[#1] A2286 + kontroler HDD
Mam takie pytanie.

Mam A2286 włoży do Amigi 2000. Do tego karta sieciowa na isa i wszystko cycuś. Zachciało mi się prawdziwego kontrolera HDD i ni włożyłem coś takiego. Karta była sprawdzana w prawdziwym pececie i hula. W A2286 połowicznie. Działa kontroler FDD ale dysku komp zobaczyć nie chce. W biosie peceta nie ma nic a fdisk widzi tylko fake disk. Jakieś sugestie?

Benedykt Dziubałtowski
[#2] Re: A2286 + kontroler HDD

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Nie znam A2286, ale co mi przychodzi do głowy... kiedyś czytałem, że BIOS A2286 obsługuje tylko kilkanaście predefiniowanych typów dysków twardych. Nie ma możliwości "autodetekcji", ani ręcznego podania ilości głowic, scieżek i cylindrów. Może w tym problem?
[#3] Re: A2286 + kontroler HDD

@strim, post #2

Tutaj jest coś opisane jak sobie z tym poradzić choć nie bardzo czaję o co chodzi. szczególnie zaintrygował mnie post użytkownika orcish75. Czy to znaczy, ze sobie mogę do mojej karty sieciowej włożyć tak spreparowny eprom i uzywac dowolnych hdd?

Benedykt Dziubałtowski
[#4] Re: A2286 + kontroler HDD

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Na to by wyglądało, BIOS uruchomi ROM karty sieciowej, a to, że akurat w nim będzie sterownik dysku to sprawa drugorzędna. Powinno się udać.
[#5] Re: A2286 + kontroler HDD

@strim, post #4

Chyba napsułem. chciałem sobie wgrać bios w wersji 4.2 aktualnie miałem 3.6 Niby poszło wszystko ok, weryfikacja też ale teraz amiga sie resetuje co parę sekund. Ewidentnie zgłupiał a2286. Ehhh a było tak cudowanie... pewnie będę musiał teraz kombinować za pomocą jakiegoś programatora wgrać stary rom...

Benedykt Dziubałtowski
[#6] Re: A2286 + kontroler HDD

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Gryzłem kiedyś ten temat w PC. Rozwiązanie numer 4 wchodzi tylko w rachubę który pozwala ominąć ułomność biosu PC i obsłużyć dyski powyżej 512MB. Ale nie sądzę aby takie rozwiązanie było w Amidze. Ew. rozwiązanie numer 3 kontroler SCSI ale z dyskiem SCSI po co mostek IDE SCSI podnosi koszty przedsięwzięcia. Rozwiązanie numer 1 znalezienie kontrolera ISA dla dysków powyżej 512MB ?
Cud. A wymiana biosu w A2286 na nowszy to chyba nie możliwe.
[#7] Re: A2286 + kontroler HDD

@Dark_luke, post #6

TUTAJ są między innymi biosy do tej karty. Jest mój oryginalny 3.6 i jest 3,5 4,2 beta i coś tam jeszcze. Problem teraz mam taki, że nie wiem na jakich kostkach jest ten bios.

Benedykt Dziubałtowski

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2012 20:08:26 przez Benedykt Dziubałtowski
[#8] Re: A2286 + kontroler HDD

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

No tak ale nie ma opisu czy załatwia to sprawę obsługi dysków powyżej 512MB.
A jaki dysk używałeś w PC a jaki w Amidze ten sam?

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2012 20:37:59 przez Dark_luke
[#9] Re: A2286 + kontroler HDD

@Dark_luke, post #8

Według opisu tego do karty sieciowej to tak. problem 512mb zostaje rozwiązany. Co do samego biosu a2286 to kostki biosu tej karty to: 27128

Wyczytałem to NA TEJ STRONIE.

Najciekawsze jet to, że po godzinie przerwy amiga i a2286 ożyły.

Benedykt Dziubałtowski

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2012 21:20:33 przez Benedykt Dziubałtowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem