[#1] Szukam nazwy gry
Witam. Jestem tu nowy, wiec na poczatek wypada sie przedstawic. Mam na imie Piotr i moim pierwszym komputerem byla Amiga1200:) A teraz do rzeczy, szukam nazwy gry, jedyne co z niej pamietam to outro, po porazce kosmici? lapali bohatera, otwieraly sie drzwi statku i bohater dryfowal w przestrzen w takt przepieknej muzyki (brzmienie przywodzilo na mysl gitare badz klawesyn)... Przekopalem wszystkie dyskietki ktore posiadam i zadna nazwa mi sie nie skojarzyla, a stacje dyskietek w amidze mam zepsuta, wiec nie jestem w stanie samemu sprawdzic :( Jesli komus cos zadzwonilo, to bede bardzo wdzieczny za odpowiedz... Pozdrawiam

[#2] Re: Szukam nazwy gry

@verufer, post #1

Chodzi chyba o "Another World".

[#3] Re: Szukam nazwy gry

@mailman, post #2

Predzej "FlashBack"
[#4] Re: Szukam nazwy gry

@mailman, post #2

Dziekuje za odpowiedz, ale nie :( W Another World i Flashbacku gdy sie ginelo, to potem bylo powtarzanie gry od poczatku bez zadnego outra, a w tej grze koniec nastepowal gdy przeciwnicy lapali bohatera i zaczynalo sie wlasnie to outro, poza tym cos mi sie kojarzy ze to byla gra jednodyskietkowa, bo czesto ja wlaczalem i dawalem sie lapac tylko po to by posluchac tej muzyki ;) Ogolnie ta muzyka wyrozniala sie jakoscia, nie czulo sie w niej komputerowej "sztucznosci", bardziej jak pojedynczy sample rzeczywistego utworu, o ile to komus sprecyzuje cokolwiek... Acha, te potwory wyrzucajace bohatera byly chyba czerwone i mialy ogony, ale glowy sobie za to nie dam uciac...

Ostatnia modyfikacja: 20.11.2010 19:20:20
[#5] Re: Szukam nazwy gry

@verufer, post #4

To było outro, czy obrazek/animacja towarzyszące Game Over?

[#6] Re: Szukam nazwy gry

@mailman, post #5

to byla animacja, na pewno nie pojedynczy obrazek, choc byc moze byla ona tylko pokazem slajdow, juz dokladnie nie pamietam... Jak juz mowilem, zaczynala sie ona gdy lapano bohatera, czyli byl to game over, wybaczcie jesli kogos zmylilo to slowo outro...
[#7] Re: Szukam nazwy gry

@verufer, post #6

Onescape pewnie nie jeżeli mowa o grach z dyskietek. Może Future Wars ?? Podaj więcej szczegułów jakie zapamiętałeś.

[#8] Re: Szukam nazwy gry

@Logan, post #7

Z gry praktycznie nic nie zapamietalem, wiem ze po wlaczeniu dalo sie szybko dojsc do tej animacji... Muzyka byla krotka, smutna, brzmienie miala lekko przesterowane, rzeklbym ze jak na muzyke komputerowa w tamtych czasach byla rewelacyjna... w animacji otwieraly sie przeszklone drzwi i bohater wylatywal w proznie, wypychaly go jakies stwory, tak jak napisalem powyzej, a moze to jednak byly orki? Nie pamietam niestety :(
[#9] Re: Szukam nazwy gry

@verufer, post #8

Sprawdzilem, i to niestety nie Future Wars, ani Onescape, tych gier nawet nie mam :( ale dziekuje za pomoc...
[#10] Re: Szukam nazwy gry

@verufer, post #1

Opis sytuacji w tej scence kojarzy mi się z wydarzeniem z "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy", tylko nie wiem, czy w grze była taka scena (opieram się na książce), a ponadto gra była "półtekstówką", chyba bez animacji (może outro było. W grę grałem tylko w wersji na Spectrum :).

[#11] Re: Szukam nazwy gry

@Leander, post #10

Niestety to tez nie ta gra, ta gra nie byla poltekstowka..
[#12] Re: Szukam nazwy gry

@verufer, post #11

Co to był za gatunek w ogóle? Przygodówka?

[#13] Re: Szukam nazwy gry

@verufer, post #11

http://www.youtube.com/watch?v=cc8MVAcgduQ to? 5:50 jest właśnie game over

[#14] Re: Szukam nazwy gry

@Katiria, post #13

Tak! To wlasnie Ork :D Jak sie okazuje co do niektorych szczegolow mnie pamiec zawiodla, tym bardziej jestem bardzo wdzieczny, zwlaszcza ze jak sie okazuje juz nie mam tych dyskietek, wiec sam bym sobie nie przypomnial... Dzieki Katiria, jak moge Ci sie odwdzieczyc? Pozdrawiam :)
[#15] Re: Szukam nazwy gry

@verufer, post #14

calkowicie cie zawiodla - bo gra byla na 2 dyskach ;-]
ale muzyczka rzeczywiscie przyjemna

Kati ma piwko u ciebie ;)

Ostatnia modyfikacja: 21.11.2010 09:48:05
[#16] Re: Szukam nazwy gry

@verufer, post #14

Fajna gierka. A demo naprawde dobrze zrobione, a dzwiek....super. Jak na gre dwu dyskietkowa calkiem niezle. Ale co tu duzo mowic Psygnosis to gwarancja jakosci.

[#17] Re: Szukam nazwy gry

@HOŁDYS, post #15

Calkowicie to moze nie, bo mialem juz zamiar wklejac zapamietane nuty do tej muzyczki w nadziei, ze ktos moze po tym skojarzy, i jak sie okazuje po przesluchaniu te zapamietalem dobrze :) Tym niemniej z ta dyskietka i paroma innymi rzeczami to rzeczywiscie strzelilem jak kura w plot ;) A muzyka chyba najlepsza z tych gier w ktore zdarzylo mi sie grac, jeszcze tylko chyba w Diggersach byl podobnie bardzo chwytliwy motyw... Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam :)
[#18] Re: Szukam nazwy gry

@verufer, post #14

Nie ma sprawy ;) Cieszę się że znalazłeś to czego szukałeś :)
A co do muzyki, to mi się jeszcze podoba: http://www.youtube.com/watch?v=PGf5xpaRIx8 to http://www.youtube.com/watch?v=KJ3UCmSFhoc i to http://www.youtube.com/watch?v=XKkmyMKbPKE

@Hołdys:

[#19] Re: Szukam nazwy gry

@Katiria, post #18

Muzyka calkiem fajna, akurat w te gry nie zdarzylo mi sie grac, ostatni kawalek brzmi jak Helloween, nawet wstep :) A to wlasnie ta muzyka do Diggers o ktorej mowilem:
http://www.youtube.com/watch?v=VS8uYRdoq8E&feature=related
Moze by tak zrobic jakas amigowa liste przebojow, jak juz jest to nie bijcie ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem