kategoria: Sprzęt
[#1] Różnice pomiędzy HyperPort 1200 a Silversurfer
Jak w temacie, czy to ten sam sprzęt pod różną nazwą, czy też co innego. Cena Silversurfera jest 2 x większa niż używki Hyperportu. Mam jednak wątpliwość, czy Hyperport pójdzie na sofcie od silversurfera ? Z wyglądu to samo, ale diabeł tkwi w szczegółach.
[#2] Re: Różnice pomiędzy HyperPort 1200 a Silversurfer

@posylus, post #1

Nikt nie spotkał się z tymi kartami ?, szkoda - zastanawiam się nad hyperportem aby szybciej przerzucać dane z PC.
[#3] Re: Różnice pomiędzy HyperPort 1200 a Silversurfer

@posylus, post #2

Mam, nie wiem który to, dostałem go w gratisie do towerki ELBOX a brak napisu na płytce drukowanej.
Nigdy nie używałem bo w porównaniu do karty sieciowej na PCMCIA jest i tak za wolny a w transporcie gdzieś mi znikła plastikowa nakładka na piny nasadzane na port zegara więc nawet nie sprawdziłem czy działa.
Skoro masz port zegara to znaczy że masz A1200/600 więc ja bym radził kupno karty sieciowej na PCMCIA.

Pozdrawiam
[#4] Re: Różnice pomiędzy HyperPort 1200 a Silversurfer

@RadoslawF, post #3

Mam a500, ale niedługo będę miał w niej clock-port. A w takim momencie to jedyne sensowne przyspieszenie transmisji z PC. Co do szukania różnic, to tanio można kupić hyperport, natomiast wiem na 100% że silversurfer można zmusić do pracy w a500. Więc tutaj jest pies pogrzebany, nie chce ryzykować zakupu jeżeli okazałoby się, że hyperport 1200 nie pracuje na sterownikach silversurfera.
[#5] Re: Różnice pomiędzy HyperPort 1200 a Silversurfer

@posylus, post #4

Tak z ciekawości jak go zmusisz bez złącza zegara ?

Jak w niej masz HD to popracuj na podpięciem CD, to rozwiązuje większość problemów bo duże ilości danych przekopiujesz przez płytkę CD a małe pliki kopiowane okazyjnie przez flopa lub zwykły RS.

Pozdrawiam
[#6] Re: Różnice pomiędzy HyperPort 1200 a Silversurfer

@RadoslawF, post #5

Wbrew pozorom złącze zegara to pikuś, na razie jestem w trakcie klejenia mas-playera, ale jak to uda się zakończyć to biorę się za ide68k gdzie poza ide jest złącze zegara, zresztą samo złącze to ... prostotę widać na projekcie Jensa, który dostępny jest w sprzedaży w LINK.
[#7] Re: Różnice pomiędzy HyperPort 1200 a Silversurfer

@posylus, post #6

Wynalazek ładny ale, blokuje ci wymianę procesora na szybszy.
Wolał bym raczej wymienić procek na szybszy niż włożyć rozszerzenie o porty zegara.

Pozdrawiam
[#8] Re: Różnice pomiędzy HyperPort 1200 a Silversurfer

@RadoslawF, post #7

Czy aby na pewno uniemożliwia instalację turbo w miejsce proca ?, przecież jest przelotowa?
[#9] Re: Różnice pomiędzy HyperPort 1200 a Silversurfer

@posylus, post #8

Kiedyś czytałem taka informacje o kontrolerze IDE do A500, będzie działać tylko jedno urządzenie nakładane na procesor lub zamiast niego, osobiście tego nie sprawdzałem.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem