[#5]
Re: Czy ktoś zainteresowany konkursem na grę, którego termin to pół roku?
Ignorowany przez 34 użytkowników
@Minniat,
post #1
Mam duzo lepszy i wcale nieoryginalny pomysl.
Olac te wszystkie bezsensowne konkursy i szopki noworoczne..
Zalatw dobrze dzialajace forum z prywatnym dostepem i mozliwoscia ladowania plikow.
Zbierzmy grupke tak z 5-8 osob (graficy, programisci, muzycy). Stworzmy jedna grupe.
Przedstawi sie z 2-3 projekty do realizacji na forum (np. Arcymag).
Ludzi podzieli sie na 2-3 grupki i rozpocznie prace nad projektami ale tak, zeby kazdy mial do nich dostep i widzial na jakim etapie jest.
Ten kto bedzie chcial grzebac nad danym typem gry, to zostanie do niego przypisany.
Jak bedzie za malo chetnych na dany projek, to projekt zostanie odwolany a ludziska przysluza sie do innego, cieszacego sie wiekszym poparciem.
Ewentualne korzysci wedlug wkladu pracy bo oczywiscie, za friko to tez nie ma sensu.
Z racji tego, ze juz pisalem o tym nie raz i bylem nawet w takich pseudogrupkach, to podam odrazu kardynalne bledy jakie popelniono przy ich tworzeniu
- "O je!!! mamy darmowe forum"
Bez porzadnego forum nie ma mowy o zadnej wspolpracy.
Zadnych darmowych, gownianych, zasyfionych reklamami, nieprywatnych for.
- "Zosia samosia".
Programista musi stanowic integralna czesc zespolu, a nie na zasadzie "Hej robie swietna gre, zrobcie mi grafe i muze, jak napisze gre, to wam pokaze co wyszlo". Pokazywac to mozna dupe ksiedzu na privie.
- "Hurraaa piszemy gre !!!"
Wpierw nalezy zaprojketowac gre a pozniej ja pisac. Czyli tak:
1) Projekt, O czym gra, jaki rodzaj, jak to ma dzialac, na jaki sprzet.
2) Opinie o nim pozostalych uzytkownikow (np. moze byc i sonda)
3) Ewentualne poprawki w projekcie.
4) ...przystepujemy do pisania
inna kolejnosc nie ma prawa bytu we wszechswiecie.
- "Jezyk lata jak lopata"
Najlepszym przykladem do nasladowania jest tu kolega MDW. Gosc milczy jak grob i nagle pach. Wychodzi gotowy produkt, ludzie sa zaskoczeni.
A nie "UWAGA!! JUZ JUTRO WYJDZIE GRA, KTORA ZMIAZDZY MICROSOFT NA MARMOLADE, WGNIECIE PECETY W JADRO ZIEMI, A BABCIE KLOZETOWE NA JEJ WIDOK DOSTANA ORGAZMU!" vide najslynniejsza gra na ziemi, ktora sie nie pojawila mimo tego, ze prawie kazdy gdzies ja widzial dawno temu - DUKE NUKEM FOREVER (po nastu latach wyglada na to, ze w koncu wyjdzie tyle, ze ja jako fanatyk duka mowie "TOO LATE!!")