[#1] I znowu o Radeonach
Tak sie przebijam przez gaszcz radeonow, to cyferkowanie ATI jest kompletnie bez sera, albo przemyslane zeby zrobic wode z mozgu.
numer wyzszy karta wolniejsza i inne bajery

moje pytanie jest oczywistr: jaka by tu karte wybrac do pega2

kupic starsze szybkie modele czyli 7500 , 8500
pominac wersje "ekonomieczne" 9000,9100,9200 - bo drozsze a wolniejsze

czy moze 9500, albo 9600XT , 9800SE

na co ew mozna bedzie liczyc w nowym Mosie 1.5 - czy wspomaganie 8 potokow graficznych, czy kiedykolwiek cos powstanie na tak wypasione karty?

czy linux obsluzy te wybujale fantazje konstruktorow ukladow graficznych?

moze ktos juz przeprowadzil taka analize??

[#2] Re: I znowu o Radeonach

@Kwiatki, post #1

W Mosie 1.5 na pewno wspierane beda modele 7xxx jesli chodzi o 3d.... Nowsze - na razie nie wiadomo, o tym chodza rozne plotki, natomiast do 7xxx driver juz jest.
[#3] Re: I znowu o Radeonach

@Tomek (Kaczus), post #2

Ale kolega ktory pytal na pewno nie ma MOS-a 1.5, wiec interesuje go co aktualnie jest obslugiwane i jak.
[#4] Re: I znowu o Radeonach

@reactor, post #3

wszystko sie zgadza - nie mam mosa 1.5 nie mam nawet pega (jeszcze) ale kompletowac sprzet trzeba i informacja ze jakies stery juz sa jest wazna. Wiadomo - 7500 ani 8500 w sklepie dzisiaj sie nie kupi. ale stery jak juz sa to git. o Voodoo mozna zapomniec - jedyne co wisi to 16megowe 3000 - to juz lepiej kupic radka

[#5] Re: I znowu o Radeonach

@reactor, post #3

Naucz sie wsc czytac, a pozniej pierdziel trzy po trzy...
[#6] Re: I znowu o Radeonach

@Kwiatki, post #1

Na modele 9500, albo 9600XT, 9800SE raczej nie ma co liczyć. Osibiście polecałbym Radka 9000 albo 7500. Na pewno nie kupuj R7000 - dużo wolniejszy od Voodoo w 3d :)
[#7] Re: I znowu o Radeonach

@Kwiatki, post #1

Mala uwaga - 9100 to nie jest wersja ekonomiczna. To stary dobry 8500 pod nowa nazwa. Za to 9200 jest jak najbardziej ekonomiczna wersja. O wersji SE tej karty przez grzecznosc lepiej nie wspominac ;)

A co do sterow - czy/jakie karty poza 7xxx beda w 1.5 dowiemy sie pewnie w momencie premiery. A na linuxie AFAIK jest wsparcie 3d dla kart z rdzeniami starszymi niz r300 (czyli do R9200, R9500 juz nie jest obslugiwany). 3D karty z rdzeniem r300 i nowszym sa obslugiwane na linuxie przez binarne stery ATI, ktore sa tylko w wersji x86.
[#8] Re: I znowu o Radeonach

@Jacek Piszczek, post #6

Polecasz R9000? Czyzby to oznaczalo, ze wraz z 1.5 bede mogl sie cieszyc 3d w MOSie na moim R9000? :)
[#9] Re: I znowu o Radeonach

@marcik, post #7

i se pogadal Marcin Kwiatkowski z Marcinem Kwiatkowskim

sie zgadza - 8500 to to samo co 9100.

czyli najlepiej pelna wersje 7500 na dzien dzisiajszy. a co pozniej tego nie wie nikt

dzieki to bylo to co chcialem wiedziec

[#10] Re: I znowu o Radeonach

@Tomek (Kaczus), post #5

Coz wasc taki nerwowy?
[#11] Re: I znowu o Radeonach

@reactor, post #10

Poniewaz nie pierwszy raz nie doczytując próbujesz wtrącić głupie
uwagi, wogóle nie na temat... wystarczyło byś przeczytał uważnie post
Kwiatki i byś wiedział, iż było pytanie o to co będzie w MOSie 1.5....
[#12] Re: I znowu o Radeonach

@Kwiatki, post #9

Jak uwazasz. Tydzien temu zlozylem sobie blaszaka, za radka 8500 dalem 270zl na allegro i uwazam ze wart kazdego grosza. Za 230zl moglem miec geforce5200 128mb bla bla bla. Wolalem dolozyc 40zl i miec karte 'gorsza' :] Nie wiem jak by to chodzilo pod mosem, u mnie pod XP rewelacja.
Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem