[#1] PC router?
Mam w domu dwa kompy (Pega II i PC) i jeden kabelek netowy. Planowałem zakupić sobie router (gdyż ciągłe przepinanie kabla niszczy porty i wtyczkę), ale nie mam funduszy na niego. W związku z tym zastanawiam się, czy nie dokupić sieciówki do PC i zrobić z niego router, ale tak, aby i na nim można z netu było korzystać. Dobrze by było także, gdyby była możliwa wymiana danych w obie strony. Co bym musiał mieć (prócz sieciówki) i jak poustawiać, aby działało. Acha, i na obydwu kompach mam ten sam numer MAC (mój provider rozpoznaje użytkowników po tym numerze) - czy to będzie kolidować?

[#2] Re: PC router?

@Solo Kazuki, post #1

Jezeli chodzi ci o zwykle udostepnienienie netu Pegazowi/Amidze z peceta, to walnij na priv.

Potrzebna bedzie druga sieciowka w pc, win2000 lub xp i...to chyba tyle.

Mialem tak przez pare lat. Teraz mi sie jednak troche porouterowalo. Ale to juz inna historia

Wymiana danych to pestka :)

czy to będzie kolidować?

Nie. Pegaz/Amiga bedzie miala IP peceta. Sieciowka Pegazie/Amidze moze byc dowolna i niezarejstrowana.

Ostatnia modyfikacja: 22.08.07 02:13
[#3] Re: PC router?

@Andrzej Drozd, post #2

Ja kiedys mialem routowane polaczenie na pegazie i dzialalo... MiamiDX bez problemowo dawalo sobie rade.

[#4] Re: PC router?

@Solo Kazuki, post #1

Włąśnie zrezygnowałem z udostępniania na rzecz routera. Pamiętaj o konieczności odpalania dwóch komputerów aby podziałać na jednym, któremu sieć udostępnisz. Router droższy, ale znacznie lepsze rozwiązanie!!!

[#5] Re: PC router?

@Kaczus, post #3

A moze jeszcze raz. Chodzi ci o polaczenie ktore opisalem czy router=>pc=>Pegaz/Amiga?

Jezeli o to pierwsze, to pewnie ze bedzie dzialac.
A co do drugiego, to ja nie dalem rady. Chyba musialbym jednak zdobyc haslo do routera i zobaczyc co tam sie dzieje oraz ewntualnie cos pozmieniac :)

Ostatnia modyfikacja: 22.08.07 10:28
[#6] Re: PC router?

@Pero, post #4

Zgadzam sie w pelni. Udostepnianie lacza przez inny komputer nie jest wygodne. Ja zrezygnowalem z niego zaraz jak udalo mi sie je uruchomic ;) od tamtej pory mialem zawsze amiga i grzyba podpiete przez switcha, albo teraz pega i grzyba przez router wifi (uprzedzam pytanie, peg jest podpiety po kablu). I mam zero problemow (no moze poza przekonaniem admina ze jeden uzytkownik potrzebuje miec przypisane 5 adresow mac sieciowek ;)
[#7] Re: PC router?

@Andrzej Drozd, post #5

Raczej odpowiednio skonfigurowac podsiec. Bo eouter <=> PC to jedna podsiec, a PC <=>amiga/pegaz to druga podsiec, wiec i powinny byc ustawione inne maski ip itp... Zreszta zobacz sobie jak to ladnie opisane bylo w dokumentacji do miamidx....

[#8] Re: PC router?

@Habib, post #6

Przy routerze nie musi admin ci przypisywac 5 adresow sieciowek....

[#9] Re: PC router?

@Kaczus, post #7

Możesz mi wyjaśnić po co dwie podsieci?

[#10] Re: PC router?

@gacy, post #9

Bo w jego wypadku komputer mial robic za router a nie switcha.

[#11] Re: PC router?

@Kaczus, post #10

Ehh, ja zrozumiałem, że chcesz dzielić jego LAN na dwie podsieci, dla Amigi i PC.

[#12] Re: PC router?

@gacy, post #11

Nowar mial taka sytuacje, ze Amigi nie mogl podlaczyc do routera i chcial zrobic router z pc-ta, ktory byl podlaczony do routera....

[#13] Re: PC router?

@Pero, post #4

Jeszce raz proponuję Ci się zastanowić. Tydzień temu zainstalowałem router WiFi Linksys i jestem zadowolony. Laptop na WiFi, pecet i pegaziczek na sznurku i święty spokój. Acha! Wydałem na linksysa 196 złotych - czyli jeszcze w normie (tylko teraz brak mi kasy na próby z wifi na Pegazie!!!!)...

Ostatnia modyfikacja: 22.08.07 12:14
[#14] Re: PC router?

@Kaczus, post #7

Zreszta zobacz sobie jak to ladnie opisane bylo w dokumentacji do miamidx....

Tak musze zrobic.
[#15] Re: PC router?

@Solo Kazuki, post #1

Kabel łączący bezpośrednio dwie sieciówki musi mieć odpowiednio pokrzyżowane sygnały, dlatego kupując skrętkę zaznacz że potrzebujesz kabel krosowy, to ważne.
[#16] Re: PC router?

@Andrzej Drozd, post #14

Widzę że jeszcze nie pokonfigurowałeś tych swoich podsieci. Pamiętaj że gotowe rozwiązanie podałem tobie w wątku który do tego założyłeś. Oczywiście bez grzebania w routerze się nie obejdzie niestety.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem