[#1] VS Code i amigowe wtyczki
Więc postanowiłem sobie liznąć temat i zainstalowałem VS Code oraz wtyczki "Amiga C/C++ Compile, Debug & Profile" i "Amiga C/C++ Compile, Debug & Profile (fork with libs support)".

Pierwsza wtyczka i Amiga Init Project:
Assembling support/gcc8_a_support.s
Assembling support/depacker_doynax.s
Assembler messages:
Error: can't open F:/PROGRAMOWANIE/PROJEKTY/DEMO for reading: Permission denied
F:/PROGRAMOWANIE/PROJEKTY/DEMO: Error: can't open F:/PROGRAMOWANIE/PROJEKTY/DEMO/Extensions/bartmanabyss.amiga-debug-1.7.9/bin/win32/opt/m68k-amiga-elf/sys-include for reading: No such file or directory
gnumake: *** [Makefile:74: obj/gcc8_a_support.o] Error 1

* The terminal process "C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\powershell.exe -Command & 'f:\PROGRAMOWANIE\VS Code Extensions\bartmanabyss.amiga-debug-1.7.9\bin\win32\gnumake.exe' -j4 program=out/a" terminated with exit code: 1.

Druga wtyczka i Amiga Init Project With Libs:
proto/muimaster.h: No such file or directory

A na filmikach tak pięknie wystarczy wcisnąć F5...
1
[#2] Re: VS Code i amigowe wtyczki

@Pinto, post #1

Czy ścieżka istnieje? F:/PROGRAMOWANIE/PROJEKTY/DEMO/Extensions/bartmanabyss.amiga-debug-1.7.9/bin/win32/opt/m68k-amiga-elf/

U mnie to jest w C:/users/mójuser/.vscode/Extensions i dalej już jak w komunikacie. Mieszałeś coś w katalogu instalacji vscode?
1
[#3] Re: VS Code i amigowe wtyczki

@teh_KaiN, post #2

Oczywiście, że istnieje ścieżka. Jeśli istnieje możliwość, to zawsze unikam instalacji na dysku systemowym, więc oczywiście katalogi instalacji nie są domyślne. Poza tym VS Code jest uruchamiany z uprawnieniami administratora.
[#4] Re: VS Code i amigowe wtyczki

@Pinto, post #1

Widzę 2 różne foldery z extensionem, raz jest:
f:\PROGRAMOWANIE\VS Code Extensions\bartmanabyss.amiga-debug-1.7.9
a potem:
F:/PROGRAMOWANIE/PROJEKTY/DEMO/Extensions/bartmanabyss.amiga-debug-1.7.9

Po drugie zobacz czy nie trzeba f:\PROGRAMOWANIE\VS Code Extensions\bartmanabyss.amiga-debug-1.7.9\bin\win32\gnumake.exe do tego execa dodać jakiś uprawnien do uruchamiania.
1
[#5] Re: VS Code i amigowe wtyczki

@Mirq, post #4

Wszystko działa, można się rozejść. Okazało się, że ze ścieżką instalacyjną VS Code jest tak, jak z kolorem Forda T - można wybrać dowolny pod warunkiem, że będzie to czarny.
Czyli nie uniknąłem instalacji na dysku systemowym.

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2025 20:16:29 przez Pinto
[#6] Re: VS Code i amigowe wtyczki

@Pinto, post #5

można wybrać dowolny pod warunkiem, że będzie to czarny.
Czyli nie uniknąłem instalacji na dysku systemowym.

Co prawda VSCode nie używam do programowania na Amidze, ale mam "zainstalowaną" wersję portable na innej partycji niż systemowa, a co za tym idzie również rozszerzenia są na tej partycji. Ogólnie polecam wersje portable jakiegokolwiek programu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem