[#1] Pakiet do tworzenia gier "Backbone" (Czy jakoś tak)
Witam!
Interesuje mnie wspomniany wyżej pakiet, który swego czasu był umieszczany na płytkach ACS. Czy ktoś na tym pracował? Jak to działa? Może ten program to strata czasu? Jaki sprzęt powinienem zgromadzić żeby w spokoju "garażowym " sposobem zrobić gierkę? (digitalizery itp?)
O scenariusz sie nie boję, bo na studiach ćwiczyliśmy pisanie takowych i nawet mi to wychodziło, że nie wspomne, że jeden z 1998r (scenariusz gierki) leży cały czas i czeka na swoje pięć minut. Mam swiadomośc, że taka produkcja nie podbije serca milionów graczy, ale byłoby super zrobic cos i pochwalić się, że to moje. Czy można zdobyć gdzieś (może ktoś ma) źródła gry przygodowej? Mój sprzęt A1200, 2.1 gb, cd i mam nadzieję, że niedługo turbo 1230.
Pozdrawiam OK
[#2] Re: Pakiet do tworzenia gier "Backbone" (Czy jakoś tak)

@ender, post #1

Spotkałem się z Backbone. Służy on do tworzenia gier platformowych z widokiem z boku oraz gier z widokiem z góry. Nie jest on trudny w obsłudze, do programu dołączona jest szczegółowa instrukcja. Ja na poważnie stworzyłem kilka gier ale było to tak dawno, że nie pamiętam.
Podstawą stworzenia gry za pomocą Backbone jest stworzenie własnej grafiki i animacji (np. bohater, przeciwnicy). oraz naszkicowania mapy itp.

Pozdrawiam i życzę udanej pracy z Backbone

[#3] Re: Pakiet do tworzenia gier "Backbone" (Czy jakoś tak)

@Minniat, post #2

Czy poza płytkami z ACS można w tej chwili zdobyć jakoś ten program? Chodzi mi również o wspomnianą instrukcję? Czy delux paint IV wystarczy jako program graficzny do tego pakietu , czy szukać czegoś lepszego? (mam jeszcze PP7.1).
[#4] Re: Pakiet do tworzenia gier "Backbone" (Czy jakoś tak)

@ender, post #3

Backbone znajdziesz na Aminecie w katalogu dev/misc (wpisz w wyszukiwarce Aminetu Backbone).
Deluxe Paint IV w zupełności wystarczy do tworzenia grafiki w formacie IFF, bo w takim formacie program przyjmuje grafikę.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem