[#1] Ktoś pamięta tytuł polskiej gry?
Witam

Była na amidze kiedyś taka POLSKA gierka:

Bardzo podobna do colonization, lub Anno1602 (PC), ale nie jestem pewien czy była w niej możliwość zakładania miast i ich rozbudowy.

Gra polegała na odkrywaniu mapy pływając statkiem po morzu, można było dopłynąć do portu i sprawdzać ceny towarów, towary można było kupować/sprzedawać w różnych miastach.

Grafika była bardzo ładna (bez wodotrysków), a gra miodna.

Czy ktoś się zetknął kiedyś z tą grą? Bardzo proszę o tytuł :)

Z tego co kojarzę to ta gierka była na CD razem z gazetą (Amiga Magazyn? Amiga Computer Studio?) i była nawet możliwość instalacji jej na twardym dysku co zrobiłem na swojej A1200.

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2011 21:19:12

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2011 21:31:49
[#2] Re: Ktoś pamięta tytuł polskiej gry?

@weroniasty, post #1

Może 1869? Istniała polska wersja tej gry.

http://www.lemonamiga.com/games/details.php?id=219

[#3] Re: Ktoś pamięta tytuł polskiej gry?

@weroniasty, post #1

Funturatum

Gra jest zawarta np. na składance TSS MegaMIX.

[#4] Re: Ktoś pamięta tytuł polskiej gry?

@strim, post #2

niestety nie jest to 1869

w 1869 nie ma (wg.screenów) odkrywania niewidocznych, zacienionych fragmentów mapy jak w colonization czy anno 1602.

w 1869 jest mapa świata, czy tam Europy, w gierce, której tytuł zapomniałem były losowe mapy :)
[#5] Re: Ktoś pamięta tytuł polskiej gry?

@grxmrx, post #3

Funturantum...

Baaaardzo podobny interfejs, tzn dużo wody i taki stateczek śmigający od portu do portu. Ale to raczej nie to, myślę że jakbym przeczytał tytuł to by mi się od razu skojarzyło.

Hmm, sorry za multipost

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2011 21:23:25
[#6] Re: Ktoś pamięta tytuł polskiej gry?

@weroniasty, post #5

Na pewno nie to? A dla pewność wejść na wyszukiwarkę grafiki Google:
http://www.google.pl/search?q=Funturatum&um=1&tbm=isch&sa=N&hl=pl&biw=1680&bih=953

[#7] Re: Ktoś pamięta tytuł polskiej gry?

@grxmrx, post #6

Dzięki, wszedłem w wyszukiwanie grafiki google zanim odpisałem. Gra wygląda bardzo podobnie ale mam tytuł na końcu języka, to nie jest to tytuł o którym wspomniałeś :o

w każdym razie, słucham innych propozycji :)

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2011 23:16:58
[#8] Re: Ktoś pamięta tytuł polskiej gry?

@weroniasty, post #7

Pirates/Pirates Gold? A może "Patrician" lub "Christopher Columbus"?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem