@_arti,
post #1
- Jak wyglada sprawa sterownikow do kart graficznych pod LinuksemPPC?
Czy firmy ATI/NVidia supportuja jakos te platforme, czy jestesmy skazani na to, co jest wbudowane w XF86/X.org?
Tylko wbudowane.
- Co sie stanie/Jak sie odpali MOS, jesli w slocie AGP bedzie np. GeForce 5200?
MOS sie nie odpali.
- Czy oprocz Flash'a jest cos, co nie jest przeportowane na LinuxPPC (z takich istotnych rzeczy jak np. JAVA itp.)
Hmm, chyba tylko Flash, ale lepiej jak dasz konkretne nazwy co Cie interesuje.
- Jesli posiadam zrodla do konkretnego programu (korzystajacego np. z gtk2), to nie bedzie problemow z kompilacja pod LinuxPPC?
Jak program jest napisany bez asm na x86 i nie bawi sie brzydko endianami to skompliuje sie bez problemu.
Inaczej: Czy wiekszosc podstawowych elementow systemu/biblioteki sa wersji na PPC (gtk, qt, sdl itd.)?
Wiekszosc? Jak masz jakas dystrybucje to wszystko jest :).
- Moze jest jakas gotowa dystrybucja (moze byc platna) pod PPC?
Na Pegazie dzialaja - Debian, CRUX, Gentoo, YDL. AFAIK mozna tez przy pomocy ImageInstaller zainstalowac Mandrake.
- Jest Opera pod LinuxPPC (na stronie nic nie znalazlem)?
Jest, mam u siebie sam zainstalowana (linka nie mam pod reka, ale przeszukaj lepiej strone to znajdziesz :).
To chyba wszystko, o co chcialem zapytac. Szukam po prostu taniego sposobu na LinuxBox'a/Maca/Amige w jednym i Peg wydaje mi sie niezlym rozwiazaniem. Musze miec jednak pewnosc, ze to, do czego potrzebuje ten komputer jest osiagalne.
W kwestii Linuxa Pegasos wyglada bardzo dobrze.