[#1] Radeon 9250
Kupiłem Radeona 9250 (HIS). Problem w tym, że nie jestem w stanie uruchomić 3D pod MorphOSem, a czas nagli (kartę mogę oddać, jednak na testy mam czas do 13:00 w sobotę).

Przykładowo, gdy próbuję odpalić Foobillard, dostaję czarny ekran na ok. sekundę, potem ekran jest zamykany i powracam do Workbencha.
AlyBox wyświetla okienko z komunikatem: "No available Rave3D driver". Potem w shellu pojawia się:
Library initialization failed:
-Warp3DPPC.library
Error opening Warp3Dlibrary
Error: opening of display failed

Dodam, że skopiowałem plik Radeon z Monitors z płytki z MorphOSem 1.4.5 oraz zainstalowałem update 3D dostępny na ftp MOSTeamu.

Co jeszcze powinienem zrobić? A może po prostu trafiła mi się karta, z którą MorphOS sobie nie radzi?
[#2] Re: Radeon 9250

@Kamul, post #1

Moze dodaj jakies tryby graficzne.
Z drugiej strony pisze ci ze brakuje bilbioteki.poszukaj i dograj recznie.cos musiales pominac bo 3d w mosie 1.4.2 jest.

[#3] Re: Radeon 9250

@Kamul, post #1

setenv save TGLDEBUG 1
reset

uruchom foobillard

zgraj ramdebug

wypastuj to co so pojawilo.

wczesniej? 3dupdate ze stronki.

pozdro.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.07 04:59
[#4] Re: Radeon 9250

@kiero, post #3

Update 3D oczywiście zainstalowany.

GetRamDebugLog po ustawieniu zmiennej TGLDEBUG wyświetla coś takiego (przy czym pewnie to niewiele daje...)

0000000000000000000UserLibOpen: $VER: muimaster.library 20.6373 (16.09.06) Š2006 Stefan Stuntz, PPC, MOS, DEBUG
00000000000000000CollisionTest: hash 44 collision of 'Imagedisplay.mui' with 'Backgroundadjust.mui'
0000000000000000muiasl_LibOpen: ***RAMLIB did OpenLibrary!
CacheClearU: PC 0x20e902ea --> dopus5:libs/dopus5.library Hunk 4 Offset 0x6a5a
CacheClearU: PC 0x20c9bf90 --> DOpus5:DirectoryOpus Hunk 0 Offset 0x168
Imagespace_Imagespace_GetImage: '3:Ghost_Buttons/m_arrow_up.mim' failed. trying '1:0' (default)
Imagespace_Imagespace_GetImage: '3:Ghost_Buttons/m_arrow_down.mim' failed. trying '1:1' (default)
Imagespace_Imagespace_GetImage: '3:Ghost_Buttons/m_arrow_up.mim' failed. trying '1:0' (default)
Imagespace_Imagespace_GetImage: '3:Ghost_Buttons/m_arrow_down.mim' failed. trying '1:1' (default)

Jeszcze spróbuję uruchomić czystego MOS-a 1.4.5 plus 3D update.

A tak w ogóle czy ktoś miał podobne problemy, które ostatecznie okazały się być spowodowane wadliwym hardwarem lub jakimś udziwnionym typem karty? Teoretycznie przecież R9250 powinna być obsługiwana.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.07 08:38
[#5] Re: Radeon 9250

@AmiChris, post #2

Jakie tryby graficzne konkretnie masz na myśli? O tym, że 3D pod MOS-em działa, to ja wiem. Problem w tym, że nie działa u mnie. Bibioteka Warp3D.library oczywiście jest w LIBS:. Boję się, że po prostu ta karta czymś się różni od "standardowej" R9250 i przez to 3D pod MOS-em po prostu nie ruszy. Jeśli tak jest faktycznie, to kartę muszę szybko oddać do sklepu.

[#6] Re: Radeon 9250

@Kamul, post #4

Spróbowałem szczęścia pod czystym jak łza MorphOSem 1.4.5 + 3D Update. Oczywiście doinstalowałem też PowerSDL. Jedyna różnica polega na tym, że Foobillard wyrzuca jeszcze komunikat "Video mode set failed: Could not open tinygl.library V50+". Na wszelki wypadek napiszę, że w libsach mam tą bibliotekę w wersji 50.9.

[#7] Re: Radeon 9250

@Kamul, post #6

Kurcze, faktycznie dzieją się dziwne rzeczy. Jak dotąd nie słyszałem o jakichkolwiek problemach z 3D na Voodoo i tego typu Radeonach. Działało zupełnie bezproblemowo. Dziwna sprawa. Na szczęście Kiero się odezwał więc sprawa jakoś się rozwiąże. Lepiej trafić nie można było. :)

[#8] Re: Radeon 9250

@MDW, post #7

W możliwości Kiero nie wątpię. :) Problem w tym, że dziś po 13:00 muszę kończyć zabawę i kierować się do sklepu. A sądząc po godzinie, w której Kiero pisał swojego posta, nie prędko się tu pojawi ponownie. ;)

[#9] Re: Radeon 9250

@Kamul, post #8

masz dodane tryby graficzne dla karty,tzn rozne rozdzielczosci etc.
jezeli nie dto ustaw je sobie w prefsach monitora.
Nie wiem oczywiscie czy 3d jest powiazane z rodzialka ale sprawdzic mozesz.
zrob debuga jak kiero prosil.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.07 11:15
[#10] Re: Radeon 9250

@AmiChris, post #9

Niedawno pozbyłem sić Radeona 9250 ponieważ nie działał dobrze na Pegazozie I...Czy to MOS na Amidze, czy na Pegu?

[#11] Re: Radeon 9250

@Kamul, post #8

Eh, nie moglem wczesniej napisac:) Debug po ustawieniu tej zmiennej nalezy zgrac po probie uruchomienia aplikacji uzywajacej akceleracji (nie poprzez warp3d a poprzez tgl-a) . Jezeli cos wyswietla komunikat ze nie moze otworzyc biblioteki to problem jest dziwny. Snoopdos pokazuje cos? Jezeli cos byloby z karta to i tak szczatkowy debug powinien sie w logu pojawic a tutaj nie widze kompletnie nic. Mozna jeszcze sprawdzic czy nie masz duplikatow bibliotek. No ale nie powinienes jezeli instalowales dolaczonym skryptem...

Ostatnia modyfikacja: 12.02.07 09:11
[#12] Re: Radeon 9250

@kiero, post #11

Tak, debug jest pobrany właśnie z chwili po próbie uruchomienia Foobillarda. Nie wiem jak to się stało, że nie wpadłem na to, żeby powęszyć trochę SnoopDOSem... Instalowałem i ręcznie i dołączonym skryptem - na czystego MOSa 1.4.5. LIBS: przejrzałem, ale raczej nic się nie dublowało. Na chwilę obecną nie mam karty - sklep dał mi niecałą dobę na potestowanie. Ale mam już na oku inny, być może tam dostanę ze trzy dni... ;) Bo z założenia wszytkie Radeony 9250 powinny działać? Nie ma pod tym względem jakiegoś podziału, że np. wyprodukowane przez jedna firmę zadziałają, ale już przez inną nie?

[#13] Re: Radeon 9250

@Kamul, post #12

nie powinno byc roznicy.
[#14] Re: Radeon 9250

@kiero, post #13

Nadszedł czas na kolejną próbę uruchomienia 3D z Radeonem 9250 HIS.
Zakupiłem kartę w innym sklepie. Tym razem mam czas do piątku.

Sytuacja przedstawia się tak: nie natrafiłem na żaden działający
program (grę) wykorzystującą 3D. Większość pluje się o bibliotekę
tinygl.library w wersji 50+. Np. próba uruchomienia Foobilarda z
shella powoduje otwarcie się czarnego ekranu na ułamek sekundy. Potem
ekran się zamyka i w konsoli pojawia się komunikat:
Video mode set failed: Could not open tinygl.library V50+.
Oczywiście w MOSSYS:LIBS jest biblioteka tinygl (v 50.9).

Specjalnie dla testów wyczyściłem całe LIBS: - pozostawiłem tylko
biblioteki powersdl, zaś moje MOSSYS:LIBS zastąpiłem
oryginalnymi bibliotekami z MOS-a 1.4.5. Zainstalowałem też
MorphOS3DUpdate_R2.lha dostępny na ftp MOSTeamu.

Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Będę wdzięczny za wszelkie
sugestie.

[#15] Re: Radeon 9250

@Kamul, post #14

zrob to co napisalem wczesniej. zobacz czy foobillard przy starcie otwiera tinygl.library. jezeli otwiera a ty masz wlaczony debug (TGL_DEBUG na 1 ustawione) to w debuglogu powinienes dostac jakies linijki zaczynajace sie na tinygl (albo TGL, nie pamietam). jak nie dostales to cos jest bardzo, ale to bardzo nie ok. sprawdz i powiedz.

[#16] Re: Radeon 9250

@Kamul, post #14

A odpal to http://home.elka.pw.edu.pl/~mszyprow/progs/tankgl/tankgl-morphos.lha
i napisz co pokazal snoopdos
[#17] Re: Radeon 9250

@kiero, post #15

Sytuacja dziwna. Z logu Snoopium wynikałoby, że tinygl.library jest
otwierana. Jednak w debuglogu nie ma ani jednej linijki od niej
pochodzącej. Zresztą w logu Snoopium nie widać, aby cokolwiek
odwoływało się to TGL_DEBUG badź TGLDEBUG (na wszelki wypadek
ustawiłem obie). No, chyba że są one sprawdzane gdzieś na starcie
systemu.

No i kolejna ciekawostka - ustawiłem też zmienną SDL_DEBUG i w
debuglogu pokazuje się linijka:
SDL_SetError: Could not open tinygl.library V50+.
Pomimo, że Snoopium wykazuje, że biblioteka ta została otwarta.

Tutaj jest ramdebuglog:
http://kamul.integradesign.org/logi/morphos.log
a tutaj log Snoopiuma:
http://kamul.integradesign.org/logi/snoopium.log

[#18] Re: Radeon 9250

@Norbert, post #16

Tu jest log ze Snoopium:
http://kamul.integradesign.org/logi/snoopium_tank.log
a tutaj ramdebuglog:
http://kamul.integradesign.org/logi/morphos_tank.log

Na podstawie logu Snoopiuma wynika, że TankGL nawet nie próbuje
otworzyc tinygl.library.

[#19] Re: Radeon 9250

@Kamul, post #17

wpisz jeszcze version tinygl.library full

potem

version mossys:libs/tinygl.library file full

potem md5sum mossys:libs/tinygl.library

[#20] Re: Radeon 9250

@kiero, post #19

[#21] Re: Radeon 9250

@Kamul, post #20

jezeli ktos moze sprawdzic czy mp5sum sie zgadza to poprosze. ja moge zobaczyc w domu. problem jest dziwny. debug na 100% powinien byc z biblioteki. chyba ze zawodzi na wczesnym etapie cos...

niestety jestem aktualnie w domu bardzo zajety i dopiero po swietach moglibysmy zobaczyc o co dokladnie chodzi...

[#22] Re: Radeon 9250

@Kamul, post #14

Hmm, jakiś czas temu kiedy czyściłem sobie partycje, i zgrałem system z kopii na powrót, miałem podobny efekt. Jednyna różnica polegała na tym, że część gier korzystających z 3D działała, część nie. Problem znikł natychmiastowo gdy zainstalowałem raz jeszcze 3Dupd2.

[#23] Re: Radeon 9250

@kiero, post #21

U mnie md5sum jest taki sam, wersje tinygl te same.

Ostatnia modyfikacja: 03.04.07 13:38
[#24] Radeon 9250 - działa

@Kamul, post #20

Dzięki pomocy bigfoota 3D już działa. Póki co nie wiem jeszcze co
dokładnie było przyczyną. Podejrzewam, że faktycznie moja karta (i to
już druga z rzędu) różni się czymś od tych, na których były pisane i
testowane sterowniki 3D dla MorphOSa. Ostatecznie pomogła podmiana
r200.library na wersję podrzuconą mi przez bigfoota.

Wszystkim zainteresowanym dziękuję za pomoc!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem