[#1] DTP - PageStream4.1.2
Podczas pisania pracy magisterskiej utknąłem w pewnym miejscu w jaki sposób zmusić PageStreama aby nie zostawiał na końcu linii pojedyńczych liter a przenosił je do następnej linii. Poza tym w jaki sposób zrobić aby przypisy zawarte w tekście automatycznie dopisywane były na końcu strony. Naprawdę potrzebne jest mi to. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Arbuz
[#2] Re: DTP - PageStream4.1.2

@Arbuz, post #1

Jeżeli chcesz żeby "i", "w" czy inne "samotne wyrazy" nie zostawały na końcu linii to musisz je "przykleić" do następującego po nich wyrazu. Robi się to wstawiając między nie tak zwaną twardą albo niełamilwą spację. W różnych programach różnie się te spacje uzyskuje. Akurat w PageStreamie4 taką spację uzyskuje się przez naciśnięcie Ctrl+Space. Jeżeli między wyrazami będzie taka spacja to wyrazy te nie zostaną rodzielone i przy przenoszeniu będą traktowane tak jakby jeden wyraz. Spróbuj i powiedz czy o to chodziło. :)

Czy jest jakis mechanizm przypisów w PageStreamie to nie wiem. Nie zauważyłem niestety czegoś takiego. Jednak ja bym poprostu na dole strony zrobił osobną ramkę tekstową, zrobił sobie jakiś styl dla przypisów i tam je wrzucał. Jak będzie to osobna ramka tekstowa to przypisy nie będą kolidowały z właściwym tekstem w głównej ramce tekstowej. Nie wiem czy to Ci wystarczy ale ja myślę, że da się tak robić. :)

[#3] Re: DTP - PageStream4.1.2

@MDW, post #2

Jeżeli chcesz żeby "i", "w" czy inne "samotne wyrazy"

czyli po poligraficznemu bękarty. ;)
[#4] Re: DTP - PageStream4.1.2

@MDW, post #2

Thx za odpowiedź ale chyba nie działa tzn. we wpisanym tekście przed ,,samotną'' literą kasuję spację i wstawiam tą tzw. twardą i nie bardzo przesuwa je do następnej litery. Może źle to robię co o tym myślisz? Jeszcze popróbuję.
Pozdrawiam
ARBUZ
[#5] Re: DTP - PageStream4.1.2

@Arbuz, post #4

Jak wstawisz przed "bękartem" twardą spację to przykleisz go do poprzedzającego gfo wyrazu. Powinieneś wstawić po nim twardą spację. Wtedy przykleisz go do następującego po nim wyrazu i spadnie razem z tym wyrazem do nowej linii.

[#6] Re: DTP - PageStream4.1.2

@KAM_, post #3

No właśnie - tego określenia mi brakowało. :) Ja tam wiem tyle co zjem. Ty jesteś po szkołach w tym temacie to się znasz. Jakbym głupot nagadał to prostuj mnie proszę... :)

[#7] Re: DTP - PageStream4.1.2

@MDW, post #5

Sorki za wprowadzenie w błąd. Nie sprawdziłem dokładnie. Moja wina. Działa idealnie. Dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam
Arbuz
[#8] Re: DTP - PageStream4.1.2

@Arbuz, post #7

No to się cieszę. :)
[#9] Re: DTP - PageStream4.1.2

@MDW, post #6

e tam. co ja się będę odzywał. jak zabieram głos w takich dyskusjach, to 'specjaliści' atakują mnie, że się w Acrobacie textu edytować nie da. ;) i po co mi to? :P
[#10] Re: DTP - PageStream4.1.2

@MDW, post #2

MDW napisał(a):

> Nie zauważyłem niestety czegoś takiego. Jednak ja bym poprostu
> na dole strony zrobił osobną ramkę tekstową, zrobił sobie jakiś
> styl dla przypisów i tam je wrzucał. Jak będzie to osobna ramka
> tekstowa to przypisy nie będą kolidowały z właściwym tekstem w
> głównej ramce tekstowej. Nie wiem czy to Ci wystarczy ale ja

W LaTeXu wystarczyłoby napisać footnote{mój mały przypis} i wszystko zrobiłoby się automatycznie. Ale to nie PageStream

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem