[#1] Skąd ściągnąć MorphOS?
Mam głupie pytanie. Skąd mogę ściągnąć obraz bootowalnej płyty z MorphOS, którą mógłbym wypalić na pececie i z niej zabootować Pegasosa2? Gdzieś posiałem swoją, a właśnie chyba rozleciał mi się dysk w Pegasosie. :(

[#2] Re: Skąd ściągnąć MorphOS?

@MDW, post #1

masz megapecha bo wlasnie wysiadł server mosowy z iso mosa

[#3] Re: Skąd ściągnąć MorphOS?

@rzookol, post #2

Suuuuper. Grrrrr... Ale może nie będzie potrzebne. Zaczęły się sypać kolejne partycje, SFS-błędy zaczęły wyskakiwać. SFSDoctor naprawił ale zaraz znów. Potem SFSDoctor zaczął się wieszać. Chciałem zrobić backup niektórych katalogów i wysłać na peceta póki to jeszcze działało ale ZIP zdurniał. Po spakowaniu archiwum miało 32KB i zawierało 3 pliki. LHA jeszcze bardziej durniało. :( Normalnie myślałem, że oszaleję. I nagle mnie olśniło. Niedawno wymieniłem DDR 256MB na 512MB. Może to ta pamięć coś tak syfi... Wymieniłem na to stare 256MB i jak na razie problemów nie ma. Backupuję i zaraz spróbuję odzyskać straconą partycję i naprawić tę, która pokazuje błędy. Kur... żeby dobrać pamięć do Pegasosa to trzeba mieć fuksa. Myślałem, że do dwójki już jest łatwiej. A tu g...

Kurcze, zauważyłem, że mi się coś Blender i Python zaczęły czasem wieszać od pewnego czasu. Może to też z tego powodu...

Przy okazji...
Nie chce ktoś kupić dwóch kości DDR po 512MB każda? Oczywiście w Pegasosie nie działają poprawnie. :) W pececie działały mi prawie 2 lata. Teraz kupiłem 2GB do peceta w dwóch jednogigowych kostkach i cały nowy dosyć wypasiony sprzęt i te mi zostały. Miałem nadzieję ich użyć w Pegasosie ale widać co się dzieje. :(

Orientuje się ktoś czy eFunzine jeszcze działa? U nich przynajmniej mógłbym wymienić kość jakby nie działała poprawnie w Pegazie. :(

Ostatnia modyfikacja: 22.02.08 23:44
[#4] Re: Skąd ściągnąć MorphOS?

@MDW, post #3

Sprawdz taśmy. To często pomaga ;).

[#5] Re: Skąd ściągnąć MorphOS?

@MDW, post #3

Polecam każdego Kingstona lub TwinMosa 400Mhz. Naprawdę próbowałem wiele kości tych firm i z żadną nie miałem problemów

[#6] Re: Skąd ściągnąć MorphOS?

@Malin, post #4

@Malin
Cztery taśmy sprawdzałem. :) W tym dwie nowe (akurat miałem z nowej płyty pecetowej). To chyba przez tę pamięć wszystko się waliło. Na starym RAM-ie działa. Właśnie SFSDoctor męczy straconą partycję. Bardzo długo już męczy ale procenty idą. To najważniejsze. :)

@Arbuz
1 marca kupię jakiegoś Kingstona 0.5MB albo 1GB i zobaczymy. Popytam jeszcze w eFunzine może. Zawsze to jakaś możliwość oddania w razie czego...

[#7] Re: Skąd ściągnąć MorphOS?

@MDW, post #6

Ja mam teraz Kingstona 2GB w PeguII i działa pięknie
[#8] Re: Skąd ściągnąć MorphOS?

@Arbuz, post #7

Jedną kość 2GB czy dwie po 1GB? Ja próbowałem dwie 0.5GB (takie same) i za cholerę MorphOS nie chciał ruszyć (OpenFirmware chodziło). Z jedną kością działał ale jak działał to wyżej napisałem. :)

Błąd na jednej partycji został naprawiony przez SFSDoctora. Niestety drugiej partycji odzyskać się nie da chyba. To pewnie przez to, że próbowałem ją kilka razy naprawiać jak jeszcze miałem tę skopaną pamięć. No i się pokaszaniło. :( Cholera, znów nie robiłem backupów. :) Na szczęście ta partycja nazywała się Trash i była głównie na takie tymczasowe rzeczy. Niestety tam miałem całe archiwum wszystkiego co ściągałem... Trudno. :(

[#9] Re: Skąd ściągnąć MorphOS?

@Arbuz, post #7

Pod MOSem widać 1.5GB ?
[#10] Re: Skąd ściągnąć MorphOS?

@deez, post #9

Nie rozumiem. Normalnie widać 2GB
[#11] Re: Skąd ściągnąć MorphOS?

@MDW, post #8

Jedna kość
[#12] Re: Skąd ściągnąć MorphOS?

@Arbuz, post #10

bo teoria jest taka ze pod mos potrafi obsłużyć tylko 1.5 gb. Jesli możesz to przegraj do ramdysku plik większy niz 1.5 gb to sie zobaczy czy na pewno działa

[#13] Re: Skąd ściągnąć MorphOS?

@rzookol, post #12

Moze i masz racje ale scout pokazuje 2GB

Ostatnia modyfikacja: 23.02.08 10:19
[#14] Re: Skąd ściągnąć MorphOS?

@MDW, post #1

SFSDoctor odzyskał wszystkie pliki z padniętej partycji. Co prawda pogrupowane w dziwne katalogi ale tak, że da się zrobić z tego porządek. Kurcze, jakbym się wcześniej skapnął, że to RAM wszystko chrzani to bym wyszedł z tego zupełnie obronną rękę. No a ja kilka razy próbowałem naprawiać partycję SFSDoctorem, a on się wieszał biedaczek przez ten nieszczęsny RAM. Teraz zadziałał świetnie. To naprawdę świetny program. Tego zawsze mi brakowało na Amidze. Czuję, że muszę w jakiś sposób podziękować autorowi... :)

A jeszcze w kwestii tego obrazu płytki instalacyjnej MorphOS 1.4.5. Naprawdę nie da się gdzieś jej znaleźć? Swoją chyba zostawiłem 65 km stąd. Chociaż nie wiem. Przekonany byłem, że ją wziąłem przy przeprowadzce. Nie sprawdzę teraz na odległość, bo sam nie wiem gdzie jej szukać.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem