[#1] Prosze o pomoc - co to za gra
Witam,

Nazywam sie Bartek i jestem nowy na forum, wiec prosze o wyrozumialosc.

Jakos czas temu przypomnialem sobie, ze dawno, dawno temu gralem na amidze w taka gre:

Kupowało się jakiś towar, ładowało na statek i przewoził do innego państwa i sprzedawało (ogólnie taki handel), ale po drodze mogli Cię napaść piraci, giełda mogła się załamać, mozna było poprosic o pomoc(za kase) w porcie itp.

Z tego co pamieta to byla to gra tekstwoa.

Bede bardzo wdzieczy jezeli ktos mi powie co to byla za gra.

Z gory dziekuje i zycze wesolych swiat!
Bartek.
[#2] Re: Prosze o pomoc - co to za gra

@bartx, post #1

A gra była polska czy z jakimś tłumaczeniem?
[#3] Re: Prosze o pomoc - co to za gra

@bartx, post #1

Może to był "Kupiec"?

[#4] Re: Prosze o pomoc - co to za gra

@bartx, post #1

"Giełda Światowa" pewnie.

[#5] Re: Prosze o pomoc - co to za gra

@bartx, post #1

[#6] Re: Prosze o pomoc - co to za gra

@bartx, post #1

A może Colonization?

[#7] Re: Prosze o pomoc - co to za gra

@bartx, post #1

chyba chodzi o 1869
[#8] Re: Prosze o pomoc - co to za gra

@vegeta, post #7

ewentualnie krzysztof kolumb ,patrician lub high seas trader sorry że z malej litery
[#9] Re: Prosze o pomoc - co to za gra

@vegeta, post #7

Myślę, że zdanie "giełda mogła się załamać" z pierwszego postu skutecznie wyklucza zarówno "Kupca", jak i "Colonization", czy "1869" :)

[#10] Re: Prosze o pomoc - co to za gra

@recedent, post #9

Kupiec mógłby być, ponieważ oprócz jeżdżenia po skalnych urwiskach, "pakowało" się wozy na statek i odwiedzało bardziej odległe tereny...żeby zdobyć kasiorkę. I to dla kogo? Dla laski która grała w "Miasteczku Twin Peaks" :P

Fajnie mi się grało w Kupca. :)

Nikt jeszcze nie napisał o Funturatum, ale to nie jest gra tekstowa.
[#11] Re: Prosze o pomoc - co to za gra

@recedent, post #9

w 1869 był taki motyw że mozna było pożyczyć kasę w banku w porcie , poza tym jeśli dobrze pamiętam to płynąc statkiem z punktu a do punktu b, możliwy był zamach stanu lub inne zamieszki w kraju do którego wiozło się towar wiec tak mi się skojarzyło z ta giełdą choć to nie to samo ;) Kolega pisał że grał w to bardzo dawno temu więc może z tą giełdą przesadził ;)( nie bardzo wiem kiedy powstała giełda światowa ale jakoś nie pasuje to do piratów o których wspomina no chyba że Somalijscy )
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem