[#1] LCD i Pegaz
Zakupiłem LCD Iiyama E1900s2 do Pegaza (radeon9250) i mam podpięte ze sobą sprzęty oba kablem VGA. Czy opłaca się dokupywać kabel dvi? I drugie pytanie w w/w monitorze podobno jest bad pixel. Ja go nie widzę. Jak go znaleźć? Nie to że bym go chciał mieć ale chciałbym wiedzieć gdzie jest jeśli jest )
Pozdrawiam
[#2] Re: LCD i Pegaz

@Arbuz, post #1

jak dla mnie jedyna roznica pod podlaczeniu pegaza przez dvi bylo to ze nie musialem nic regulowac w parametrach monitora (zegar, faza itd.) i obraz byl idealny.
co do bad pixela to musialbys sobie zrobic jakies plansze - czarna i biala chyba ze jakis program do tego jest - cos jak nokia test monitor pod windows.
[#3] Re: LCD i Pegaz

@quaint, post #2

Ja mam troche specyficzna sytuacje i widze spora roznice w podlaczeniu komputerow przez DVI i VGA. Odkad uzywam peceta to Pegasosa/Amige podlaczam do tego samego monitora co peceta. Zawsze dobieralem takie monitory, ktore maja latwo dostepny z przodu przelacznik sygnalow. No i jak kupilem LCD (jakis tani Samsung 21 cali, 1600x1200) to takze taki sobie wybralem. Podlaczylem peceta przez DVI i Pegasosa przez VGA. Oba obrazy sa bardzo ladne ale niestety to co wydobywalo sie z Pegasosa jest bardzo ciemne. Oczywiscie moge to spokojnie wyregulowac kontrastem i jasnoscia. No ale wtedy obraz peceta jest stanowczo zbyt kontrastowy i zbyt jasny. Podlaczylem maszyny odwrotnie, czyli Pegasos przez DVI i pecet przez VGA i wowczas obraz peceta byl ciemny. W koncu zrobilem tak, ze doregulowalem w miare dobrze na Pegasosie (VGA), a na pececie wszystko przyciemnilem w ustawieniach karty graficznej. Nie jest identycznie ale da sie zyc. :)

Oprocz tego wszystko jest idealne i nie mam zadnych problemow...

Nastepne LCD, ktore kupie na pewno bedzie mialo dwa wejscia DVI albo przynajmniej dwie osobne regulacje dla kazdego wejscia. No i na pewno nie bedzie to TN, TFT czy podobne. Ale to juz jest gadka na inny watek. :)

[#4] Re: LCD i Pegaz

@MDW, post #3

THX za info. A jeśli można wiedzieć to jaki planujesz kupić? Bo ja już zdecydowałem że ten LCD co kupiłem idzie do grzyba a do Pega chcę kupić LCD z rozdziałą 1600x1200
[#5] Re: LCD i Pegaz

@quaint, post #2

Wywaliłem całą stronę na biało i nic nie widzę (co cieszy)
[#6] Re: LCD i Pegaz

@Arbuz, post #5

Poza pikselami, w ktorych jedna ze skladowych nie swieci, mozesz tez miec takie swiecace zawsze. Tak wiec sprawdz jeszcze jak wyglada ekran caly czarny, niebieski, czerwony i zielony. Dopiero wtedy wyjda na jaw wszystkie mozliwe badpixele.
[#7] Re: LCD i Pegaz

@Arbuz, post #4

Mam Samsung SyncMaster 204B. Drugi raz bym go nie kupił, bo takie
matryce przy 1280x1024 jeszcze jakoś dają radę. Jednak przy 1600x1200
jest już widoczny pionowy gradient. Obraz na górze jest odrobinę
ciemniejszy niż na dole. Zauważyłem to dopiero w domu. Niestety od
dawna miałem CRT 1600x1200 i nie mogłem przesiąść się na 1280x1024. Po
prostu od zawsze chciałem mieć 1600x1200. Takie zboczenie. :) Jak mi
nawalił mój CRT 22 cale to postanowiłem pójść na kompromis i kupić LCD
1680x1050 (czy jakoś tak). Jednak zobaczyłem w MediaMarkt, że w
całkiem sensownej cenie są też Samsungi 1600x1200 (1400 zł).
Szybo odpaliłem Operę na NOkii 6630 i sprawdziłem jak takie modele
stoją w innych sklepach (porównałem szybko na ceneo.pl). Okazało się,
że taki model można kupić za 1250 zł. No więc wróciłem do domu z
pustymi rękoma i od razu zamówiłem wysyłkowo. Monitor przyszedł po
3 czy 4 dniach. Potem było jeszcze pierdzielenia się z kartą
gwarancyjną ponad miesiąc ale to już inna bajka. :) Ogólnie monitor
jest fajny. Tylko nie zorientowałem się dokładnie w matrycach i
o te obie wady jakie opisałem mogę mieć pretensje tylko do siebie.
Niby patrzyłem jak to wygląda w sklepie ale... wiesz jak to jest w
sklepie. Puszczą jakąś lamerską animację i weź tu wyczaj gradient na
poziomie kilku procent albo różnice między jasnością przez VGA i DVI.
:D
[#8] Re: LCD i Pegaz

@MDW, post #7

A teraz jakbyś kupował to co byś brał?
[#9] Re: LCD i Pegaz

@Arbuz, post #8

A teraz jakbyś kupował to co byś brał?

Nie mam pojecia. :) Zupelnie sie nie orientowalem, bo ten monitor jest przeciez nowy. Jednak obawiam sie, ze nie byloby to nic ponizej 2500 zl. :(

[#10] Re: LCD i Pegaz

@MDW, post #3

Mam Samsunga 17" podłączonego przez DVI do bachy i VGA do Pega. Wciskam guzik "AUTO" (ustawienia automatyczne mnie zadowalają) obraz się ustawia i ZAPAMIĘTUJE ustawienia (osobne dla blachy i Pega)! U Ciebie nie ma takiej opcji (zapamiętywania)?

[#11] Re: LCD i Pegaz

@Arbuz, post #1

Mam lcd z jednym hot pixelem swieci sobie caly czas (lekko) na niebiesko :( na codzien go nie widac: przy rysowaniu, filmach jest OK wada wychodzi przy graniu tam czasem robi lekka zmylke.
Panel ma 2 wejscia vga i dvi przelaczane bardzo niewygodnie w menu (trzeba sie naklikac przyciskami) sygnalem nadrzednym jest ten ktory pojawi sie pierwszy
Miro 19' 1280*1024 4/3

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem