[#1] Pegasos II G4 - konfiguracja
Witam wszystkich użytkowników tego wspaniałego komputera. Dojrzałem do decyzji o kupnie płyty Pegasosa II G4 1Ghz i zastanawiam się w co ją doposażyć, tak by mieć jak najlepszy sprzęt. Pytanie może naiwne, podobne było na forum, ale ja chciałbym poruszyć nieco inne kwestie, które gdzieś mi umknęły.
1) AGP jest x1 na tej płycie? Tak mi się wydaje. Palnuje zakup karty Ati Radeon i pytanie, który z modeli jest w pełni obsługiwany przez Pega II (chodzi o sterowniki)? Która wybrać 9250 czy moze starszą, bo różnie pisza o ich możliwościach (najnowsze niekoniecznie najszybsze)
2)Znalazłem na Allegro Ati bodajże 9200 z 256 mb ramu, czy Pegasos wykorzysta w pełni jej możliwości , czy lepiej sobie odpuścić i kupić taką ze 128 lub 64 mb ramu? (Chciałbym na Pegasosie pracować z Maxon Cinema 4D. Z tego co czytałem działa rewelacyjnie).
3)Ile ramu zobaczy Pegasos II? W informacji na stronie producenta można przeczytac, że do 8 gb, ale ma tylko 2 sloty na DDR-y, więc?
4)Jakie DDR-y wybrać 266, 333, 400 mhz ? Czy ich częstotliwości mają związek z taktowaniem zegara na karcie grafiki (kiedy będzie najbardziej optymalnie)?
5)Jaką kartę muzyczną/dźwiękową wybrać i czy któryś z dawnych amigowych programów muzycznych "Symphoni Profesional", "Digi Boster" działają na Pegasie?
Pozdrawiam
[#2] Re: Pegasos II G4 - konfiguracja

@ender, post #1

Palnuje zakup karty Ati Radeon i pytanie, który z modeli jest w pełni obsługiwany przez Pega II (chodzi o sterowniki)?

7000, 7200, 7500, 8500, 9000, 9100, 9200, 9200SE, 9250.

Która wybrać 9250 czy moze starszą, bo różnie pisza o ich możliwościach (najnowsze niekoniecznie najszybsze)

Aktualnie w Pegasosie 2 najszybsze są 8500 i 9100.

Znalazłem na Allegro Ati bodajże 9200 z 256 mb ramu, czy Pegasos wykorzysta w pełni jej możliwości , czy lepiej sobie odpuścić i kupić taką ze 128 lub 64 mb ramu?

Wykorzysta, śmiało bierz.

Ile ramu zobaczy Pegasos II?

Pod MorphOS-em nieco ponad 1,5 GB, przynajmniej teoretycznie. W praktyce słyszałem o działającej konfiguracji z kością 1 GB.

Jakie DDR-y wybrać 266, 333, 400 mhz?

Wszystko jedno. I tak chodzą jako 266.

Czy ich częstotliwości mają związek z taktowaniem zegara na karcie grafiki?

Żadnego.

Jaką kartę muzyczną/dźwiękową wybrać

Pegasos2 ma kartę dźwiękową wbudowaną na płycie.

[#3] Re: Pegasos II G4 - konfiguracja

@ender, post #1

1. Radeon8500/9100 najszybszy, 9000/9200/9250 wcale nie są szybsze
od 8500/9100, taki chwyt marketingowy. 64MB starcza spokojnie choć
istnieje również wersja ze 128MB RAM to ciężko na taką trafić. Za
swojego 9100L dość nie dawno dałem 50zł.

2. Lepiej zainwestować w lepszy GPU niż w większą ilość RAMu,
Ostatnia publiczne "3Dupdate" do MorphOSa nie wykorzystuje w pełni
możliwości kart gfx, trzeba pamiętać że to dopiero druga wersja
sterowników 3D obsługujących Radeony. Podobno 3D w MorphOSie
2.0 jest już zauważalnie szybsze.

3. MorphOS obsłuży max. do 1.5Gb RAM.

4. Od 266MHz w górę (choć i mniejsze też powinny zadziałać). Jak
kupisz z wyższą to poprostu będzie działać na 266MHz.

5. SoundBlaster Live działa, co do innych się nie wypowiem. Osobiście
używam wbudowanego Sigmatela (AC97) :).

6. DigiBooster działa ok. (Jest do niego patch). Drugiego programu nie
widziałem na oczy.

[#4] Re: Pegasos II G4 - konfiguracja

@Korni, post #3

Z tym Digi Boosterem to nie jest tak do końca dobrze (przynajmniej u
mnie). Chodzi o to, że podczas edycji modułu po jakimś czasie się
niestety wywala i nie idzie zapisać utworu na dysku.
[#5] Re: Pegasos II G4 - konfiguracja

@ender, post #1

Najszybszy na Pegazie jest Radeon 8500 Pro, ja mam zwykłego 8500 i jest wyraźnie szybszy od 9250 który miałem wcześniej. Podobno w nowym mosie mają być sterowniki do innych, szybszych modeli.
W obecnym MOSie (1.4.5) 64 MB pamięci graficznej wystarcza, chociaż więcej jak najbardziej zostanie wykorzystane... developerzy MOSa zapowiadają, że nadchodząca wersja 2.0 bardzo lubi więcej pamięci na karcie gfx.
0.5 GB Ramu jak na dziś zupełnie wystarcza do wszystkich zastosowań, jeszcze sporo zostaje. Wiem że są ludzie co używają 1 GB. Lepiej kupić całą pamięć od razu w jednej kostce. Ja miałem problemy (stabilność Linuxa) z jedną dwustroną kością 512 MB - wymieniłem ją na jednostroną i wszystko gra.
Szybkość pamięci - jak napisali przedmówcy.
Wbudowana karta muzyczna gra bardzo ładnie i szumi stosunkowo słabo (w porównaniu do pecetów), wypróbowałem SB Live! i gra też bardzo ładnie, szumi mniej (to oczywiste) i jest wieksza głośność (na słuchawkach podpiętych prosto do karty) od wbudowanego układu. Ale egzemplarz SB który posiadam ma jakiś dziwny śledź i karta wchodzi za płytko w slot PCI, przez co raz mi wypadła ze slotu. Z obawy o Pega nie używam jej chwilowo (do czasu jak nie poprawię tego nieszczęsnego śledzia).
[#6] Re: Pegasos II G4 - konfiguracja

@wali7, post #5

Jakie szybkie Agp jest w Pegasosie? x1, x2,x4,x8?
A te 266 mhz to ograniczenie samego Pegasosa, czy softu? (jak będzie nowsza wersja Mosa, to zobaczy pamięć 400 mhz jako 400 mhz , czy jako 266?)

Ostatnia modyfikacja: 13.09.07 07:53

Ostatnia modyfikacja: 13.09.07 07:53
[#7] Re: Pegasos II G4 - konfiguracja

@ender, post #6

agp x1. 266mhz to ograniczenie sprzetu.
[#8] Re: Pegasos II G4 - konfiguracja

@ender, post #6

Prędkość pamięci i inne ustawienia (które w PC ustawia się w setupie biosu) w Pegasosach nie zależą od MOSa tylko od OpenFirmware. Najnowszy spotykany w Pegasosach II to jest zdaje się 1.2 (w Efise jest 1.3 - więc może pojawi się jakiś upgrade). OF siedzi we flashu na płycie głównej.
Elementami MOSa są za to np. sterowniki kart graficznych, więc w nowej wersji Morphosa mogą znaleźć się szybsze sterowniki i do wiekszej gamy sprzetu.
AGP jest zdaje się 1x, bo ono jest wyciągnięte z magistrali PCI (chyba 66 MHz, bo na 33 MHz to byłoby AGPx0.5). Po prostu mostek północny Discovery zastosowany w Pegu nie ma AGP ("prawdziwe" AGP jest za to w Articii S, czyli jest w komp. które są na niej oparte: Pegasos I, AmigaOne i microA1... jednak ArticiaS jest tak zabugowana i są z nią takie problemy, że lepiej było o niej zapomnieć).
Warto zwrócić uwagę na fakt, że w PeguII AGP ma jeden bolec kluczujący i kart AGPx8 only (takie jak np. większość Radeonów9550) fizycznie nie wsadzisz do gniazda (co prawda MOS nie obsługuje Radków >9250, ale pod Linuxem spokojnie powinny działać). Z Radkami 7500<>9250 nie ma problemów (karta na 100% wejdzie jeśli ma dwa wycięcia na złączu krawędziowym - jak ma tylko jedno, trzeba sprawdzić z której strony).
[#9] Re: Pegasos II G4 - konfiguracja

@wali7, post #8

Mnie interesuje wyłącznie Mos. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to fizycznie da się włożyć kartę ati radeon 9250, ale mos jej nie zobaczy, tylko linux. To by znaczyło, że maksymalnie mogę używać radka 9200. A co z dyskami twardymi, jakieś kaprysy (pojemność, marka)? Można gdzieś, poza Efunzine, kupić płytę pega II g4 1ghz? Dziekuję wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi.

Ostatnia modyfikacja: 13.09.07 16:50
[#10] Re: Pegasos II G4 - konfiguracja

@ender, post #9

Przecież pisałem że uzywałem Radka 9250 z MOSem... wszystkie Radki z silnikiem CharismaII (czyli do 9250 włącznie) chodzą pod MOSem (z pełnym 3d). Akurat 9250 jest jedną z wolniejszych kart z CharismaII - najszybszy jest 8500 (zarówno pod Morphosem jak i w PC).
Nieoficjalnie mówi się, że nowy Morphos ma mieć sterowniki do Radków 9500 i wyżej (silnik SmartShader 2.1). Ale to informacja niesprawdzona.
Co do dysków, to dawniej miałem jakiś Fujitsu 20 GB, teraz używam Seagate Barracuda 40 GB. Nie słyszałem aby ktoś miał jakieś problemy z dyskami.
Co do CD, to dawniej miałem jakiegoś DVD LG, ostatnio coś zaczyna szwankować, więc założyłem moją starą nagrywarkę DVD RW LiteOn. Działa, z tym że na razie nie próbowałem nic nagrywać - znajdę chwilkę czasu, to wypróbuję MakeCD (zdaje się, że jest obecnie darmowy).

Ostatnia modyfikacja: 13.09.07 17:11
[#11] Re: Pegasos II G4 - konfiguracja

@wali7, post #10

Faktycznie źle zrozumiałem.
[#12] Re: Pegasos II G4 - konfiguracja

@wali7, post #10

Jak myślisz czy sterowniki od radka 8500 bedą działać z tą kartą? Z tego co kojarzę (mogę się mylić), to obecne sterowniki ati pod Mosem nienajlepiej radzą sobie z Open GL. Piszą, że to profesjonalna wersja tej karty, no i ma 128mb ramu.
http://www.allegro.pl/item242281864_ati_firegl_8800_karta_dla_profesjonalistow_.html
[#13] Re: Pegasos II G4 - konfiguracja

@ender, post #12

Ja bym tej karty nie brał do Pegasosa. Chyba, że miałbym możliwość wypróbowania i zwrotu w razie czego.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem