Komentowana treść: Przenośna dystrybucja AROS-a
[#1] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a
... Wymagania sprzętowe do uruchomienia to komputer z procesorem x86_64 (64-bit), obsługa USB 3.0 (zarówno host, jak i pendrive) oraz rozdzielczość ekranu 1920×1080. ...
Na mniejszej rozdzielczości nie ruszy?
[#2] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@koczis, post #1

Trudno połapać się z tym Arosem. Czyli jak to instalować jako dystrybucję jak linuksa ?
[#3] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@koczis, post #1

Ruszy, ale zalecam taką jak w opisie
2
[#4] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@Sventevith, post #2

Po prostu nagrywasz obraz na pendrive i używasz na pendrive, nic nie trzeba dodatkowo instalować.
3
[#5] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a
Gdybym chciał to zainstalować na stałe na osobnym dysku w komputerze, na którym rządzi Windows 11, to się da, czy lepiej nie ruszać i osobny sprzęt. Windows bywa kapryśny w tej wersji.
[#6] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@KM_Ender, post #5

Windows 11 jest znany ze swoich problemów z dual bootem. Ale nie ma takiej potrzeby, z pendrive USB 3.0 działa równie dobrze (co do samego pomysłu to generalnie tak, obraz możesz też nagrać na hdd)
2
[#7] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@KM_Ender, post #5

Powiedziałbym, że jak masz poziom zaawansowania z instalowaniem innych systemów taki, że tak pytasz to "lepiej nie ruszać" będzie dobrą odpowiedzią.

Odpal z pendrive.
5
[#8] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@retrofaza, post #3

No tak ale stron z arosem kilka. Ciężko się połapać co w jakiej wersji na jakiej platformie jest dostępne. Do tego host, guest, emu x86-64, i386. Czy soft z i386 ruszy na x86-64 ? Czy wersja m68k czy arm czy x86 na na poziomie kodu jest w tej samej wersji ?
[#9] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@Sventevith, post #8

zy wersja m68k czy arm czy x86 na na poziomie kodu jest w tej samej wersji ?

Tak, na poziomie kodu wersje m68k, i386 i x86_64 to ten sam code-base.
1
[#10] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@Sventevith, post #8

Właśnie dla takich osób jak Ty jest ta dystrybucja, nagrywasz na pendrive i używasz, nie musisz wiedzieć tych wszystkich rzeczy. A jeśli jesteś nimi poważnie zainteresowany to zapraszam na AROSowe forum, zadałeś mnóstwo pytań, które nie są bezpośrednio związane z tematem tego newsa.
2
[#11] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@retrofaza, post #4

Jako rozwiązanie do szybkiego sprawdzenia jak coś takiego wygląda i działa to całkiem fajne. Mam nadzieję, że nikt tego nie potraktuje jak systemu do codziennego używania przez lata.

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2025 11:49:02 przez MDW
1
[#12] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@MDW, post #11

A jakiej funkcjonalności Ci brakuje aby to był "systemu do codziennego używania przez lata"?
3
[#13] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@deadwood, post #12

Nie nie, mi nie chodziło o to, że AROSowi czegoś brakuje (tego nie wiem, nigdy nie używałem). Chodziło mi o to, że taka „pendrajwowa dystrybucja” jest tylko do sprawdzenia jak to wygląda i mam nadzieję, że nikt nie potraktuje jej jak takiego pełnoprawnego AROSa do używania. Do czegoś takiego raczej gotowiec na USB się nie nadaje.
A sam AROS jest chyba spoko. Myślę, że gdybym miał to bawiłbym się na nim całkiem nieźle.
1
[#14] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a
Powiem tak:
Jak na zassanie, uruchomienie i kilkanaście minut testu - jestem pod wrażeniem.
Na Ryzenie 5 5600G, ale z Radeonem RX7700 XT na płycie Gigabyte B550M Aorus Elite ruszyło bez pudła.
Dźwięk jest, grafa ok, sieć jest.

Dlaczego to piszę - bo już miałem styczność z jakąś odmianą tego systemu w wersji Desktop i była kiszka.
Tutaj zaskoczenie.
Nie mam za bardzo czasu na grubsze testy, ale na pewno je zrobię.
Wtedy sprawdzę programy, gry inne, niż dostarczone w pakiecie.

Nie znam AROS-a, więc może być to ciekawe doświadczenie.
2
[#15] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@Gandalf, post #14

Na Ryzenie 5 5600G, ale z Radeonem RX7700 XT na płycie Gigabyte B550M Aorus Elite ruszyło bez pudła. Dźwięk jest, grafa ok, sieć jest.
To działa na duecie Linux + QEMU, więc wszystko co Linux obsłuży, a QEMU ogarnie, będzie działało. Upraszczając nieco, masz coś w rodzaju wirtualnej maszyny z AROS-em.
1
[#16] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@Krashan, post #15

Rozumiem, tylko poprzednie doświadczenia mnie zniechęcały.
Szukanie sprzętu kompatybilnego z wersją softu było irytujące.
[#17] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@Gandalf, post #14

Pierwszy komentarz, który może mnie zachęci do zweryfikowania opinii. Przez ostatnie lata nie miałem tyle szczęścia i przyznam szczerze, że odbiłem się już taka ilość razy, że dałem sobie z AROSem spokój.

@MDW Z mojej perspektywy AROSowi brakuje pomysłu na rozwój. Skakanie od Linux hosted do realnego sprzętu nie można nazwać solidnym rozwojem tylko brakiem zdecydowania. Brak też aplikacji wiodących. Newsy na ppa to w 90% informacje o aktualizacjach dystrybucji lub systemu bazowego 32/64... i dosłownie kilka o oprogramowaniu. OpenSource ewidentnie tu nie działa. Nie widzę tu nic przełomowego tak jak w innych amisystemach. To oczywiście moja opinia z tego co widzę na ppa.

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2025 20:13:56 przez RadziN
1
[#18] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@Gandalf, post #16

@Gandalf

Rozumiemy problem z dostępnością kompatybilnego sprzętu i między innymi z tego powodu powstała ta dystrybucja - teraz każdy może przynajmniej sprawdzić AROSa na swoim kompie za 25PLN (cena pen drive USB 3.0) i ocenić samemu czy mu się podoba.
[#19] Re: Przenośna dystrybucja AROS-a

@RadziN, post #17

Brak też aplikacji wiodących. Newsy na ppa to w 90% informacje o aktualizacjach dystrybucji lub systemu bazowego 32/64... i dosłownie kilka o oprogramowaniu. OpenSource ewidentnie tu nie działa. Nie widzę tu nic przełomowego tak jak w innych amisystemach. To oczywiście moja opinia z tego co widzę na ppa.

A jakie aplikacje lub kategorie aplikacji byłyby wiodące z Twojego punktu widzenia?
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem