[#1] Częściowo niesprawna Amiga 600
Witam! To mój pierwszy post na forum. Od niedawna stałem się posiadaczem Amigi 600. Problem przedstawia się następująco:
Podłączam wszystko do Amigi, startuję ją, wyświetla się ekran aby włożyć dyskietkę, wkładam i... no właśnie.... Zostaje tylko to fioletowe tło, słyszę, że stacja dyskietek pracuje, czekam pare sekund i zamiast zobaczyć uruchomiony program ponowinie widzę powitalny ekran z informacją żeby włożyć dyskietkę...

Chciałem dodać, że jak pierwszy raz podłączyłem Amigę to jakieś tła migały, wyłączałą się itd. Wyjąłem rozszerzenie wpięte w taki port pod spodem i zaczęło działać. Nie wykrywało jednak stacji dyskietek. Przestawiłem zworkę w stacji dyskietek i... zaczęło ją wykrywać. :)

Jestem miłośnikiem komputerów 8-bitowych i bardzo chciałbym przywrócić Amigę do normalnego życia, zwłaszcza, że znalazłem sporo dyskietek z ciekawymi programami takimi jak Scala. ;)

Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Kamil S.
[#2] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@kamil93, post #1

Fajnie, ale Amiga nie jest komputerem 8-bitowym.

[#3] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@MinisterQ, post #2

Faktycznie, to 16 bitów. :) Nie wiedziałem. ;) Aczkolwiek nadal nie wiem co zrobić, aby programy się ładowały... :(
[#4] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@kamil93, post #3

Jak jesteś miłośnikiem 8-bitowców to nie uwielbiasz Amigi, więdz możesz mi ją oddac :D

P.S.
Jak byłem mały to jak czytałem o super nowoczesnych procesorach AMD64 to myślałem że "mój" stary komputer ma 16bitowy procek :D. Nigdy ni kogo się nie pytałem o tego typu sprawy.

P.S. Mój pc miał PIII 450 :)

[#5] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@arti4-92, post #4

Wszystkie tego typu komputery lubię. ;) Amigę również. :) Bardzo chciałbym ją przywrócić do życia. Nie zamierzam jej oddać zwłaszcza, że ją niedawno kupiłem. :)
[#6] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@kamil93, post #1

...wyświetla się ekran aby włożyć dyskietkę, wkładam i... no właśnie.... Zostaje tylko to fioletowe tło, słyszę, że stacja dyskietek pracuje, czekam pare sekund i zamiast zobaczyć uruchomiony program ponowinie widzę powitalny ekran z informacją żeby włożyć dyskietkę...

A po włożeniu dyskietki czy choć na chwilkę znika ta fioletowa plansza? Może dyskietka którą wkładasz, nie jest bootująca? Wówczas jest taki efekt. Napewno na tej dyskietce znajduje sie soft dla Amigi?
[#7] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@kamil93, post #3

Amiga 600 to komputer 16/32 bitowy (wewnętrzna 32 bitowa architektura CPU + zewnętrzna architektura 16 bitowa).

[#8] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@arti4-92, post #4

P.S.
Jak byłem mały to jak czytałem o super nowoczesnych procesorach AMD64 to myślałem że "mój" stary komputer ma 16bitowy procek szeroki uśmiech. Nigdy ni kogo się nie pytałem o tego typu sprawy.

arti4-92 nie dołuj mnie. Jak ja byłem mały to nie umiałem czytać. Zresztą to były czasy że jak sąsiad miał "pięćsetkę" to był bogiem, a jego sprzęt był 10x bardziej rewolucyjny niż współczesne konsole.

Trochę odbiegając od tematu cały czas mam ochotę kupić sobie jakąś amigę. Ale koniec końców. Zostaje jednak przy WinUAE. Niema człowiek już tyle czasu co kiedyś, bo musi marnować go na inne pierdoły, czasami nawet mniej emocjonujące niż zabawa z komputerem :) .

[#9] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@jimiche, post #8

Kamil, po pierwsze, przeczytaj FAQ. A po drugie - wal do mnie na GG, numer masz w sygnaturze:)

[#10] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@OSH, post #9

Nareszcie udało mi się zalogować. Dzięki wszystkim za pomoc, FAQ przeczytany -problem jest nadal. Ciekawe czy kiedyś uda mi się naprawić moją Amigę...
[#11] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@kamil93, post #10

1. Czy z wszystkimi dyskietkami tak się dzieje?
2. Czy stacja dyskietek jest na 100% sprawna?
3. Kolega może miał racje, pisząc że to nie soft dla Amigi...

Rozszerzenie nie tą stroną wpięte miałeś. Ja raz tak źle włożyłem, i Amiga nie chciała wystartować

Ostatnia modyfikacja: 12.02.08 13:27
[#12] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@DanielJ., post #11

Amiga startuje....

A ty chba masz a500 a ten gość a600 tam rozszerzenia wyglądają inaczej ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.02.08 14:09
[#13] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@arti4-92, post #12

Tak, ale można je chyba włożyć odwrotnie?
Tak, Amiga startuje bo kolega wyjął rozszerzenie - a wcześniej było prawie jak u mnie. Arti - nie zmuszaj mnie do nabijania postów... ;)

[#14] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@kamil93, post #1

Scala Infochannel Designer 5 Trial do pobrania ze strony Scali. Niedawno pobrałem, polecam, również trójka do pobrania, również polecam.

Wątpię czy na standardowej A600 odpalisz Scalę, zwłaszcza IC 500, może MM 300 by się udało...

[#15] Re: Czêściowo niesprawna Amiga 600

@DanielJ., post #13

W a600 troszke inaczej wygląda sprawa z wkładaniem ramu jak w a500, w a500 mas zpo prostu piny, w a600 złącze krawędziowe z tym że w a600 podobnie jak w a1200 jest "pilot"(takie coś co nie pozwala włożyć karty inaczej jak można), w a1200 jest to po prostu przecięcie w złączu krawędziowym, a w a600 jak patrzysz z góry płyty głównej to po prawej stronie złącza krawędziowego masz więcej miejsca jak po lewej stronie tego złącza.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem