[#1] LCD
LCD sa z DVI, DVI-I ktore do Pega z radkiem jest lepsze?
[#2] Re: LCD

@Arbuz, post #1

DVI jest lepsze od VGA
[#3] Re: LCD

@Arbuz, post #1

LCD sa z DVI, DVI-I ktore do Pega z radkiem jest lepsze?

DVI składa się z części cyfrowej (DVI-I) i analogowej (DVI-A), ta druga praktycznie do niczego nie jest wykorzystywana. Więc w praktyce między monitorem oznaczonym jako "DVI" a oznaczonym jako "DVI-I" nie ma żadnej różnicy.

[#4] Re: LCD

@Grzegorz Kraszewski, post #3

THX
[#5] Re: LCD

@Arbuz, post #1

I pamietaj aby nie kupowac TN - to zgroza w obrazie i katastrofa dla oczu.
[#6] Re: LCD

@Poke, post #5

A co to TN?
[#7] Re: LCD

@Arbuz, post #6

TN czyli Twisted Nematic.
Pogooglaj,dowiesz sie jakie są różnice między matrycami TN a np.PVA /MVA
[#8] Re: LCD

@waldiamiga, post #7

thx
[#9] Re: LCD

@waldiamiga, post #7

A czego szukac przy wyborze bo mialem zamiar kupic: Monitor LG Flatron LCD L2000CE-SF 20,1'
[#10] Test LCD

@Arbuz, post #1

A w jaki sposób szybko przetestować zakupiony LCD w sklepie?
[#11] Re: LCD

@Poke, post #5

a czy ktoś produkuje jeszcze ekrany TN dla komputerów domowych? przecież już od dawna jest tylko TFT
[#12] Re: LCD

@wali7, post #11

Hej Wali, TN to jeden z rodzajów matrycy TFT (czyli matrycy aktywnej) ... tutaj chodzi o dwie rodziny matryc LCD, czyli o rodzine TN (i pochodne) oraz rodzine PVA/MVA (i pochodne).

[#13] Re: LCD

@Rafael/ARMO, post #12

No to teraz nie wiem jaki mam wybrać skołowaliście mnie równo
[#14] Re: LCD

@Rafael/ARMO, post #12

hmmm, mi się zawsze zdawało że TN to matryca pasywna, a w TFT zastosowano cienkowarstwowe tranzystory celem zwiększenia kontrastu... ale mogę się mylić, nie znam się na tym :)
[#15] Re: LCD

@Arbuz, post #13

idź do sklepu i kup ten który Ci się spodoba, będzie miał złącze jakie chcesz (lepsze DVI) i fajną cenę... po prostu obecnie nawet najtańsze NOWE monitory LCD mają parametry całkowicie zadowalające przęciętnego (czyli takiego jak ja) użytkownika :)
te wszystkie jasności, kontrasty, kąty widzenia, czasy reakcji są owszem ważne, ale głównie dla użytkownika pasjonującego się tym i muszącego mieć absolutnie najlepszy model. jak dla mnie, skoro nie widać różnicy... ew. różnica jest bardzo mała, to po co przepłacać? ;)

Ostatnia modyfikacja: 01.04.07 20:28
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem