[#1]
Retro remakes na "nowe Amigi"?
Od pewnego czasu zastanawiam się dlaczego nie wydaje się gier typu "Retro remakes" na nowe komputery z amigowego podwórka jak Pegasos, Efika, Sam440ep. Na razie portuje się tylko te nowsze produkcje napisane zwykle w językach wysokiego poziomu jak Python lub korzystające z bibliotek wysokiego poziomu jak SDL. Czy nie fajnie byłoby gdyby przeportować np. Superfroga pod AmigaOS4.1 lub MorphOS czyli natywnie skompilować pod ten system wykorzystując oryginalną grafikę itp. Kod napisałoby się od podstaw, a grafikę zapożyczyłoby się oczywiście z uwzględnieniem wszelkich zasad licencyjnych. W ten sposób powstałyby nowe wersje starych hitów, które możnaby modyfikować i rozbudowywać według uznań graczy. Co o tym myślicie? Ja ze swojej strony rozpocząłem już jakiś czas temu taki projekt o roboczej nazwie Dune 3, która to gra miała działać właśnie na AmigaOS4.0 i mieć kod napisany od podstaw, a grafikę wyciągniętą z oryginału. Uważam, że jakby zrobić choć jedno takie przedsięwzięcie to duża grupa ludzi mogłaby pograć w takie stare hity bez konieczności korzystania z wszelakich emulatorów! Przy tworzeniu takich "Retro remakes" nie wykluczam wykorzystania języków wysokiego poziomu jak Python lub bibliotek SDL, choć bardziej ukierunkowałbym się w stronę wykorzystania standardowych bibliotek amigowych ew. jakichś własnych wyspecjalizowanych bibliotek wspomagających pisanie gier. No i pisania w języku C++. Kod gry, który trzebaby napisać od podstaw nie jest rzeczą aż tak trudną, wystarczyłby chociaż zarys mechanizmu działania danej gry, najważniejsze by wyciągnąć grafikę i ew. muzykę (oczywiście za zgodą producenta) i skompletować grę. Jak się na to zapatrujecie? Pisałem już kilka programów na te "nowe Amigi" i muszę stwierdzić, że drzemie w nich niesamowita moc, którą można wykorzystać. Takie "Retro remakes" zamiast emulacji byłyby jak znalazł. I to w wersji na komputery wywodzące się z Amigi, a nie PC. Zapraszam do dyskusji.