[#1] MPlayer i polskie napisy w OGM/MKV
Mam pewien problem. A mianowicie chodzi o polskie napisy. Jeżeli są one z zewnętrznego pliku, to jest ok. Ale jeżeli są one pobierane z formatów OGM/MKV (formaty te mają możliwość substream), to zamiast polskich znaków mam "_" (podkreślenie). Czy da się coś z tym zrobić?

Edit:

I czy może da się zmienić ścieżkę audio w w/w formatach? Gdyż te formaty mają też możliwość zawarcia więcej niż 1 ścieżki audio.

Ostatnia modyfikacja: 05.10.07 11:27
[#2] Re: MPlayer i polskie napisy w OGM/MKV

@Solo Kazuki, post #1

Co do czcionek, to może teksty są w jakimś nieobsługiwanym kodowaniu akurat? Zdemuxuj je sobie do pliku oggdemuxem lub mkvdemuxem i sprawdź.

Co do ścieżek audio oraz wyboru napisów w takich plikach, są parametry -slang i -alang (np. -alang en -slang pl) oraz -sid X i -aid X, gdzie podajesz numer ścieżki/pliku z tekstem. Czasami ścieżki audio zaczynają się od id około 128, najlepiej odpalić film z -v, wtedy mplayer wyrzuci listę.
[#3] Re: MPlayer i polskie napisy w OGM/MKV

@Jacek Piszczek, post #2

To ja się podepnę pod wątek. Czy ktoś obecnie zajmuje się MOSową wersją MPlayera? Ktoś kto byłby w stanie zrobić coś żeby działał on tak płynnie jak wersje 0.90 czy 0.91. Wersje 1.x w wersjach dla Windows czy AmigaOS4 tak nie zrywają i chodzą tak płynnie jak 0.91. Poza tym MOSowa wersje 1.x za szybko odtwarza filmy z niektórych cyfraków. Naprawdę coraz trudniej używać tego MOSowego MPlayera, bo wraz z nowymi bajerami pojawiają się nowe bugi i niedogodności. :(

[#4] Re: MPlayer i polskie napisy w OGM/MKV

@MDW, post #3

Szkoda, że Elfu zaprzestał rozwoju żabki... Tam jak sie dało bugrepa,
to szybciutko był poprawiony, jeśli autor mógł coś poradzić...

[#5] Re: MPlayer i polskie napisy w OGM/MKV

@Kaczus, post #4

No szkoda. A skoro już o Nim mowa to co tam u niego słychać? Coś mi się obiło o uszy, że zajął się tworzeniem innego rodzaju obiektów. Bardziej organicznych niż cyfrowych. ;) Tylko nie wiem ile w tym prawdy. Jeżeli trochę prawdy jest to jestem pewien, że sa to równie udane obiekty. :)

[#6] Re: MPlayer i polskie napisy w OGM/MKV

@Jacek Piszczek, post #2

no właśnie... mnie by zależało na switchu, takim jak dla subów jest klawisz "J". Bo odpalanie każdego filmu osobno z -alang lub -aid jest wielce niewygodne...

Edit: a co -alang i -slang, to działa to chyba tylko dla DVD, gdyż identyfikator audio/video dla OGM/MKV AFAIR zawiera pełne nazwy (np "english" czy "polish")

Ostatnia modyfikacja: 05.10.07 16:03
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem