[#1] Jaki filesystem wybrać?
Dzisiaj planuje wrzucić do a 1200, jeszcze bez fastata dysk 80 Gb i w związku z tym mam pytanie jak w tytule.
[#2] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Fazior, post #1

Dla systemu FFS (bedzie bezpiecznie), natomiast dla pozostalych partycji SFS.
[#3] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Andrzej Drozd, post #2

Ja polecam SFS'a :) (chociaż partycję systemową mam w FFS :P)

[#4] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Fazior, post #1

Moim zdaniem SFS. Poprostu wolność i brak limitów. Używam od dwóch lat na SYS: i nie było awarii.
[#5] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Mario, post #4

A ja polecam FFS. Razem z nowym scsi.device, który jest częścią AmigaOS3.9, działa idealnie z wielkimi dyskami.
[#6] Re: Jaki filesystem wybrać?

@CzAjA, post #3

http://42.pl/url/cla
[#7] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Fazior, post #1

system i wazne rzeczy na ffs, tam gdzie potrzebujesz długich nazw to sfs. w obu przypadkach blok 2048, dla systemu moze byc nawet 4096 jesli nie zal ci troche miejsca. jesli trzymasz osobno duze pliki (1MB i wieksze) np archiwa, mp3, filmy itp to daj blok 32k - strata miejsca w sumie zeadna, a przyrost predkosci spory.
[#8] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Valwit, post #7

blok 32k - strata miejsca w sumie zeadna, a przyrost predkosci spory.

Tyle że chyba wówczas więcej ramu połyka. Mogę się mylić, gdyż dawno już na classicu nie bawiłem się w formatowanie, lecz czy czasami z tym blokiem nie jest tak jak z AddBuffers, czyli coś za coś ?

[#9] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Mufa, post #8

nie.
[#10] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Valwit, post #9

Ja pracowałem o ile dobrze pamiętam w PFS i z fast-atą lepiej od FFS chodziło ;)
[#11] Re: Jaki filesystem wybrać?

@C64, post #10

PFS nie jest rozwijay. Gdy cos padnie to tylko raz.
[#12] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Andrzej Drozd, post #11

JA tam używam SmartFileSystem czyli SFS na wszystkich partycjach (mam trzy) SFS jest bezpieczny, ewentualnie jeśłi się obawiasz to zostaw FFS na jednej partycji.

[#13] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Orson, post #12

nie jest bezpieczny, bardzo upierdliwie odzyskuje sie dane i lubi pasc przy duzej (naprawde duzej) ilosci zmienianych plikow.
[#14] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Valwit, post #13

ja musiałem odłączyć partycję SFS, bo - przy starcie systemu - pojawiały się jakieś komunikaty po czym komputer sie resetował (i tak w kółko). A pierw zaczęło sie od zawieszania się systemu.
Mam na tej partycji mało ważne dane, więc ją odłaczyłem i wszystko jest teraz OK. Działam na FFS, ale... jest to chyba najwolniejszy FS (może spróbuję FAT? ;) )
[#15] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Jarek, post #14

Najwolniejszym filesystemem jest OFS:)
Co do SFS to Wielki Boing chyba mnie pokarał, bo wczoraj jakiś plik nie chciał się skasować (pusty drawer kasował się 30min) i po tym czasie zresetowałem. Przy starcie modliłem się do Wielkiego Boinga aby mi nie odwalidatowało HD, ale system wczytał się normalnie. Tylko przy kopiowaniu jakichś plików wyskakiwały jakieś ERRORY o niezgadzających się blokach czy coś. GDy uruchomiłem SFS check pisało, że "cośtam" jest DAMAGED i pomogło tylko sformatowanie partycji, a była to partycja systemowa... Jakoś się z tego wygrzebałem, ważne żę obecnie działa (chyba).

Jaki filesystem wobec tego polecacie? Bo po tym wypadku zrażam się do SFS, a nie chcę wracać do FFS.

[#16] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Orson, post #15

Jedyny słuszny czyli PFS (Proffesional File System)
[#17] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Orson, post #15

Jaki filesystem wobec tego polecacie? Bo po tym wypadku zrażam się do SFS, a nie chcę wracać do FFS.

Jezeli to partycja systemowa to FFS (nie sa potrzebne dlugie nazwy). Dodatkowo jezeli zalzy ci na szybkosci kasowania plikow w T:, Cache Ibrowsa, Yama itp. to koniecznie zaloz duzy blok o wielkosci 2048-4096. Nawet jezeli czasami padnie walidacja to 800 MB (poniewaz tyle najwyzej powinna miec partycja systemowa ;) ), zostanie szybko naprawione. :)
[#18] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Orson, post #15

Może NTFS ;) Ostatnio coraz lepsze sterowniki są :D
[#19] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Andrzej Drozd, post #17

CZasami jednak walidacja kończy się komunikatem "checksum error ......"
i wtedy zostaje tylko format.
[#20] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Andrzej Drozd, post #17

Poza tym prędkość kasowania w FFS jest generalnie rzecz biorąc "powalająca" (w porównaniu do PFS praktycznie zerowa)
[#21] Re: Jaki filesystem wybrać?

@yackar, post #19

Jezeli partycja nie jest gigantyczna, tylko o wielkosci plyty CD, to checksum error bez problemu naprawi QuarterBackTools lub AmiBackTools. Po zakonczeniu naprawy i wylaczeniu QBTools, autoatycznie zalaczy sie naprawa walidacji.
[#22] Re: Jaki filesystem wybrać?

@yackar, post #20

Jezeli FFS ma odpowiednio duzy blok np. 2048 lub 4096, to kasowanie pliku o wielkosci 650 MB trwa ponizej jednej sekundy. Natomiast ze standardowym blokiem 512, trwa ze 3 minuty.

Dodalem: No, ale musze dodac ze nie wiem czy QuarterBackTools potrafi naprawic partycje FFS z innym blokiem niz 512. Ale z drugiej strony nikt na partycji systemowej nie trzyma dlugich plikow. Ja osobiscie system mam na FFS z blokiem 512, natomiast T:, Cache dla Ibrowsa itp. mam przypisany do innej partycji SFS :)

Ostatnia modyfikacja: 01.09.05 14:13
[#23] Re: Jaki filesystem wybrać?

@Radek, post #18

NTFS? hmm... a co bedzie jak bedziesz chcial spowrotem zainstalowac windows 98? to niepotrzebna konwersja calych partycji spowrotem na FAT32? hmm... :/// moze FAT32 sobie wrzuc. :D hehe.. .a sterowniki masz w systemie :D. nietrza instalowac.
[#24] Re: Jaki filesystem wybrać?

@windowsacz, post #23

Przeproś kolegę

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem