post #1

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, napisalem maila do parallaxa, mam nadzieje, ze sie uda.

Napewno, w miare mozliwosci, bede zagladal na forum, pomoze mi to przypomniec dobre czasy :)

Pozdrawiam
[#18] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@5zl, post #1

PS: Tak, jest cractro, jak to ujął receden i faktycznie jest na 4 dyskietkach
[#19] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@rafgc, post #16

bodajże jest to format .mdx

Może też być zwykłe ISO, CCD, NRG, BIN... Obecnie formatów obrazów dysków optycznych jest sporo.

[#20] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@5zl, post #17

Coś mail nie doszedł. Spróbuj jeszcze raz.

[#21] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@cpt. Misumaru Tenchi, post #19

Może też być zwykłe ISO, CCD, NRG, BIN... Obecnie formatów obrazów dysków optycznych jest sporo.

Podałem przykład obrazu przechowującego binarny obraz powierzchni płyty, jest to obraz 1:1.

Więc, skoro SF jest na 4 dyskietkach, to nie będzie problemu z nagraniem.

[#22] Re: Dysk 1 gry Superfrog

@5zl, post #1

Wysłany ponownie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem