[#1] Giggledisk
Pomóżcie panowie jak zamontować tym partycje linuxowe (najlepiej za rączkę, dysk drugi na pierwszym porcie, dwie partycje). Niestety instrukcja po angielsku.
[#2] Re: Giggledisk

@Arbuz, post #1

Uruchomić SCSIConfig. Dla partycji linuxowych:
- upewnić się, że każda ma inną nazwę
- odznaczyć ptaszek przy 'mount'
- wybrać filesystem 'Custom'
- w pole identifier wpisać 0x45585403
- zapisać zmiany, reboot

Ściągnąć Ext2FileSystem z http://home.elka.pw.edu.pl/~mszyprow/progs/ext2filesystem
Plik Ext2FileSystem skopiować do L:

Uruchomić GiggleDisk z parametrami:
"giggledisk ide.device 1 to ram:"

Przejrzeć wygenerowane mountlisty, które są w Ram: Znaleźć te dla partycji linuxowych. Upewnić się, że w polu FileSystem mają wpisane L:Ext2FileSystem.

Zamontować jednorazowo z shella:
mount ram:nazwa_partycji

Jak zadziała to do ciągłego montowania przy każdym uruchomieniu komputera przegrać mountlisty partycji linuxowych do SYS:Devs/DOSDrivers/

Działa na 100% dla partycji Linuxowych w Ext2/Ext3 bez dodatkowych cudów w stylu LVM (Linux Volume Manager).

[#3] Re: Giggledisk

@Marek Szyprowski, post #2

Piękna instrukcja Dzięki tylko kilka małych pytań:
Piszesz o zmianie w scsiconfig ale u mnie mam dwie partycje które noszą takie same nazwy (z automatu i Ubuntu i Fedora robi takie same nazwy i dla ext i dla swap). Poza tym czy zmiany typu mount, custom i identifier nie wpłyną na pracę linucha?
Czy jest jakieś gui do gigglediska (kakieś tultajpy są w ikonie)?
Wiesz może jak zamontować partycje amigowe na linuchu?
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Ostatnia modyfikacja: 27.11.07 21:40
[#4] Re: Giggledisk

@Arbuz, post #3

Te zmiany w SCSIConfigu nie wpłyną na pracę Linuxa, a o zmianie nazw specjalnie napisałem, bo zauważyłem, że installery linuxowe takie cuda robią (w sensie partycje o takiej samej nazwie - durnie "primary" czy jakoś tak).

GUI do gigglediska nie widziałem. To typowo shellowa komenda.

Montowanie partycji MOSowych pod Linuxem było omawiane setki razy "mount /dev/partycja /katalog_do_zamontowania -t asfs" tylko trzeba najpierw dokompilować obsługę SFSa (bo wyleciał z jakiegoś powodu z domyślnych instalacji...).

[#5] Re: Giggledisk

@Marek Szyprowski, post #4

Dobra dzięki. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz którą zauważyłem w Ubuntu. Mianowicie jak uruchomi się po instalacji program do partycjonowania dysku to wywala mi jak nic że partycje linuxowe mają identyfikator Amiga i asfs. Zastanawiam się dlaczego. Nie mam oczywiście z tego powodu żadnych pretensji bo działają dobrze.
[#6] Re: Giggledisk

@Arbuz, post #5

Bo takie identyfikatory masz ustawione w SCSIConfig. Jak pozmieniasz tak jak napisałem to się będzie dobrze pokazywało.

[#7] Re: Giggledisk

@Marek Szyprowski, post #6

dłubiesz może coś jeszcze pod mosa czy lack of time ?

[#8] Re: Giggledisk

@rzookol, post #7

Jak byś był na Amizaduszkach, to mógłbyś Marka zapytać osobiście.

[#9] Re: Giggledisk

@AS, post #8

jakbym nie był na weselu to pewnie bym był na amizaduszkachAS napisał(a):

[#10] Re: Giggledisk

@rzookol, post #7

Dłubię. Mam nadzieję, że niedługo będzie można obejrzeć to co robię. ;)

[#11] Re: Giggledisk

@rzookol, post #9

Moje zdanie było po części odpowiedzią. Gdyby Marek nie interesował się (dłubał) Mosem, to by nie przyjechał na Amizaduszki.
Tak nawiasem mówiąc ja przegadałem z Markiem na różne tematy amigowe. Zresztą widzę, że sam Marek napisał w następnym poście że coś tworzy na Mosa.
Marek pozdrawiam!

Ostatnia modyfikacja: 28.11.07 13:53
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem