[#1] SCSI w Pegazie 1 i 2.
Czy ktoś ma SCSI w postaci karty PCI podłączone do Pegaza 1/2 ? Jaką kartę SCSI warto kupić, gdzie i za ile ...

[#2] Re: SCSI w Pegazie 1 i 2.

@Marcin, post #1

Co prawda nie mam bo nie mam Pegasosa (byłem gotowy w maju 2002 kiedy się dowiedziałem, że "bankowa majowa premiera" została przesunięta na wrzesień - nie mogłem dłużej czekać ze zmianą komputera, bo mi się 1200 posypała) ale jak się dowiadywałem w bplan powinny działać karty z chipsetami Symbios 810, 825, 875, 895 (to stan wiedzy na maj 2002) i firmwarem OpenFirmware (czyli karty działające nie tylko pod x86) - kupiłem nawet taką która "should be" według R. Schmidta, "LSI / SYMBIOS SYM22910 Ultra2 SCSI Adapter", a sprzedawca zapewniał że współpracuje ze stacjami roboczymi SUN na procesorach MIPS więc "x86 independent", jednak nie było mi dane tego sprawdzić.
Sprzedałem, bo WinXP ma powalone drivery do SCSI.

Skoro więc w czasach testowego MOS 1.0 bodajrze, przetestowane już były karty na LSI/SYM 810, 825, 875 i 895 to teraz nie powinno być gorzej i takie właśnie karty powinieneś rozważyć.
Możesz się jeszcze zapytać w bplan czy nie rozszerzono listy obsługiwanych/przetestowanych chipsetów.

[#3] Re: SCSI w Pegazie 1 i 2.

@Marcin, post #1

Gdzieś na MorphZone jest lista obsługiwanych kontrolerów. Generalnie działają tylko te na chipsetcie LSI / Symbios. Jeżeli chodzi o mnie to Mam w swoim Pegazie kontroler SC53C825 (czy jakoś tak, ten który był dodawany do nagrywarek Yamaha). Ogólnie jest to prościutki kontrolerek niewiele różniący się od tego na kartach BlizzPPC, ale do skanera w zupełności wystarczy. Niemniej trzeba trochę uważać, gdyż sprawdzałem inny kontroler na tym samym układzie i NIE DZIAŁAŁ (Pegaz się nie bootował) - w PC kontrolerek działa bez problemu. A do czego ma być ten kontroler? Dysk czy Skaner/Nagrywarka?

[#4] Re: SCSI w Pegazie 1 i 2.

@Marek Szyprowski, post #3

Mała poprawka: chodziło mi oczywiście o chipset Symbios 53C810.

[#5] Re: SCSI w Pegazie 1 i 2.

@Marek Szyprowski, post #4

Czyli z poziomu MOSa normalnie te SCSI karty działają?
Czy mogę podłączyć do nich (do kontrolerów SCSI) skanery również ??
[#6] Re: SCSI w Pegazie 1 i 2.

@Marek Szyprowski, post #3

> inny kontroler na tym samym układzie i NIE DZIAŁAŁ (Pegaz się nie bootował)

Wydaje mi się, że poza układem dochodzi jeszcze kwestia BIOSu karty.
Miałem prostego Compaqa na jakimś Symbiosie, który teoretycznie powinien działać, ale OF sobie nie poradził. Więc po prostu wsadziłem tą kartę do peceta, a do Pegaza dałem lepszą na sym53c895.

[#7] Re: SCSI w Pegazie 1 i 2.

@Marcin, post #1

Ja w swoim Pegasosie używam CD-ROMu Toshiba i nagrywarki CDRW Yamaha CRW2100S podłączonej do karty SCSI Tekram DC-390 U2W (na układzie LSI 53C895). Napędy bez problemów działają pod Morphosem. System ładnie montuje, a MakeCD nagrywa płytki w locie.

[#8] Re: SCSI w Pegazie 1 i 2.

@Rafał, post #7

Gdzie kupiłeś to cudo i za ile ?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem