[#1] Efika, PicoPSU i co dalej?
Kupiłem w techcave PicoPSU do mojej Efiki. Śliczny ładny, tylko bez zasilacza zewnętrznego. Z nalepki na zasilaczu dołączonym do oryginalnej obudowy (made by Genesi) wynika, że taka kostka powinna dawać 12V i 5A. Czyli, powiedzmy, http://www.allegro.pl/item283909965_zasilacz_12v_5a_do_lcd_markowy_zasilacz_high_power.html? Czy się mylę?

[#2] Re: Efika, PicoPSU i co dalej?

@recedent, post #1

60 W powinno Efice wystarczyć ze sporym zapasem, więc pasuje. Swoją drogą, ja zamiast PicoPSU kupiłem do obu swoich Efik zasilacze MiniATX 110W, po czym uwolniłem je od obudowy i wentylatora... Co prawda od PicoPSU znacznie większe (12 x 10 x 5 cm), ale po 15 zł sztuka (a PicoPSU to minimum 40 dolarów = 100 zł plus 42 zł ten zasilacz z linka), no i zewnętrzny zasilacz mi się nie wala po biurku.

Ostatnia modyfikacja: 22.12.07 20:43
[#3] Re: Efika, PicoPSU i co dalej?

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Czy to znaczy, że mogę sobie kupić dowolny zasilacz zewnętrzny, byle 12 V, dający, powiedzmy 3 A i to pójdzie? To by dawało nieskończone możliwości :)

Jednak gabarytowo Pico nie da się z niczym porównać, a założyłem sobie dość małe rozmiary obudowy.
(faktycznie, trochę pokopałem po necie - wygląda na to, że skurczybyk akceptuje cokolwiek, począwszy od 2 do 10 Amperów. Ktoś mi to potwierdzi, czy samemu potestować? :) ).

Ostatnia modyfikacja: 22.12.07 21:31
[#4] Re: Efika, PicoPSU i co dalej?

@recedent, post #3

dokladnie, ale 1A to troche za malo chyba ze bez karty gfx.

[#5] Re: Efika, PicoPSU i co dalej?

@recedent, post #3

akceptuje cokolwiek, począwszy od 2 do 10 Amperów. Ktoś mi to potwierdzi, czy samemu potestować?

Ja to potwierdzę. Prąd podawany jako parametr zasilacza, to jest prąd maksymalny. Możesz podłączyć nawet zasilacz dający 40 A i też będzie działał, po prostu Efika poprzez PicoPSU pociągnie sobie tyle, ile będzie potrzebowała. Tak więc używając zasilacza o prądzie znamionowym większym niż potrzebny, niczym nie ryzykujesz. Inaczej jest przy użyciu zasilacza o prądzie znamionowym mniejszym, niż pobierany przez Efikę. Wtedy ryzykujesz przegrzaniem i spaleniem zasilacza (a konsekwencje tego mogą być różne, jeżeli np. na skutek spalenia jakiegoś elementu 220 V przedostanie się do PicoPSU i dalej do Efiki, może się to skończyć smutno). Tak jak napisał Skolman, 1 A to może być trochę za mało i taki zasilacz jest narażony na przeciążenie.

Ostatnia modyfikacja: 22.12.07 22:02
[#6] Re: Efika, PicoPSU i co dalej?

@recedent, post #1

No to zakończymy temat, jako że sprawę rozwiązałem (chwilkę temu, ale jako że nowe dusze zamierzają toto kupić, więc się podzielę wiedzą) - kostka kupiona na Allegro jako zasilacz 12V, 5A do monitora LCD działa przepięknie. Nabyta za trzy dychy, a pewnie taniej da się znaleźć.

[#7] Re: Efika, PicoPSU i co dalej?

@recedent, post #6

Dzięki za info, zamówione picoPSU powinny już być gdzieś w Europie, chociaż nie liczę aby dotarły przed Świętami. Tak czy inaczej rozglądam się za jakimś zasilaczem 12 V do tego, gdybym za 30 zł upolował coś fajnego to będę bardzo zadowolony.
[#8] Re: Efika, PicoPSU i co dalej?

@wali7, post #7

Było to dokładnie coś takiego: http://www.allegro.pl/item325342726_zasilacz_12v_5a_nowe_tanie_do_lcd_i_nie_tylko.html

[#9] Re: Efika, PicoPSU i co dalej?

@wali7, post #7

Swego czasu na giełdzie w Milowicach gość sprzedawał zasilacze impulsowe 12V za 10zł/sztuka. Prądu znamionowego w tej chwili nie pamiętam. To dopiero była okazja. :)

[#10] Re: Efika, PicoPSU i co dalej?

@Kamul, post #9

Witam wszystkich,

Ja dobrałem do swojego picoPSU 12-25V 120W zakupionego w ITX-Sklep.pl zasilacz stabilizowany 12V 5A, wcześniej miałem zasilacz 12 voltowy dający 3 Ampery, jednak całość nie pracowała stabilnie - zasilacz picoPSU potrafił się niespodziewanie wyłączać (być może elementy w zasilaczu były słabej jakości). Obecnie moc 60W mi wystarcza, gdyby ktoś poszukiwał to mają w ofercie również mocniejsze wersje:

http://itx-sklep.pl/zasilacze/zasilacze_stabilizowane.html

Warto zwrócić uwagę, że ten sklep ma w ofercie wyłącznie oryginalne zasilacze picoPSU z wybitym napisem producenta: "mini-box.com", ostatnio ebay zalewa cała masa chińskich podróbek.

Pozdrawiam!

Ostatnia modyfikacja: 19.07.2010 12:35:30

Ostatnia modyfikacja: 19.07.2010 12:36:06
[#11] Re: Efika, PicoPSU i co dalej?

@MatiG, post #10

A nie lepiej uczciwie napisać "zapraszam do mojego sklepu, tanio, szybko i solidnie"?

Swoją drogą - strasznie fajnie, że temat, który założyłem punktuje jako piąty na Googlu przy wyszukiwaniu słowa "PicoPSU" :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem