[#1] Przepytujemy faceta od TeenAgenta
W serwisie Polygamia co jakiś czas pojawiają się wywiady (audio i tekstowe) z ludźmi z polskiego rynku gier. Było już kilka bardzo ciekawych, które miały jakiś tam niewielki związek z ami-światem. Ciekawa jest forma takich wywiadów, bo czytelicy mogą zadawać pytania na które wywiadowany potem odpowie. Tym razem jest wywiad z jednym z dwóch gości odpowiedzialnych za TeenAgenta. Niewiele to ma z Amigą wspólnego ale ja już zadałem pytanie (na które odpowiedź częściowo znam, hehe) - jest w komentarzach. Jak macie jakieś pytania to walcie w komentarzach pod tym newsem. Może się w poniedziałek pośmiejemy albo powkurzamy czytając odpowiedzi. ;)

[#2] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@MDW, post #1

Jak to ma to niewiele wspólnego z Amigą? Przecież była wersja gry na Amy :)

[#3] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@aMifan, post #2

Dlatego zadałem między innymi takie pytanie:

TeenAgent wyszedł w wersji dla komputerów Amiga. Powstała wersja ECS (32 kolory) i AGA (256 kolorów). Ta druga także na CD z mówionymi dialogami. Gra była bardzo porządnie zrobiona, zgodnie z systemem operacyjnym, miała instaler HDD. Należą się za to duże brawa.
Chciałbym się dowiedzieć jak doszło do powstania tej wersji? Czyja to była inicjatywa?
Dziwi mnie to, bo gra wyszła już w czasach gdy Amiga raczej nie liczyła się na rynku komercyjnym (na hobbystyczym liczy się do dzisiaj i ma się bardzo dobrze).

A to, że ma mało wspólnego z Amigą to prawda. Żaden z nich nigdy się Amiga nie zajmował. TeenAgent był portowany przez kogoś zupełnie z zewnątrz (czy to aby nie był ten słynny Docent/Union?). Chciałem się tym pytaniem upewnić czy wyszło to z inicjatywy Amigowców z inicjatywy Metropolis.

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2011 23:13:31
[#4] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@MDW, post #1

widzę, że jesteś dość aktywny w zadawaniu pytan :)
jesli mozesz to zadaj pytanie ode mnie czy rozwazyliby wypuszczenie kodów źródłowych do starych gier tak jak to idSoftware czyni. Przydaloby by się scumvmowcom.

[#5] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@rzookol, post #4

Pytanie zadane. :)

Tak swoją drogą to zerkając na hasło Gorky17 w polskiej Wikipedii przypomniało mi się, że Hyperion robił Gorky17 dla AmigaOS4 i że (jak do tej pory) nic z tego nie wyszło.

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2011 08:19:51
[#6] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@MDW, post #5

hajperion nawet kiedys pokazal screenshota z amigowej wersji

[#7] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@rzookol, post #6

Szkoda, że nie wyszła, byłbybył to hit. Ale dobra i tapeta.

[#8] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@MDW, post #5

O Gorky 17 to zajebista gra!!! Fajna historia, świetna turówka. Warto zapytać skąd czerpali wzorce na system walki w grze, bo na kilometr czuć to Vandal Hearts (Chmielarz to kocha) czy FFtactics......

[#9] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@MDW, post #3

Tak to był Docent
[#10] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@parallax, post #7

hyperion przelicytował i jego zapowiedzi gier nic nie wyszło

[#11] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@MDW, post #3

Z tego co wiem do stworzenia tej wersji doszło poprzez spotkanie po środku. Czyli wydawca myślał o zrobieniu portu na Amigę (ale nie na gwałt) i znalazła się osoba, która się zaoferowała.
[#12] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@flops, post #11

To prosze zadac pytanie w moim imieniu..

Dlaczego polskie gry na Amige byly takie denne?

Why ooo why ? :D
[#13] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@selur, post #12

Oni są odpowiedzialni za jedną grę na Amigę i ona była zrobiona całkiem nieźle (jak na tamte czasy i warunki). Wobec tego chyba nie do nich to pytanie. Raczej do Avalon, Mirage i innych ówczesnych "potentatów" na polskim rynku. Także warto byłoby zadać pytanie ówczesnym developerom tworzącym te crapy. :)

[#14] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@MDW, post #13

Tylko po co? Odpowiedź jest nader oczywista. Jak to ktoś raczył napisać w innym temacie, gry te często były robione na kolanie przez podwórkowy wolontariat. A nawet jeśli autorzy znali się na swoim rzemiośle i mieli pomysł, to wszystko rozbijało się o wydawców. Standardem w naszym kraju w tamtych czasach była A500 z 1MB pamięci i wydawcy kazali tak ciąć owe gry, aby uruchamiały się z (najlepiej małej ilości) dyskietek głównie na takim konfigu. Ot i wielka tajemnica wiary.

[#15] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@cpt. Misumaru Tenchi, post #14

a Exodus ? tez robiony na kolanie ???

w sumie napisac dooma na A500 (cytadela,za zelazna brama) to nie lada wyzwanie i wyczyn .. a jednak sie dalo

Ostatnia modyfikacja: 27.09.2011 00:10:51
[#16] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@HOŁDYS, post #15

Nie wiem jak był robiony Exodus, ale jedno wiem na pewno: twórców nie ograniczał odgórnie standard OCS/ECS, 1MB i max kilka dyskietek.
A co do tytułów które wymieniłeś, spójrzmy prawdzie w oczy: bieda, bieda, bieda. I to nawet bez konieczności porównywania ich do Dooma. Cytadela była tak straszliwie user unfriendly, że głowa boli - przesunięcie jednej wajchy nie tam gdzie trzeba uniemożliwiało ukończenie poziomu. Nie wiem czy to było celowe działanie autorów czy bugi w grze (grałem w wersję pod WHDLoad, czyli z oryginału), ale skutecznie zniechęciło mnie do dalszej zabawy.
Żelazna Brama z kolei ma całkiem fajny klimatyczny soundtrack Scorpika i... tyle. Cała reszta jest nudna jak flaki z olejem: wciąż te same puste i ponure korytarze, przeciwnicy rodem z jakiegoś koszmaru 5-letniego dziecka, interfejs użytkownika i obsługa (w każdym z możliwych wariantów) tak totalnie nieintuicyjne że aż wołają o pomstę do nieba. Gdzie tu jakiekolwiek emocje, adrenalina? To ma być first person shooter, czy gra taktyczno-zręcznościowa (więcej tam było myślenia gdzie użyć jedynego klucza niż strzelania)? Zaorałem po kilku etapach, lepiej bawię się przy Space Invaders albo Pac-Manie: równie krótko, ale przynajmniej wynoszę z tego jakieś pozytywne wrażenia.

Ostatnia modyfikacja: 27.09.2011 00:54:31
[#17] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@MDW, post #1

Tutaj właśnie opublikowano odpowiedzi gościa z Metropolis. Idę czytać, bo jeszcze nie zerkałem. :)

[#18] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@MDW, post #17

koles podobny z twarzy do jarka walesy :) a tak na serio ..wywiad beznadziejny koles jakis antyspoleczny nie angazowal sie w wywiad ...z drugiej strony jak glupie pytanie (czy lubisz banany ?) to glupia odpowiedz
Rowniez nie pala sympatia do Chmielarza takie mam odczucie

[#19] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@HOŁDYS, post #18

też mis ię nie podobał wywiad, taki na odpier**l zrobiony

[#20] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@parallax, post #19

parallax, HOŁDYS:

Mam podobne odczucie. Też wywiad mnie nie porwał. Jak to jest, że jeden gość pamięta wszystko sprzed 20 lat, a drugi nie pamięta podstawowych rzeczy. Chyba chodzi o zaangażowanie w projekt. Jak coś jest czyimś hobby/pasją to pamięta się wszystko, a jak to tylko praca to wyparowuje z pamięci w momencie gdy się kończy.

[#21] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@MDW, post #20

Sytuacja jak najbardziej normalna. Niedawno coś podobnego miało miejsce na Atari Online, przy wywiadzie z Wojciechem Zientarą. Brać atarowska miała gościa niemal za boga, który swego czasu włożył spory wkład w rozwój popularności tego komputera w Polsce. Tymczasem z wywiadu jasno wynika, że dla niego była to zwykła zarobkowa praca i nie darzy tych czasów absolutnie żadnym sentymentem.

[#22] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@cpt. Misumaru Tenchi, post #21

Dla porównania przeczytajcie sobie POW z Chmielarzem:

http://polygamia.pl/Polygamia/1,96455,10224794,Pytaj_o_Wszystko___Adrian_Chmielasz_odpowiada_na_Wasze.html?bo=1

Po prostu widać, że gość jara się grami, jara się robieniem gier. I faktycznie robi ŚWIETNE gry!

Ostatnia modyfikacja: 27.09.2011 16:21:44
[#23] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

Ja właśnie byłem jednym z rozczarowanych postacią Wojciecha Zientary. :)

[#24] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@michalmarek77, post #22

Co nie zmienia faktu że ma się za aroganckiego typa, uważając siebie za jakieś bóstwo czy coś... tylko nie pisać, że taka charakterystyka tej pracy jest i to oddziałuje pewnie na niego. Każdy jest inny ale bez przesady. Wywiad niemiły. Za to ten odnośnie guru TS'a już o wiele przyjemniejszy :)

[#25] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

troche masz racji biznes ukryty za ideologiczna miloscia do amigi jest dosyc powszechny..

przyklad ? guru amigowy .. Marek Pampuch ..amige ma gdzies po prostu obecnie bo nie da sie na niej zarobic..

http://www.ppa.pl/artykul-Marek.Pampuch.23.listopada.2006.-3_32_992.html

Swego czasu na jakies konferecji Microsoftowej rozmawialem z jego synem .. mowil ze ojca juz amiga nie intersuje a A1200 gdzies sie kurzy w piwnicy

Ostatnia modyfikacja: 28.09.2011 19:52:59
[#26] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@HOŁDYS, post #25

Pampuch to zupełnie inna historia. Gość po prostu dosłownmei zbyt wiel z życia poświęcił dla Amigi. Idealista. Może chce zapomnieć dzięki czemu tak wiele (z) życia stracił ????
On widział w Amidze neicodzienną maszynkę, którą była. Wierzył, że jej właściciele mają o tym pojęcie i ją wypromują, a tu taka kicha....

Swoją drogą, jeżeli Atari ST sprzedano na świecie więcej niż Amig,m to to świadczy po prostu o wybitnej indolencji Commodore.

To był za wspaniały sprzęt na tamte czasy, po prostu. Aczkolwiek to już jest offtop (który już z kolei) i inny wątek......

[#27] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@HOŁDYS, post #25

Hola, hola gdyby nie ten Pan i jego odjechane wstępniaki to bym się Amigą nie zainteresował, a zacząłem po 1996 tak na dobre. Może miał dosyć "kanapek", wojenek, wieszania na nim psów za wszystko co zepsuli właściciele Amigi.

Ostatnia modyfikacja: 28.09.2011 21:03:07
[#28] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@Ender, post #27

Pampuch wprowadzil rasizm komputerowy wsrod mlodych ludzi w latach 90 ..wiele tego co pisal mijalo sie z prawda..a wstepniaki byly zbyt polityczne (wtedy polityka zupelnie mnie nie interesowala)
Pampuch ma swoje zaslugi ..ale i pare grzeszko na sumieniu...zreszta to co mysli dzis o Amidze ..mowi samo za siebie

[#29] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@HOŁDYS, post #28

Popieram.

[#30] Re: Przepytujemy faceta od TeenAgenta

@HOŁDYS, post #28

Rasizm komputerowy to chyba nie jego dzieło. Atarowca lej z gumowca to dla mnie przykład rasizmu komputerowego, gdzie tu rola M. Pampucha?
On mocno popierał Amigę, szczególnie uwielbianą przez Ciebie A500 :) .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem