[#1] ethernet.device?
jaki device odpowiada za sieciowke w pegazie?

[#2] Re: ethernet.device?

@vi-bee, post #1

Jeżeli chodzi o tę wbudowaną na płycie, to via_rhinepci.device.

Ostatnia modyfikacja: 06.03.08 21:41
[#3] Re: ethernet.device?

@vi-bee, post #1

via_rhinepci.device

[#4] Re: ethernet.device?

@Grzegorz Kraszewski, post #2

na płycie są dwie wbudowane :P

[#5] Re: ethernet.device?

@rzookol, post #4

Ale działa tylko 10/100Mbit
[#6] Re: ethernet.device?

@Arbuz, post #5

to jest ta dolna? i unit bedzie 0?

btw jestem świeżo upieczonym posiadaczem pega i wlasnie probuje net uruchomic ;)

[#7] Re: ethernet.device?

@vi-bee, post #6

Chyba nie dolna, a boczna. ;) (no chyba, że masz Pega 1, jeśli tak to tylko jedne gniazdo będzie od siecíówki).
Wtyczka z żółtym kabelkiem to właśnie sieciówka 10/100Mbit: http://img253.imageshack.us/img253/2328/img2094ry1.png
[#8] Re: ethernet.device?

@Arbuz, post #5

Zaprzeczam, działają obie - wiem, bo pod SuSE używam Marvella z prędkością 1000, full duplex :P
Tyle że do Marvella nie ma jeszcze( ) sterów pod MOSa.
[#9] Re: ethernet.device?

@deez, post #7

ja plyte mam pionowo i ona jest na dole:p
cos sie niby laczy ale net nie dziala, probuje sie polaczyc miami dx udostepniajac polaczenie z pieca... a moze ktos wie jak konfigurowac mosnet, bo zadnych preferencji nie widze

[#10] Re: ethernet.device?

@vi-bee, post #9

dla ulatwienia dodam ze jak wlacze polaczenie pc-peg to piec traci internet
kiedys klasyka tak laczylem i dzialalo, a teraz nie wiem gdzie robie blad

Ostatnia modyfikacja: 07.03.08 20:03
[#11] Re: ethernet.device?

@vi-bee, post #9

Pliki konfiguracyjne znajdziesz w MOSNET:db/.

[#12] Re: ethernet.device?

@Torn, post #8

A jakaś różnica jest jak się używa netu między tymi sieciówkami?
[#13] Re: ethernet.device?

@Arbuz, post #12

pewnie jeśli masz z drugiej strony domowej sieci komputer z 1 MBit i resztę infrastruktury też 1 MBit to widać róznicę - po wewnętrznej sieci max. przepustowość rzędu 100 Mb/s - czyli więcej niz transfer z HDD
bo w przypadku samego internetu raczej nie ma róznicy, gdyż chyba prawie nikt nie ma domowego podłączenia do internetu >100 MBit (zna ktoś takiego szczęśliwca?)
[#14] Re: ethernet.device?

@vi-bee, post #10

MOSNet ma konfigurację z palca w plikach (jak wspomniano - katalog db), ale wszystko ładnie opisane w dokumentacji, nawet ja sobie poradziłem :).
[#15] Re: ethernet.device?

@wali7, post #13

Tak dokładnie, głównie widać to przy LAN, tym bardziej, że teraz mam parę zabawek które żyją Diskless(NFS). ;) A co do internetu, no to cóż - ograniczeniem jest tu prędkość samego łącza, choć można troszkę kombinować, używając różnych pośredników do sieci, typu dnsmasq(dzięki cache'owaniu zapytania DNS w sporej części(prawie 67%) lecą tylko po lokalnej), Squid(co prawda większość treści web jest teraz generowana dynamicznie, więc się nie cache'uje za bardzo, ale większe(więc bardziej widoczne z punktu widzenia usera i "responsywności" sieci) grafiki, CSSy(szybsze renderowanie stron) czy *.js cache'ują się całkiem ładnie - mam już ponad rok Squida i ostatnio jest tak, że na 8GB, niecałe 2GB idzie "DIRECT", czyli nie jest żle ;) ), można także się pobawić różnymi postfixami czy fetchmailami, ale to już trochę bez sensu, e-maile to raczej nie problem... Tak czy siak, jak się człowiek trochę pobawi Linuksem, to można troszkę tu wykroić, ale wiadomo - na torrenty czy duże pliki to nie pomoże nic...
IMO, jako użytkownika GigE, nie ma sensu się w to pakować, chyba, że ma się już okablowanie 5e(lub 6), bo wtedy to wystarczy switch(GigE jest na płytach PC już od dość dawna, a większości te 5-8 portów switcha wystarczy), za około 80-140 PLN.
Główną zaletą GigE, jest to, że możesz zaoszczędzić na... Twardych dyskach. ;)
Spokojnie można się wykosztować raz na większy(e)(a więc tańszy, w przeliczeniu za MB pojemności) dysk(i) do routero-serwera i przewalić tam wszystkie filmy, mp3 i inne "pożeracze pojemności" i streamować je z sieci(czy też podmountowywać NFS/SMB, itd. itp.) - przy 100MBit mi już sieć nie wyrabiała, jak n.p. 2 osoby coś oglądały, a ja sobie chciałem posłuchać mp3, to było przykro...
Generalnie, to jak jest kilka kompów w sieci (lokalnej) i kilka osób z nich naraz korzysta, to warto o ile jest tanio(jak ktoś ma kat. 5 i by musiał zmieniać okablowanie, to niech lepiej zapomni), a jak się mieszka samemu(nawet jak się ma kilka kompów), to nie warto/nie ma sensu...
[#16] Re: ethernet.device?

@Torn, post #15

Wyczerpująca odpowiedź ale muszę lekko zboczyć z tematu.
1. Do gniazdka z neo mam podpięty ruter a do pega przez sieciówkę acess point (neo przez wifi) i gdzieś pomiędzy jest przez wifi laptok. Czy jest możliwość abym w ten sposób miał możliwośc podejrzenia co się dzieje na laptoku na pegazie (obojętne czy to mos czy fedora6)
2. Jak do jasnej ciasnej zainstalować nowszą fedorę. Wiem że jest problem z jajeczkiem ale może ktoś już to poprawił (ja nie umiem)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem