[#1] Siec przez radio
Witam!

Czy ktos z Was korzysta z internetu droga radiowa na Pegasosie? W miejscu w ktorym mieszkam, jedynie taka mozliwosc wchodzi w gre...
Istnieje sterownik do kart Wi-fi z chipsetem Prism II, niestety nie wiem za bardzo gdzie takowa moglby kupic - na allegro jest kilka aukcji, ale to karty z chipsetem Prism 2.5. Do tego na Morphzone, ktos kto uzywal tego sterownika stwierdzil, ze dziala wolno pod Mosem. Bede wdzieczny za wszelkie porady w tej sprawie...

[#2] Re: Siec przez radio

@GregLM, post #1

Nie wiem jak w praktyce ma się sprawa z obsługą kart wifi pod Morphosem, ale nie powinno być żadnego problemu z Access Pointem. Może więc tu należy szukać rozwiązania, tym bardziej że są one dosyć tanie?
[#3] Re: Siec przez radio

@GregLM, post #1

Moze ktos ma jeszcze jakis pomysl/uwagi?
[#4] Re: Siec przez radio

@GregLmmm, post #3

ja siedze narazie przykuty przezto i do pieca, ktory robi za taki server.
o ile pamietam kiero ma podlaczony net w ten sam sposob co ja...

[#5] Re: Siec przez radio

@stefkos, post #4

Tzn? Chodzi o acces point? Ja sie na tym w ogole nie znam, chce tylko jakos miec radiowke w Pegu;)))
[#6] Re: Siec przez radio

@GregLM, post #1

Sprawdz czy te dostepne na Allegro karty znajduja sie na "compatibility list" sterownika - jeśli karta jest na http://www.linux-wlan.org/docs/wlan_adapters.html.gz i spelnia warunki (PCMCIA lub PCI, a chipset to Agere, Orinoco lub Prism (z wyjatkiem wersji SSF)), to ma dzialac. Osobiscie korzystalem z tego sterownika na klasiku z WB 3.1 i z karta Micro$oft MN-520 (PCMCIA). I chodzilo (po wymianie maili i wersji prism2.device z autorem :) ). Sprawdz jeszcze w najnowszym archiwum prism2.device - tam jest w readme wymienione z czym na pewno dziala i z czym nie zadziala z pewnoscia. Moze to Ci pomoze.
[#7] Re: Siec przez radio

@GregLmmm, post #5

acces pointy mają wyjscie sieciowe (ethernet), przez które podłączysz pegaza. konfigurujesz go (AP) za pomocą przeglądarki, nie powinno być żadnego problemu. ja korzystam z AP, ale też mam PC jako router (pozą moim Pegazem są w sieci 4 PC). ale bez routera też powinno śmigać.
[#8] Re: Siec przez radio

@GregLmmm, post #3

Wedîug mnie Acces Point i zwykîa sieciówka PCI to najlepsze rozwiâzanie.
W tej chwili uűywam AP DWL-900 i Planet 10/100 Fastethernet.
Trzeba teű pamiëtac űe kaűda karta sieciowa ma swój
wîasny nr MAC który naleűy podac administratorowi
sieci radiowej.

[#9] Re: Siec przez radio

@Olek, post #8

Twój D-Link DWL-900 ma możliwość kolonowania Mac Adress-u :)
GregLM
Wystarczy kupić dobrego Access Pointa z Atherosem - są najlepsze!
nie kupuj D-Linka bo to jest nagorszy sprzęt na rynku !!! Ciągłe zwieszki i problemy z pakietami.
Jeśli masz optyczną widoczność z nadajnikiem to kupuj antene panelową! a jeśli jest dalsza odległóś to Grida lub Parabole! 19/20dB
Ant. kierunkowe YAGI też są dobra, ale nie do końca :)

..i za pomocą AP rozdzielisz sygnał radiowy na LAN-a, najczęsciej 4-5 komputerów obsługuje switch

Ostatnia modyfikacja: 19.11.05 15:53
[#10] Re: Siec przez radio

@krismiszcz, post #9

Nie mam űadnych problemów, nic sië nie zawiesza.
Mam optycznâ widocznoôc z antenâ nadawczâ i uűywam
dostarczonej przez operatora antenë YAGA z talerzem.
Rodzaj anteny zaleűy od odlegîoôci od anteny nadawczo-
odbiorczej. Wiëcej informacji na stronie:
[url] www.ferlab.pl/wireless/index.html

[#11] Re: Siec przez radio

@recedent, post #6

Napewno najlepszym roozwiązaniem jest AP+karta sieciowa lecz nie każdy operator idzie na taki układ ponieważ do takiego zestawu w bardzo prosty sposób można podłączać "lewizne".Wszystko zależy od tego jak (i na jakim sprzęcie) zbudowana jest sieć.Najlepiej zapytaj sie admina czy istnieje możliwość podłączenia przez AP i zwykłą karte sieciową

[#12] Re: Siec przez radio

@piter144, post #11

A co tu ma admin sieci do gadania? Przecież on nawet nie będzie o tym wiedział. Ustawiasz w AP opcję 'clone MAC address' i po sprawie.

Ostatnia modyfikacja: 19.11.05 19:18
[#13] Re: Siec przez radio

@Marek Szyprowski, post #12

Nie miaîem űadnych problemów z adminem. Parametry D-linka ustawiî u mnie w domu przedstawiciel operatora. Amigowe przeglâdarki nie mogîy sobie z tym poradzic.

[#14] Re: Siec przez radio

@krismiszcz, post #9

A jak się to już podłączy to obsługiwać to czym? Miami czy MiamiDX?
[#15] Re: Siec przez radio

@Arbuz, post #14

Dowolnym stosem TCP/IP. Po prostu Access Point przydziela Ci (statycznie lub przez DHCP) jakiś adres IP i już wszystko działa.

[#16] Re: Siec przez radio

@Marek Szyprowski, post #15

Ja uűywam Genesis. Adres IP, IP bramki i maske sieci mam wpisane na staîe w preferencjach programu. Dostaîem je od admina sieci.

[#17] Re: Siec przez radio ale trochę inaczej

@GregLM, post #1

Mam pytanie w temacie, ale chodzi o inne rozwiązanie.
Już wież że łatwiej mi będzie podłączyć radiowo Pega do sieci za pomocą Acces Pointa (to jest inna nazwa routera WLAN, prawda?) niż szukać działającej pod MOSem bezprzewodowej sieciówki PCI. Ok.
Ja mam net podciągnięty do mieszkania kablem, ale od końcówki tego kabla chcę podpiąć parę kompów bez kabli (między innymi i Pega). I teraz, czy dobrze rozumuję:
Jeśli chcę podpiąć np. Pegaza i bramkę voip (obydwa bezprzewodowo) to potrzebuję 3 acces pointy: 1 szt. podpiętą do końcówki kabla doprowadzającego internet - ta sztuka AP działałaby jako nadajnik, a 2 pozostałe sztuki,0 działające jako odbiorniki, podpięte kolejno kablem koncentrycznym do siecówki Pegaza i do bramki voip?
[#18] Re: Siec przez radio ale trochê inaczej

@R-Tea, post #17

jesli to wszystko stoi daleko od siebie to niestety tak jak piszesz - 3 sztuki.
[#19] Re: Siec przez radio ale trochê inaczej

@quaint, post #18

Daleko? Nie. Wszystko w jednym mieszkaniu. Tylko że każda z 3 rzeczy: kabel z netem, Pegaz i bramka voip mają być w innum pomieszczeniu.
I jeszcze jedno: na nadajnik wiem, że lepiej kupić jakiś, porządnej klasy, router wifi, a pytanie mam czy na odbiorniki może być coś taniego niezbyt wyrafinowanego?
[#20] Re: Siec przez radio ale trochê inaczej

@R-Tea, post #19

Ja mam jako nadajnik router TP-Link WR-542G (130 zł) i sprawuje się nieźle. Chwilowo Peg podpięty jest do niego przez kabel - jestem w fazie poszukiwań karty z PrismII, za to laptopa PC używam po radiu (router jest dwie kondygnacje wyżej i nie ma problemów z sygnałem - raportuje moc sygnału 2 na 4 możliwe). Wszystko działa bardzo ładnie.

Wracając do Twojego problemu, czy musisz mieć wszystko podpięte za pomocą radia? Może bramkę VoIP podepniesz po kablu, i zaraz do niej jakiś bezprzewodowy telefon.... takie telefony chodzą po jakieś sto kilka zł - na pewno taniej niż AP.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem