[#1] Za mało mocy?
Od dawien dawna nękają mnie niezidentyfikowane braki mocy, spadki napięć i licho wie, co jeszcze. :) Mam zasilacz o mocy (podobno, bo nie mam jak sprawdzić) 50W. Obecnie jak włączam komputer, to zaraz po około 20-30 minutach dysk twardy, CD Rom i stacja dyskietek zachowują się tak jakby na 0,5 sekundy zabrakło prądu. Jeśli w tym czasie np. kopiowałem plik na hadek, to automatycznie mam reboot (najpierw zamrożenie systemu na ok. 10 sekund). Jeśli nic wtedy nie robiłem, to mogę pracować jeszcze na Ram Dysku i stacji dyskietek (jakakolwiek próba dostępu do twardego/cedeka kończy się zamrożniem systemu i po chwili resetem; aczkolwiek czasem można po katalogach hasać, lecz kopiowanie/nagrywanie to już na 100% reset)
Zauważyłem, że po tych 20 minutach następny "zwis" trafia się po około godzinie (w ten sam sposób), a potem najczęściej wszystko chodzi jak należy. (mimo iż jednocześnie pracują: dysk twardy, CD Rom i stacja dyskietek). Zasilacz musi się "rozgrzać", czy jak?

Zdarzały się i takie dni, że wszystko cały czas chodziło bez zarzutu (aczkolwiek dysk twardy co jakiś czas wykonywał taki dziwny, 2-sekundowy "zgrzyt", taki jakby "przejazd głowicą przez talerze", ale to niczego złego (poza spadkiem trasferu w tym momencie) nie powodowało)
Wymieniałem już wiele razy taśmę sygnałową na nową, ale nadal to samo... (kiedyś z ciekawości podłączyłem dysk twardy tylko kablem zasilającym (bez taśmy syg.!), przekręcam zasilacz, czekam 10 minut i znowu "zwis". Nie było wtedy ni CD Romu, ni stacji dyskietek, nawet dla oszczędności ;) odłączyłem kabel od diód LED.)
4-kolorowy kabel zasilający też wymieniłem ostatnio na nowy, nadaremnie... ;(

Mój cfg: A1200, 020/15 MHz, 8MFast, HDD Fujitsu 2.6G, LG 52x32x52x, stacja dyskietek od A500 (ktoś może ocenić, ile wat potrzeba do takiego konfigu?)

Proszę o pomoc, bo już nie wyrabiam (wyobrażacie sobie, co się dzieje z wypalaną płytką, gdy nagle zabraknie prądu?).
Rozważałem przesiadkę na Tower, ale co jeśli i tam będę miał to samo? (mimo zasa 150-200W)

[#2] Re: Za mało mocy?

@El Amigos, post #1

Najprościej będzie jak weźmiesz jakiś dowolny zasilacz pecetowy (nawet jakiś stary - może Ci się wala po domu albo ktoś na parę dni Ci pożyczy) i wszystkie dodatki (HDD,CD,FDD) podłączysz do tego zasilacza a na standardowym będzie tylko A1200. Jeżeli w/w objawy ustąpią to na 100% jest to zasilacz i musisz wymienić na mocniejszy.
[#3] Re: Za mało mocy?

@amigafan, post #2

Ale co z wtyczkami? Nie są chyba identyczne?

[#4] Re: Za mało mocy?

@El Amigos, post #1

Ja miałem podobnie jak miałem wyrobioną wtyczke kabla zaśilającego, którą wpina się do twardziela, bo nie stykała idealnie z pinem, ale tak jak piszesz może faktycznie brakuje tobie mocy, bo ja miałem zasilacz 60W z A500 ten najmocniejszy bardzo ciężki i śmigała na takim zasilaczu karta BlizzardPPC wraz z dwoma dyskami oraz cdrom.

[#5] Re: Za mało mocy?

@El Amigos, post #3

Wtyczki od dysku, CD-ROMu i stacji dyskietek są przecież takie same (i do tego podłącz pecetowy zasilacz) a standardowy Amigowy niech zasila tylko A1200.
[#6] Re: Za mało mocy?

@amigafan, post #5

A ja myślałem, że Ci chodzi o podłączenie PC-zasa do Ami.
Zobaczę, może coś wykombinuję.

[#7] Re: Za mało mocy?

@El Amigos, post #6

zasilanie urządzenia z dwóch różnych zasilaczy nie jest najszczęśliwszym pomysłem. zapewne zadziała, może jednak nastąpić uszkodzenie sprzętu. najlepiej zasilać cały system z jednego zasilacza PC - należy wylutować wtyczkę z oryginalnego zasilacza amigowskiego i przylutować ją do stosownych wyjść zasilacza PC - Amiga potrzebuje +5, +12 i -12 V, każdy zasilacz od PC poradzi sobie. dyski i CD tak jak pisał amigafan - zasilamy wprost z zasilacza.
[#8] Re: Za mało mocy?

@El Amigos, post #1

Mam taką samą konfigurację i miałem podobne problemy.Wyszło mi na problem z roździelaczem zasilania pomiędzy HDD a DD.Problemy pojawiały się nawet po zmianie zasilacza na 200W z peceta.Ale równolegle z wymianą kabla wymieniłem gniazdo IDE na płycie więc to też może być problem.
[#9] Re: Za mało mocy?

@wali7, post #7

Mozna ale czeba na stale zlutowac masy i jednoczesnie oba zasilacze wlanczac .Ja bym sprobowal skrocic maksymalnie kabel zasilajacy miedzy zasilaczem a Amiga sa tam male przekroje i dosc duze spadki napiec a takze zdarzalo sie ze gniazdo zasilajace jest nieco luznawe mozna to poprawic doginajac styki . Twoje objawy moga byc spowodowane twardym dyskiem dyski fujitsu maja czasem tego typu "fochy"docisnij zasilanie na dysku szczegolnie styki w wtyczce
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem