[#1] ruter i pegaz
Wiem że to już było w temacie USB i sieć ale nie dostałem konkretnej odpowiedzi więc pytam:
Jeśli podłączę do pegaza ruter z antenką przez ethernet a w innej części domu mam podłączony do gniazdka tepsy też ruter z antenką to czy da się na pegazie uzyskać (bezprzewodowe)połączenie z netem?
[#2] Re: ruter i pegaz

@Arbuz, post #1

Da sie
[#3] Re: ruter i pegaz

@Norbert, post #2

Do gniazdka tepsy chcę podłączyćto:
http://www.allegro.pl/item308893178_router_wifi_adsl_d_link_dsl_g624t_neostrada_gw_fv.html
a do pegaza jaki?
Taki może być:
http://www.allegro.pl/item310842173_promocja_router_d_link_di_524_wifi_54_wys_24h.html
[#4] Re: ruter i pegaz

@Arbuz, post #3

Co do tej drugiej pozycji to nie kupuj w ciemno. Router musi mieć opcję trybu pracy AP client. Jak nie ma to nawet najlepszy nie pomoże. Nie wiem czy ten D-Link to ma. Przeczytaj dokładnie dokumentację jego firmware. Ja już się tak raz nadziałem - kupiłem drogi router w ciemno myśląc że jak drogi i markowy to powinien mieć opcję AP Client, ale spotkał mnie zonk.
Jak doświadczony w tym względzie polecam stary ale jary Linksys WRT54GL, G lub GS. W oryginalnym sofcie nie mają (chyba) AP Clienta, ale w alternatywnym Tomato lub DD WRT na 100%. Zmiana firmware działa nawet na starym IBrowse 2.3. Sprawdzone osobiście.
:D

Aha, i to nie zależy od tego do jakiego kompa to podpinasz. Jak router ma mieć WAN "z powietrza" to musi mieć tryb AP client.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.08 23:18
[#5] Proszę o szybką pomoc

@R-Tea, post #4

Zakupiłem taki access point:
http://www.wirelesslan.pl/product_info.php/products_id/386
Jest tu opcja AP Client więc powinien działać.
Napisz mi tak na szybko co zainstalować abym mógł "pointernecić" na pegazie.
I jak skonfigurować aby połączyć się z ruterem
[#6] Re: Proszę o szybką pomoc

@Arbuz, post #5

Proszę odpowiedzcie mi na powyższy post bo mam szansę oddać AccesPointa do sklepu jeśli by nie nadawał się do użycia z Pegazem a muszę zdecydować się do jutra do godz 12.00
[#7] Re: Proszę o szybką pomoc

@Arbuz, post #5

Nic nie musisz dodatkowo instalować jak już masz Miami lub MOSNet. Musisz tylko skonfigurować oba routerki. Ten przy piecu ustawić w tryb pracy AccesPoint, a ten przy Pegazie w tryb AP Client. Ale nie pytaj o szczegóły - nie jestem w tym dobry :) Może ktoś inny pomoże.
[#8] Re: Proszê o szybką pomoc

@R-Tea, post #7

Ba powiedzieć ustawić to łatwo ale jak to wykonać jeśli się z tym nigdy nie miało do czynienia? Nawet nie wiem co wpisywać. Jak uruchamiam Mosnet pojawia się panel i niby jest online a przeglądarki nadal milczą. jestem bardziej zielony niż zielony w tym temacie.
Ps. które gniazdo w pegu dwójce to 10100Mbit? To nad portami USB czy to nad Wifi (w pegasos book jest dziwne zdjęcie PegaII które ma tylko jedno gniazdo sieciowe)?

Ostatnia modyfikacja: 21.02.08 19:20
[#9] Re: Proszê o szybką pomoc

@Arbuz, post #8

Nie wiem jak jest w MOSNet bo go nie polubiłem i używam nadal Miami jak za starych czasów. Jak zdecydujesz się na miami to napiszę ci jak to mam poukładane - w sumie konfiguracja jest dość prosta - wybierasz driver sieciówki via rhine ustawiasz wszystko na DHCP (u mnie akurat tak) i wio.
A sieciówka 100 Mbit to tak obok LPT. Nie wiem co jest pod nią - usb czy firewire, bo nie chce mi się tam zaglądać :)

Chopie! jakie WiFi!? :D

Aha, lepiej chyba zacząć od konfiguracji routerków, a później dopiero bawić się z Miami. Ja przynajmniej bym tak zrobił.
[#10] Re: Proszę o szybką pomoc

@R-Tea, post #9

Ad WiFi: mój błąd myślałem o FireWire a wyszło WiFi
Co do reszty podeślij mi swój konfig
Ps. A konfigurować routerki to tylko na PC co? Bo na Pegu to nie wiem jak
[#11] Re: Proszę o szybką pomoc

@Arbuz, post #10

Zależy od routerka, ale bywaja i takie, co np bez ie nic nie zrobisz...

[#12] Re: Proszê o szybką pomoc

@Arbuz, post #10

Jeśli DHCP przyznało Ci adres IP to przeważnie wystarczy wpisać w przeglądarce http://192.168.0.1 lub inny domyślny adres lokalny routera (zapewne jest w instrukcji...) i poprzez interfejs wyglądający jak zwykła strona internetowa wszystko poustawiać...

Konfiguracja większości routerów jest naprawdę bardzo prosta...

Ostatnia modyfikacja: 21.02.08 22:59

Ostatnia modyfikacja: 21.02.08 23:00
[#13] Ruter,Acces point i pegaz działa

@Arbuz, post #1

W końcu po tylu latach użytkowania Pegaza mam podłączony internet do Pegaza i to jeszcze półprzewodowo bo poprzez Access Pointa z WiFi
Hurraa yippee yippee

[#14] Re: Ruter,Acces point i pegaz działa

@Arbuz, post #13

No, cieszę się, że udało mi się pomóc.
[#15] Re: Ruter,Acces point i pegaz działa

@R-Tea, post #14

Pogę powiedzieć tylko tyle że ustawienia accesspointa niestety można było wprowadzić tylko na grzybie (IE suxxx), ale po spisaniu danych i podłączeniu przez sieciówkę, przez pierwsze godziny pracy na necie łączyłem się poprzez miami ale kombinowałem i jest już MOSNet i tak zostanie. Ciekawe jest to że MacOsX poszedł z netem od razu a Ubuntu musiałem ręcznie ustawiać.
Dzięki za pomoc
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem