[#1] Router Ami/PC i net.
Witam.
Przestudiowałem dokladnie PPA, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi na mój problem. Chciałbym zakupić router umożliwiający następujące opcje:
1. Podłączenie Ami i PC do netu z kablówki (sterczy ze ściany kabel z wtyczką sieciową RJ-45) - należy podać "mac" adminowi (czyli chyba "mac" routera).
2. Podłączenie w przyszłości Ami i PC do netu typu Neostrada (linia telefoniczna + modem).
3. Dodatkowe wykorzystanie routera do połączenia Ami i PC siecią (np. w celu wymiany danych).
4. Ami będzie wyposażona w sieciówkę Realtek Fastethernet (Mediator) lub 3com (PCMCIA) - należy brać pod uwagę obie możliwości.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.
[#2] Re: Router Ami/PC i net.

@Kitech, post #1

To raczej pytanie na forum np. www.skretka.net/forum bo jeśli Ami będzie miała klasyczna sieciówkę, to z punktu widzenia sieci jest takim samym hostem jak pecet czy mac.
[#3] Re: Router Ami/PC i net.

@Kitech, post #1

No cóż cisza. To może w takim razie z nieco innej beczki. Czy w ogóle ktoś z Amigowców używa Amisi (podpiętej do netu z kabówki) poprzez router mający swój mac adres (co pozwala np. później na dzielenie łącza na kilka komputerów lub podmianę karty sieciowej bez wtajemniczania admina sieci)?
[#4] Re: Router Ami/PC i net.

@Kitech, post #3

poczytaj nowy artykul w dziale sprzet

a jesli bedziesz mial jakies pytania to pytaj

[#5] Re: Router Ami/PC i net.

@11MASTEr, post #4

Oczywiście, że przeczytałem z zainteresowaniem. I owszem mam pytanie: czy ten router ma swój mac adres?
[#6] Re: Router Ami/PC i net.

@Kitech, post #5

może kopiować mac adres karty komputera do którego jest podłaczony

http://www.planet.a.pl/trade/productview/615/108/

[#7] Re: Router Ami/PC i net.

@11MASTEr, post #6

Wielkie dzięki!
[#8] Re: Router Ami/PC i net.

@Kitech, post #7

Kazdy router ma swoj MAC address, bo jest, w przeciwienstwie do switcha, ktory takiego nie ma, elementem aktywnym....

Z routerami w niektorych sieciach moze jedynie byc problem z TTL, najlepsze sa "przezroczyste" routery, ktore mozna ustwic tak, by nie zmienialy wartosci TTL pakietow.... Np. w mojej sieci wiekszosc routerow ktore odejmuja od TTL 1 nie zadziala(bo admin zrobil zabezpieczenie-wlasnie po to, zeby sobie nie rozdzielac bezproblemowo sieci) - musi byc "przezroczysty"....

Ostatnia modyfikacja: 09.09.05 16:50
[#9] Re: Router Ami/PC i net.

@Masta Krishna, post #8

No to ładnie dałeś po jajach! Dwie godziny wcześniej zamówiłem i zaliczkowałem router w sklepie. Jak nie zadziała, to masz przerąbane.

[#10] Re: Router Ami/PC i net.

@Kitech, post #9

kto ja?

[#11] Re: Router Ami/PC i net.

@11MASTEr, post #10

Nieee! To jest odpowiedź na post Masty Krishny!!! :D

[#12] Re: Router Ami/PC i net.

@Kitech, post #9

Zawsze w razie czego można zwiększyć TTL programowo.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem