[#1] instalacja mospup
Mam A1200 bvision, blizzard ppc z 060. Zassalem najnowsze iso mosa z 6 czerwca 2006, dostalem od Skolmana module.com1 ze starszej wersji, wpisuje to:
startup hal=roms/hal.com1 kernel=roms/kernel.com1 abox=roms/abox2.com1 module=roms/module.com1 resetlevel=1 ramdebug verbose debug EDebugFlags="NoLogServer NoLogWindow" sumkick disableled delay=1 extmodules=extmodules/#? nokickstart >NIL:
i ami robi reset po czym widze czarny ekran. Sprawdzalem partycje ffs i sfs z takim samym efektem. Co robie nie tak?

[#2] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #1

odłącz wszyatkie urządzenia prócz twardego dysku
wyłącz wszystko w bootmenu karty ppc

[#3] Re: instalacja mospup

@rzookol, post #2

No to cd mi tylko do odlaczenia zostal, mam jeszcze 4xide micronika, ale dysk i cd wpialem do 1 portu wiec mysle ze nie powinno bruzdzic, os4 zainstalowal sie bez zadnych perturbacji.

[#4] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #3

Jak chcesz to ci podesle moje stery (zywcem wyjete z MOSa). Moze tez byc tak, ze twoj monitor nie lapie tego standardowo zdefiniowanego. Zdaje sie ze jest on cos kolo 31 kHz na 59 Hz w 8bit. No ale kto wie, ja miale tez z tym problemy kiedys. Aktualnie mam prawie wszystkie tryby (oprocz 320x240) w 85 Hz. Przy okazji podesle tez prefsa ze Screen Mode, aby system od razu odpalil sie w 1024x768 (okolo 68 kHz na 85 Hz).
[#5] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #3

z idehack tez juz sprawdzales?

[#6] Re: instalacja mospup

@Andrzej Drozd, post #4

Do Andrzeja: Obawiam się, że czarny ekran, to nie wina ustawień trybów monitora (byłby raczej niebieski - pamiętam z autopsji).
Do Faziora: Masz podpięty tylko dysk z MorphOSem? A jak nie, to tylko jedna partycja (w tym przypadku MOSowa) ma zafajkowane "boot"? Profilaktycznie w early startup odłącz wszystkie dyski (partycje) niemosowe. Bo ja mam wrażenie, że po prostu Ci się nie bootuje system. Mruga kontrolka od twardziela?

[#7] Re: instalacja mospup

@Kitech, post #6

Pozwolcie Panowie, ze podlacze sie pod wypowiedz Kitecha i uzupelnie ja o swoje, przyslowiowe "trzy grosze". :)
Pierwsza sprawa - jezeli MOS lezy na partycji, ktora w domysle nie jest pierwsza bootujaca, nalezy zaznaczyc to w zmiennej bootdevice w s-s. Sprawdz jeszcze z wersja modulu - module.com1.idehack - w tym drugim wypadku podzialalo u mnie wrzucenie na dysk przedostatniego ISO z MOSem.

Ostatnia modyfikacja: 22.04.08 18:09
[#8] Re: instalacja mospup

@Andrzej Drozd, post #4

Mysle ze to jednak jest kwestia nie bootowania systemu, jak pisza Panowie powyzej:). Dzisiaj test z idehackiem, dzieki za podpowiedzi.

Ostatnia modyfikacja: 23.04.08 08:04
[#9] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #8

Tescilem z idehackiem i nic to nie dalo. Kombinowalem z resetlevelami tez i na 2 (double reset in chipram) amiga robi pelny reset i jest ciemno. Juz tlumacze o co mi chodzi z pelnym resetem, na jedynce niby sie resetuje, ale nie ma tego migniecia po resecie swiadczacego o tym ze amiga zaczyna startowac. Na 6 resetlevelu (double reset in fastram) robi pelny reset i wlazi do shella. Partycje z mosem ustawilem na pierwsza do bootowania, w menu karty ppc wylaczone wszystko, a pamieci ustawione na 70. Help.

[#10] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #9

A wklej tutaj proszę swój S-S i U-S Mosa, obadamy co i jak.

[#11] Re: instalacja mospup

@Sir_Lucas, post #10

heh narazie staram sie go tylko odpalic, przegralem na gola partycje katalog boot z najnowszego iso, potem rozpakowalem module.com1 ze starszego iso i zamienilem. Amige odpalam na "zimno" i wklepuje to co w pierwszym poscie, z ewentualnymi mydyfikacjami np, resetlevel, module.com1.idehack

[#12] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #11

Dodam jeszcze ze wiekszosc prob robilem na sfs w wersji 1.279, powinno to wstac na tym fs?

[#13] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #12

Mnie chodzi właśnie na tym SFSie. Za to nie wstaje przy wczytywanui ROMu z pliku (tylko ze sprzętowego).

[#14] Re: instalacja mospup

@Kitech, post #13

Mam prosbe do Ciebie, zobacz mojego pierwszego posta i powiedz mi co moglbym wklepac inaczej co by szanse moje na wystartowanie zwiekszylo:).

[#15] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #14

Proponuje sprobowac Ci zgac to przedostatnie ISO bezposrednio na hdd i niec nie zmieniac - poprostu odpal. Pozmieniasz sobie pliki jak juz zadziala... :)

edit:
A jakie wartosci masz w zmiennych bootdevice i kickstart??

Ostatnia modyfikacja: 28.04.08 11:08
[#16] Re: instalacja mospup

@Lokaty, post #15

Do tej pory zgrywalem tylko katalog boot, jak stoi w instrukcji
"1. Insert the CD, copy the Boot/ directory to a normal partition
2. Do a hardreboot or powercycle the machine so that all resident modules including a softkicked ROM are flushed (you must NOT use blizkick or similar tools before booting MorphOS!)" po czym wklepywalem ta przydluga komende:), w ktorej nie mam zadnego bootdevice a jedyne co z kickstartem mi sie laczy to nokickstart przed >NIL:

[#17] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #16

Nie kombinuj, tylko skopiuj wszystko z CD na dysk. Zmień co trzeba w s-s i odpalaj. Pisali ludzie na tym forum o kłopotach z bootowaniem z CD, przy czym odpalanie z twardziela pomagało.

[#18] Re: instalacja mospup

@Kitech, post #17

I tak tez dzisiaj zrobie:). Jutro info i kolejna garsc pytan:)

[#19] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #18

Meczylem gada cale popoludnie i NIC, az zaczalem w heretica grac ze zlosci:), rano, przy fajce podszedlem do ami, od niechcenia nacisnalem power i wstalo, ta instalacja to makabra, szczegolnie ze instrukcje ze strony z iso mozna o pupe rozbic. Dziekuje Panowie:). Heh ale czad, na dysku mam MOSa, AmigaOsa i OS3.9, a najsmieszniejsze jest to ze wszystko dziala:).

Ostatnia modyfikacja: 29.04.08 07:41
[#20] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #19

No to pięknie Gratulacje OK

[#21] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #19

Mała rzecz, a cieszy! OK

[#22] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #19

Jezeli MOS nie bedzie wstawal po zwyklym resecie, to uzywaj zimnego. U mnie wstaje niestety tylko po zimnym. Po zwyklym mam podobny efekt o ktorym chyba wczesniej pisales - laduje sie do pewnego momentu, zalacza sie monitor z czarnym ekranem i tyle. Problemu tego nie ma z AOS4.
[#23] Re: instalacja mospup

@Andrzej Drozd, post #22

Masarnia, u Ciebie mos tez nie przezywa resetu i trzeba wylaczyc amige zeby go odpalic? Na os4 tez nie mam najmniejszych problemow ze startem, no i reset przezywa, Mos rzeczywiscie goly jest niemozliwie po instalacji, na pegu dawno temu go instalowalem i obrosl juz w tone dodatkow, wiec nie pamietalem jak to wyglada na poczatku:). Dodatkowo MOS tak na oko czlapie sporo wolniej w porownaniu do os4 (instalnalem mui4 nodebug i nowego ambienta), gdzie pogrzebac zeby nieco przyspieszyc? Mam audio.device w extmodules i niestety Napalm mi sie wyklada przy wyborze strony konfliktu (o co kaman)?. Dalej, Alien 3d2 z patchem rtg chodzi wolniej niz pod os 3.9 z 060:) ,Relic natomiast byl plynniejszy pod mosem niz na 060, ale jak narazie jestem w szoku MOS odpalil 100% (mimo problemow z napalmem) rzeczy pod 68k (jeszcze tak na pale jakies demo trsi odpalilem), to co bylo dla mnie szokujace (in minus:)) w os4 czyli problemy ze starszym oprogramowaniem tutaj nie istnieje - przynajmniej w tym promilu przypadkow na ktore na chybil trafil kliknalem mycha.

Ostatnia modyfikacja: 30.04.08 09:27
[#24] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #23

Teraz masz dosc dobre prownanie golego MOSa do golego AOS4. Oba systemy sa dobre i niestety w kazdym przypadku trzeba sobie dokonfigurowac i po prostu pozmieniac je pod siebie. itd.

Male wskazowki a raczej bledy zwiazane tylo z MOSem PUP. Na Pegu chyba to nie istnieje.
Pamietaj ze S: bezposrednio w katalogu systemowym, sluzy wylacznie do rozruchu. Prawdziwe S: znajduje sie w MOSYS:
Czasami mozesz doswiadczyc nieprzyjemnosci, gdy jakis program z instalatorem nadpisze cos do S: "rozruchowego". W tedy zamiast MOSa odpali ci sie samo CLI i to jeszcze pod 68k, z przypisami do C: w ktorym jest soft natywny pod PPC. Trzeba wtedy miec pod reka jakiegos CEDa i juz :)

Moze o tm wiesz, ale jezeli nie, to aby uruchomic stacje dyskow, musisz uzyc kikstartu w pliku z A1200 i przypisac go w s-s ("rozruchowym"), w 3 punkcie.

Co do predkosci emulowanego 68k, to musisz zwiekszyc priorytet Trance za pomoca TaskManagera (na zywo po odpaleniu MOSa) lub zrobic to w s-s. Standardowo jest on na -3. Warto go przestawic na 0 ewntualnie 1. W moim przypadku zwiekszenie powyzej jedynki nie wplywa pozytywnie na MOSa i jest niestabilnie.

Co do emulacji 68k, to na MOSie rzeczywiscie dziala wiecej dem i nowego softu. Moze dlatego ze emuluje on 060. OS4 natomiast, emuluje 020 (z koprocesorem), i radzi sobie lepiej z innym softem. Mozna tez wylaczyc w niektorych przypadkach JIT dla niektorych programow w prefs/compatibility.
[#25] Re: instalacja mospup

@Andrzej Drozd, post #24

Heh nie uzywam kicka, mam trackdisk.device w extmodules:).

[#26] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #25

O tym nie wiedzialem, a jak ktos pisal to nie uzywalem jeszcze w taki sposob. :)
[#27] Re: instalacja mospup

@Andrzej Drozd, post #26

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=8472&t=8472

[#28] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #23

> niestety Napalm mi sie wyklada przy wyborze strony konfliktu (o co kaman)?.

niestety bedziesz musial startowac z save stanu gry, na wersji demo nie wyklada sie, bo nie ma tego wyboru. przy okazji jaka masz wersje pliku startowego?

[#29] Re: instalacja mospup

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #28

Dzisiaj sprawdze i dam Ci znac. Druga kwestia dot. Mosa, podbajerzylem nieco system, dolozylem nowego muja, ambienta, poustawialem sobie slicznie paneliki itd itp, i franca znowu nie chce wstawac, zgodnie z tym co napisal Andrzej obczailem s-s i tam zadnych zmian nie ma, nic nie zostalo dopisane przez installer, a mos i tak sie nie podniosl, zrobilem wiec format i wrzucilem swierzutkiego mosa - to samo, nie wstaje. Po czym wzialem srubokret i pogrzebalem przy srubkach mocujacych bvision - mos podniosl sie. Masarnia, dodam ze os4 i os3x ladnie chodza na bvision, przy mosie ewidentnie macanki pomagaja w odpaleniu.

[#30] Re: instalacja mospup

@Fazior, post #29

ja takich problemow nie mam, tylko jak testowalem ustawienia pamieci to dzialy sie rozne szopki takze z warpos nie byl stabilny. bvsion do bppc nie mam przykreconej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem