kategorie: A1200, Programy
[#1] Instalacja internetu PCMCIA 3c589 - problem
Cześć wszystkim,
zwracam się z prośbą o pomoc w zainstalowaniu internetu na A1200 przy pomocy karty PCMCIA 3c589 i stosu Roadshow. Od dłuższego czasu, bezskutecznie, próbuje zainstalować internet zgodnie z instrukcją Roadshow na PPA, a także na YT. Niestety, mimo, iż (tak mi się wydaje) wszystko robię zgodnie ze wskazówkami, to wywala mi cały czas komunikat, że nie może otworzyć 3c589.device lub przez roadie - nie mogę dodać interfejsu 3c589. Co robię źle?

1
[#2] Re: Instalacja internetu PCMCIA 3c589 - problem

@Przemoslo, post #1

Czy Amiga widzi kartę pcmcia ?
Co pokazuje PCCardInfo
Używasz Cardpatch i CardReset (aminet) ?
[#3] Re: Instalacja internetu PCMCIA 3c589 - problem

@Norbert, post #2

jaki kickstart?
jaka wersja card.resource?

wpisz w CLI:
version card.resource
i daj znać jaką odp wyświetliło
[#4] Re: Instalacja internetu PCMCIA 3c589 - problem

@Cezarykl, post #3

Pokazuje: card.resource 47.4
Wersja Kickstart: 47.102
[#5] Re: Instalacja internetu PCMCIA 3c589 - problem

@Norbert, post #2

W PrepCard widzi kartę jako 3C589D, wersja 4.1, LAN Card Ver. 2a
[#6] Re: Instalacja internetu PCMCIA 3c589 - problem

@Przemoslo, post #1

Ja się sugerowałem tym poradnik
Jest jeszcze part 2 i part 3OK
1
[#7] Re: Instalacja internetu PCMCIA 3c589 - problem

@Bartek2075, post #6

Bartek,
wielkie dzięki za poradnik. Dzięki niemu udało mi się podłączyć internet do Amigi, chociaż troszkę to trwało. Robiłem wszystko z instrukcją i kombinowałem z adresami IP. Roadie pokazywało, że niby był podłączony interent, ale go nie było, po sprawdzeniu ping-u. Okazało się, że winę za to ponosi kabel (dongle?) od karty 3com, ale od innej wersji. Użyłem później oryginalnego kabla od 3c589 i zaczęło wszystko działać. Tamten kabel też był od karty 3com, ale wersji 3ccfem556B. Pytanie czy jest uszkodzony, czy po prostu nie działa z wersją 3c589? Dodam, że wtyczka jest identyczna (używałem tego kabla, bo wizualnie jego stan techniczny był o wiele lepszy od 3c589).

Mam jeszcze jedno pytanie, nie otwierają mi się niektóre strony (wywala błąd), w tym nie otwiera mi się strona PPA, a np. Aminet otwiera bez problemu. Czym to może być spowodowane? Słaby sprzęt (TF030) i brak karty graficznej?
1
[#8] Re: Instalacja internetu PCMCIA 3c589 - problem

@Przemoslo, post #7

Może nie działać. Też probowalem z dwoma kabelkami i jedną kartą, tylko ten dedykowany mi działał. Albo obaj mieliśmy pecha i obaj mamy po jednym uszkodzonym kabelku szeroki uśmiech

Jak ci się objawia "niedziałanie" portalu PPA.pl?

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2025 14:56:12 przez perinoid
[#9] Re: Instalacja internetu PCMCIA 3c589 - problem

@perinoid, post #8

Ten oryginalny kabelek widać, że jest po przejściach , głównie ta końcówka, którą podpina się do karty. Do tego ten kabel z dwoma wejściami zbyt zgrabny nie jest. Więc, stwierdziłem, że użyje drugiego kabla, który ma takie samo wejście (tak mi się wydawało), jest od karty 3com i wygląda idealnie. Tak przez 2 tygodnie walczyłem z tym kablem, dostajac prawie bialej gorączki, że nie moge połączyc się z netem. Dopiero ostatkiem nerwów stwierdziłem, że jeszcze na koniec sprawdzę drugim (oryginalnym) kablem. I wtedy się udało. Prawie z krzesła spadłem szeroki uśmiech

IBrowse ruszył, ale niestety tylko niektóre strony się otwierają. W przypadku PPA i innych stron jest zwiecha z informacją o kodzie błędu. Mi się tak wydaje, że to problem sprzętowy, albo czegoś brakuje, jakiejś biblioteki. Chociaż zainstalowałem wszystko to samo, co mam na drugiej A1200 z WARPem 1260. Tam bez problemunotwieram PPA i inne strony amigowe.
[#10] Re: Instalacja internetu PCMCIA 3c589 - problem

@Przemoslo, post #7

w tym nie otwiera mi się strona PPA, a np. Aminet otwiera bez problemu

PPA potrzebuje SSL, a Aminet nie. Może w tym tkwi problem? Masz zainstalowane AmiSSL?
1
[#11] Re: Instalacja internetu PCMCIA 3c589 - problem

@Kitech, post #10

Mam zainstalowane AmiSLL i chyba najnowsze. Właśnie sprawdzałem stronę Aminet i działa, ale przy wyszukiwaniu pliku wywala błąd. To samo się dzieje z PPA. Czemu tak jest?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem