[#1] Jaki program graficzny polecacie do Efiki?
Witam!
1. No właśnie chciałbym popracowac z jakims programem do grafiki 3D. Tak sobie pomyślałem o Real 3D 3.5 (mam nawet chyba go ściągnietęgo na PPA był link swego czasu). Pamietam jakie wrażenie na mnie wywarły zdjęcia prac wykonane w Realu 3D zamieszczone w latach 90-tych w "Młodym Techniku", dlatego chciałbym go poznać. Czy ten program zadziała z Morphos-em 2.2 i na Efice? Może się myle, ale chyba będzie miał mniejsze wymagania niż np. Blender?
2. Która wersja Blendera będzie najbardziej odpowiednia dla Efiki? (numer)
3. Co wybrać do grafiki "płaskiej" tzw. 2D? Personal Painta?

[#2] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@ender, post #1

Tylko i wyłącznie Blender, tylko że 128mb ramu to troszkę za mało ;)

[#3] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@adater, post #2

Ale ikonke zrobić się da :D

[#4] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@ender, post #1

Polecam TV Painta.

Ostatnia modyfikacja: 29.01.2009 18:29:40
[#5] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@Ewelina, post #4

do 3D ? ;)

[#6] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@adater, post #5

Nie do 2D ;)
[#7] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@adater, post #5

Też gdzieś chyba mam w zasobach.

[#8] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@Drako^lM, post #3

w odpowiedzi na
# 2 która wersja (numer) i skąd ją pobrać (tę wersje)?
# 3 bez przesady grafikę w 640x480 albo 800x600 chyba by dało radę, a to nie tak źle.

[#9] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@ender, post #8

http://yellowblue.free.fr/blender/
+
http://yellowblue.free.fr/python/

I natywny installer dla MorphOS-a
http://www.geit.de/tmp/contrib_installer.tar

[#10] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@ender, post #1

Maxon Cinema 4D dziala ale to nie 3D ;)

[#11] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

Widzę, że pamietasz, które programy na amigę kocham najbardziej. Szkoda, że nie są przeportowane pod Morphos-a. Takiemu amatorowi jak mi by wystarczyły. Na nowych procesorach i kartach graficznych jakie mamy powinny chodzić szybciej niż na m68k i CV3D.

Poza tym nie mam Maxona. Miałem kiedyś wersje 2.1 była na jakimś "Amiga Formacie". W sumie jeżeli faktycznie by działał, to warto byłoby go obejrzeć i wypróbować. (Na serio działa? Gdzie go upolować? Podpuszczasz mnie.)

Ostatnia modyfikacja: 29.01.2009 20:01:13
[#12] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@ender, post #11

http://c0ff33.net/stuff/cinema4dv3.png :D

[#13] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@ender, post #11

Też słyszałem, że MaxonCinema4D ładnie chodzi na MOSie. Też lubiłem ten program i też nie wiem gdzie go można obecnie znaleźć.
[#14] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@ender, post #1

Do 3D polecam oprócz Blendera oczywiście, LightWave 3D 5.10a, sposób instalacji jest gdzieś w The Pegasos Book,
program leciwy ale na szybkiej emulacji 68k pięknie wszystko się odświeża,
szybko renderuje i przyjemnie pracuje ;) obiekty tworzone modelerem
z powodzeniem wykorzystasz w Blenderze.

Swego czasu też miałem chęć na Real 3D, jak pojawił się legalnie w sieci ...
więc przetestowałem to ustrojstwo na Morphos 1.45.
Napisałem ustrojswo bo ten program to jest usrojstwo, nie da się na tym pracować.
Jeśli ktoś może to chylę czoła i podziwiam. Ten zawansowany edytor powierzchni ...:]
na to się nabrałem. Fakt bardzo ładne bliki wychodzą na spline'owych obiektach
z czego znany jest Real, ale naprawde szkoda czasu. Mnie w pierwszej kolejności
powalił fakt że to co się wyrenderuje ma inne proporcje niż na "wju" z pozycji kamery,
później się okazało że są jakieś problemy przy modelowaniu coś tam się nie dało/zacinało na amen,
i generalnie nawet gdyby to działało jak należy to i tak nie wiadomo jakie wymiary ma tworzony obiekt,
więc nie widze zastosowania tego programu w projektowaniu jakimkolwiek raczej ...
co mnie akurat intersuje.

PS. W LightWave 3D to można sobie już projektować wszystko, w skali od metrów do nanometrów .

Ostatnia modyfikacja: 29.01.2009 22:48:06
[#15] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@ender, post #1

Ja odnośnie Personala...

działa fatalnie. Coś ma posrane z CGXem, albo co. Kaszani się: edycja palety (w trybie HSV), rysowanie w trybie lupy narzędziem linii prostej (nie pod każdym powiększeniem, ale często gubi pierwszy piksel) i - najważniejsze - odświeżanie ekranu po otwarciu menu/okna preferencji narzędzia - jedyne wyjście to przełączyć ekrany robocze (klawisz "j") i z powrotem, albo machać jak debil myszką póki się nie odświeży. Nie polecam.
[#16] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@ender, post #1

No a mosowy Sketch?
[#17] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@ender, post #1

do plaskiej polecam photogenicsa

[#18] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@ender, post #1

1. No właśnie chciałbym popracowac z jakims programem do grafiki 3D.

Najbliższy normalnym programom na poziomie światowym jest Blender. Raczej nie warto sobie niczym innym zawracać głowy pod MorphOS-em. Każdy inny program jest tak zacofany, że trudno go nawet nazwać dzisiaj programem 3D.

2. Która wersja Blendera będzie najbardziej odpowiednia dla Efiki? (numer)

Tak samo jak dla każdej innej platformy najodpowiedniejsza jest możliwie najnowsza wersja. :)

3. Co wybrać do grafiki "płaskiej" tzw. 2D? Personal Painta?

A to już zależy jaką grafikę 2D masz na myśli. To dosyć istotne. Personal Paint służy tylko do grafiki 8-bitowej (do 256 kolorów). Został stworzony z myślą o takiej grafice (tak zwanym pixlowaniu) i w niej się sprawdza. Do tworzenia grafiki 24/32-bitowej na pewno się nie nadaje. Zdjęć nim nie obrobisz. Do takich rzeczy jest TVPaint, ImageFX, ArtEffect, Photogenics, Pixel. Jest jeszcze Perfect Paint, który łączy niejako obie technologie. Ma ambicje stać się programem do tworzenia grafiki w obu tych technologiach. Nie bawiłem się nim za dużo, bo zawsze miał trochę problemów pod MOS-em. Ale ostatnie wersje już jakoś podobno działają.
Jest jeszcze grafika wektorowa. Tutaj jedynym w pełni rozwiniętym programem jest tylko DrawStudio, który działa bardzo sensownie pod MorphOS-em. Jest jeszcze ciągle rozwijany SteamDraw ale jak na razie jest jeszcze dosyć prosty.

[#19] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@recedent, post #15

Ja używam do grafiki 2D ImageFX 4.1. Spisuje się dobrze (jak dla mnie), lecz wiem że niektórzy "nie lubią" w nim rysować/obrabiać grafiki.

[#20] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@R-Tea, post #16

Sketch? U mnie robi jaja. A dokładniej coś się kaszani po użyciu jakichś narzędzi (nie pamiętam jakich), a same narzędzia czasami nie działają jak powinny.

[#21] Re: Jaki program graficzny polecacie do Efiki?

@Solo Kazuki, post #20

U mnie Sketch też się dziwnie zachowuje. Po wybraniu jakiegoś narzędzia drugie potrafi nie działać, albo dziwnie się zachowywać. Co ciekawe nieraz wystarczy wyłączyć Sketcha i uruchomić ponownie i wszystko działa - ale działa to losowo.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem