Miło nam poinformować o premierze nowej przenośnej dystrybucji systemu AROS, którą można wygodnie uruchomić bezpośrednio z pendrive’a. Projekt powstał z myślą o użytkownikach, którzy chcieliby przetestować AROSa bez potrzeby instalowania go na dysku lub inwestowania w dedykowany sprzęt.
Zobacz prezentację systemu:
Dla kogo?
Ta dystrybucja została przygotowana z myślą o:
- osobach ciekawych AROSa, które nie mają doświadczenia z tym systemem,
- użytkownikach nieposiadających dedykowanego sprzętu lub niechcących w niego inwestować,
- entuzjastach, którzy chcą mieć AROSa „pod ręką” – dosłownie w kieszeni.
Nie jest to alternatywa dla istniejących dystrybucji, lecz ich uzupełnienie – narzędzie do łatwego uruchamiania i poznawania AROSa w nowoczesnym środowisku.
Wymagania sprzętowe:
- Komputer z procesorem x86_64 (64-bit),
- Obsługa USB 3.0 (zarówno host, jak i pendrive),
- Ekran o rozdzielczości 1920×1080.
Co oferuje?
- Szybki start z pendrive’a bez instalacji,
- Środowisko graficzne gotowe do pracy od razu po uruchomieniu,
- Wrażenia z użytkowania podobne jak na dedykowanym sprzęcie.
Kilka uwag co do QEMU:
- do emulacji dźwięku możesz użyć 'ac97' zamiast 'es1370' (SB16)
- "-vga std" można usunąć - to jest opcja domyślna (można rozważyć "-vga virtio" ale AROS nie robi z tego użytku)
- do sieci możesz użyć 'e1000' (PCI) lub rtl8139 (PCI) zamiast 'pcnet' (ISA)
Można by też przyciąć ten obraz Ubuntu bardziej ;D
Wybrałem te a nie inne sterowniki, nie tyle, że są najlepsze, co najlepiej na dzień dzisiejszy obsługiwane w AROS. Co do ostatniej uwagi pełna zgoda :) Ale projekt mam zamiar rozwijać, to jest "first release", jeszcze przyjdzie czas na optymalizacje w różnych obszarach :)
Przecież masz od dawna AROS na 68k i to w kilku wersjach. Na V4 też (nazywa się ApolloOS).
Ten temat jest o czym innym, ta dystrbucja jest przeznaczona na sprzęty x86, które są zbyt nowe dla natywnego AROSa (przez brak sterowników). Gdyby się pojawił laptop z 68k, dla którego AROS nie miałby sterowników to pomyślałbym nad tego typu wersją dla niego.
Jak potrzebujesz informacji na temat 68k, załóż osobny wątek.
Obraz i tak ma mniej niż 16GB, właśnie na taką okoliczność, ale widzę, że w tym wypadku producent wyjątkowo przyoszczędził na tym pendrive. W kolejnych wersjach raczej planuję zwiekszyć ten obraz i dodać więcej oprogramowania. Pendrive 64GB kosztuje jakies 20 zł na allegro, więc nie ma sensu narzucać sobie sztucznych limitów.
Ostatnia aktualizacja: 19.05.2025 22:03:36 przez retrofaza
Płyta: Gigabyte A520i AC
Procek: Ryzen 7 5700G
Brak karty graficznej, poza tą wbudowanej w CPU.
Pendrive USB3.0 podpięty pod port USB3.0, obraz nagrany Rufusem.
Startując kompa wchodzę w Boot Menu, wybieram pendrive.
Komp Startuje z ekranem gdzie jest "oczko Arosa", po chwili zmienia się rozdzielczość na większą, bo oczko robi się mniejsze, później czarny ekran, jest wskaźnik myszki którym mogę poruszać, mam dwa monitory i pomiędzy nimi mogę poruszać kursorem.
Czas oczekiwania jakieś 2 minuty, nic się nie dzieje.
Czy musi być karta graficzna dedykowana? Czy może za krótko czekałem aż się QEmu odpali?
Próbowałem startować z pendrive, ustawiając w BIOS Legacy jak i UEFI:
Prawie zawsze było to samo, tylko w UEFI pkt.2 - zamiast startu AROSa miałem do wyboru Linuxa, który u mnie siedzi na dysku od dawna, a straciłem do niego możliwość startowania przez różnego rodzaju kombinacje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.