[#1] Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?
Pytanie jak w temacie. Pojawiło się ono w związku z organizowanym przez Amiga.org konkursem na grę świąteczną, którego termin niestety jest bardzo bliski (kilka tygodni). Przeprowadzam taką sondę, żeby dowiedzieć się czy warto taki konkurs zorganizować. A organizacją chyba zajęłoby się PPA, z tego co przeczytałem.

Ostatnia modyfikacja: 21.12.2010 19:58:41
[#2] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@Minniat, post #1

Zainteresowany. Czemu nie. Może uda mi się skończyć to, co zacząłem na konkurs Amiga.org a czego niestety nie zdążę skończyć przed terminem.

Swoją drogą: ciekawe, co teraz napiszą osoby, które co roku psioczą, że konkurs na Amiga.org jest ogłaszany za późno przez co nie mają czasu by przygotować jakąś sensowną grę. ;)
Skoro na PPA ogłoszenie jest z półrocznym wyprzedzeniem, to pewnie możemy liczyć na wysyp miażdżących i wypasionych produkcji... Aż strach brać udział w takim konkursie, bo z moimi umiejętnościami to pewnie się tylko ośmieszę. ;)

[#3] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@Minniat, post #1

Pomysł dobry. Jestem za.
APC74: Lepszy rydz, niż nic.

[#4] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@Minniat, post #1

Oferuję grafikę 2D i 3D jakby ktoś pragnął :)

[#5] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@Minniat, post #1

Mam duzo lepszy i wcale nieoryginalny pomysl.
Olac te wszystkie bezsensowne konkursy i szopki noworoczne..

Zalatw dobrze dzialajace forum z prywatnym dostepem i mozliwoscia ladowania plikow.
Zbierzmy grupke tak z 5-8 osob (graficy, programisci, muzycy). Stworzmy jedna grupe.
Przedstawi sie z 2-3 projekty do realizacji na forum (np. Arcymag).
Ludzi podzieli sie na 2-3 grupki i rozpocznie prace nad projektami ale tak, zeby kazdy mial do nich dostep i widzial na jakim etapie jest.
Ten kto bedzie chcial grzebac nad danym typem gry, to zostanie do niego przypisany.
Jak bedzie za malo chetnych na dany projek, to projekt zostanie odwolany a ludziska przysluza sie do innego, cieszacego sie wiekszym poparciem.
Ewentualne korzysci wedlug wkladu pracy bo oczywiscie, za friko to tez nie ma sensu.

Z racji tego, ze juz pisalem o tym nie raz i bylem nawet w takich pseudogrupkach, to podam odrazu kardynalne bledy jakie popelniono przy ich tworzeniu

- "O je!!! mamy darmowe forum"
Bez porzadnego forum nie ma mowy o zadnej wspolpracy.
Zadnych darmowych, gownianych, zasyfionych reklamami, nieprywatnych for.

- "Zosia samosia".
Programista musi stanowic integralna czesc zespolu, a nie na zasadzie "Hej robie swietna gre, zrobcie mi grafe i muze, jak napisze gre, to wam pokaze co wyszlo". Pokazywac to mozna dupe ksiedzu na privie.

- "Hurraaa piszemy gre !!!"
Wpierw nalezy zaprojketowac gre a pozniej ja pisac. Czyli tak:
1) Projekt, O czym gra, jaki rodzaj, jak to ma dzialac, na jaki sprzet.
2) Opinie o nim pozostalych uzytkownikow (np. moze byc i sonda)
3) Ewentualne poprawki w projekcie.
4) ...przystepujemy do pisania
inna kolejnosc nie ma prawa bytu we wszechswiecie.

- "Jezyk lata jak lopata"
Najlepszym przykladem do nasladowania jest tu kolega MDW. Gosc milczy jak grob i nagle pach. Wychodzi gotowy produkt, ludzie sa zaskoczeni.
A nie "UWAGA!! JUZ JUTRO WYJDZIE GRA, KTORA ZMIAZDZY MICROSOFT NA MARMOLADE, WGNIECIE PECETY W JADRO ZIEMI, A BABCIE KLOZETOWE NA JEJ WIDOK DOSTANA ORGAZMU!" vide najslynniejsza gra na ziemi, ktora sie nie pojawila mimo tego, ze prawie kazdy gdzies ja widzial dawno temu - DUKE NUKEM FOREVER (po nastu latach wyglada na to, ze w koncu wyjdzie tyle, ze ja jako fanatyk duka mowie "TOO LATE!!")
[#6] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@selur, post #5

jak mowisz o Dupie ksiedzu... TO SAM SE ZROB :)
nie te czasy stary....ja wole sobie grzebac sam i wam wlasnie pokazac "kiedys" jakis efekty ktore trzasnolem niz bawic sie po pracy w to ... co mam na co dzien w robocie ..
W czym rzecz miales temat co jest potrzebne do nauki asma sam go stworzyles odpowiedzi od groma ;) Siadaj i pisz :)

a cykl zycia ktory zaproponowal selur nie ma sie ni jak do mikro swiatka amigowego - o p******y sie klocimy a ty chcesz zeby ludzie pracowali w zespole ze soba kilka misiecy :D :D :D ]

Ja tam wole pokazac dupe ksiedzu

Ostatnia modyfikacja: 22.12.2010 08:13:11
[#7] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@selur, post #5

Słuchaj, z pomysłem stworzenia grupy wyszedłem już jakiś czas temu (był w newsach na PPA) i powiem Ci, że z fantastycznym rezultatem. Udało mi się skompletować grupę i nasza grupa składa się obecnie z:

- 2 programistów
- 1 grafika
- 1 tłumacza

Przy czym każdy pełni też pewne dodatkowe funkcje, np. nasz drugi programista jest też administratorem serwera.

Zalatw dobrze dzialajace forum z prywatnym dostepem i mozliwoscia ladowania plikow.

Szczerze polecam http://www.sourceforge.net. Bardzo dobry serwer z mocą możliwości bez denerwujących reklam!

Lub skorzystać z pomocy kolegi tak jak jest w naszym przypadku. Mamy miejsce na serwerze http://rns.c0ff33.net i własną listę dyskusyjną (coś jak forum tylko, że wysyłane listami).

Ja rozumiem, że Twój pomysł polega na zebraniu większej ilości ludzi i podzieleniu ich na kilka grup, każda zajęłaby się oddzielnym projektem.

W naszym zespole już raczej wystarczy programistów ("gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść" ), polecam Ci założyć własną grupę z grafikiem i muzykiem.

Jeśli jesteś początkującym programistą i poszukujesz pomocy to ja spróbuję Ci jej udzielić. Czy jesteś zainteresowany szkółką programistyczną (programowanie gier na klasyku) publikowaną na łamach PPA? Bo jeśli tak, to ja postaram się taką szkółkę poprowadzić.

Ostatnia modyfikacja: 22.12.2010 08:37:10
[#8] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@selur, post #5

Proszę sfolgować ze słownictwem.

[#9] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@Minniat, post #7

Jeśli jesteś początkującym programistą i poszukujesz pomocy to ja spróbuję Ci jej udzielić. Czy jesteś zainteresowany szkółką programistyczną (programowanie gier na klasyku) publikowaną na łamach PPA? Bo jeśli tak, to ja postaram się taką szkółkę poprowadzić.

Ja jestem zainteresowany szkółką. Z amigą miałem styczność ostatnio tak około 94/95 i moja wiedza ograniczała się do amosa, amiga E (czyli raczej lameria)

Chętnie powrócę i coś sobie sklecę małego (na początek) na klasyka właśnie.
Programowaniem na poważnie w AOS4.x, MOS na razie nie wejdę - nie wiem czy wielu się znajdzie takich jak ja.

Jakby coś takiego powstało - w formie tutoriala, cyklu - czegokolwiek - to naprawdę byłby to krok w dobrym kierunku i odhermetyzowania (wiem, zagalopowałem się) tego światka. A że z natury lenistwo nie pozwala na powrót....tutorial to trochę motywacja jest i pokazanie tego pierwszego kroku. Potem już człowiek wsiąka (jak w bagno, hehe)

Ludzie wracają do atari - dla zabawy, piszą gry, w które ktoś inny gra, dlaczego nie mają wrócić do amigi z tego sameg opowodu?
Zobaczcie jak to działa na AOL, pięknie. Konkurs? Dlaczego nie wspólny?
Czy platofrma ma aż takie znaczenie dla retromaniaków? Pomysł może być decydujący, nie liczba bitów.

[#10] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@xeen, post #9

Oki, postaram się w wolnej chwili przygotować jakiś materiał na taką szkółkę. Skupiłbym się na pisaniu w C, Amiga E i trochę w asemblerze (razem z przykładami). Skupiłbym się rzecz jasna na nauce pisania gier dwuwymiarowych - strzelanek, platformówek itp. i zgodnie z systemem.

[#11] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@Minniat, post #10

czas nikogo nie rozpieszcza, ale jak się uda to będzie rewelacja OK

[#12] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@xeen, post #9

xEEN ma ludzkie podejscie i pomysl jego jest ZACNY.
nawet mozna by stare (o ile prawo autorskie pozwala) materialy z MA,C&A,Amiowiec,Kebab - zeskanowac i wrzucic jako text (a nie JPG) na forum.
kacik dla poczatkujacyh jak najbardziej ZA !
mozna by zrobic rowniez dla poczatkujacych grafikow - opisac DeluxePainta,LightWave czy inne kombajny .. oraz dla muzykow .. opis komend protrakera ,AudioMastera jak obrabiac sample i jak zabrac sie do pisania modulow na A500 OK

[#13] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@HOŁDYS, post #12

Ja nie wiem co z wami jest nie tak..
Nie mam wiecej pytan.
Dziekuje Dobranoc
[#14] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@Minniat, post #1

Dawno nie pisałem muzyki, ale mogę pomóc coś przy dźwiękach albo masterować materiał na 192kHz/32bit float i przekonwertować na co tam potrzeba. Plus level designer od ponad 15 lat. Tylko z czasem jest różnie.
[#15] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@SPECT, post #14

SPECT = SPECTRA ? taki kolo w okularach ;) ?
wodke pilismy na xenium ;-] OK

[#16] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@HOŁDYS, post #15

Nie, niestety to nie ja. :>
[#17] Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?

@Minniat, post #1

Jak bedzie to wakacyjny konkurs to chetnie doloze hobistycznie swoje "5 groszy" :)

konkurs na gre i moze takze jakas aplikacyje - tylko nie konwersje "kropka w kropke" z linucha, choc mozna czerpac (biblioteki itp.):)

Ostatnia modyfikacja: 23.12.2010 14:09:40
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem