kategoria:
[#1] AmigaOS 3.2.3 - zbugowane datatypy
Taki oto problem:
  • uruchamiam MultiView i ładuję dowolny obrazek
  • po przełączeniu się na wyświetlanie na osobnym ekranie pojawia się kaszana (wyświetlanie wariuje)
  • nawet jeśli obrazek wyświetli się prawidłowo w okienku na WB to po zamknięciu MultiView, przy otwieraniu nowego ekranu lub przy zmianie ilości kolorów na WB (ScreenMode) - wyświetlanie się kaszani a system się destabilizuje

Ciekawe, że jak podmienię pliki w folderze SYS:Classes/Datatypes/ na te z dyskietki Workbench3.1 to wszystko jest OK. Po wystartowaniu systemu z nowymi datatypami (47) można nawet podmienić tylko picture.datatype i nie nie cyrków. Jednak po resecie wywala się na ładowaniu WB.

System jest zainstalowany na czysto (3.2) i zaktualizowany (do 3.2.3).
System odpalony na najnowszym WinUAE z Kickstart 47.115.

Czy na prawdziwym sprzęciorze też są takie cuda?
2
[#2] Re: AmigaOS 3.2.3 - zbugowane datatypy

@radekcz, post #1

Zaktualizowany instalatorem z paczki? Zaktualizowany z 3.2 > ... > 3.2.2.1 > 3.2.3, czy inaczej?

Może pliki w 3.2.3 (ściągnięte) są uszkodzone niektóre. Nie ma sum kontrolnych.

Jeszcze pytanko, czy KS jest 3.2.3, czy inny?

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2025 17:43:20 przez _DiskDoctor_
[#3] Re: AmigaOS 3.2.3 - zbugowane datatypy

@_DiskDoctor_, post #2

Instalacja 3.2, następnie aktualizacja -> 3.2.1 -> 3.2.2 -> 3.2.3
W ostatniej aktualizacji sprawdzałem sumy kontrolne.
KS jest z 3.2.3 - ale on akurat nie ma znaczenia przy tym bugu.
[#4] Re: AmigaOS 3.2.3 - zbugowane datatypy

@radekcz, post #3

Jeszcze po drodze masz 3.2.2.1.

Obstawiam że pliki się źle ściągnęły - podmień ręcznie na nowe.

Raczej nie pomogę za wiele ponadto, używam WARPDT dla 060 (z FPU) a to nieco inna konfiguracja.

Ponadto, spróbuj na prawdziwym sprzęcie. Kolega nie tak dawno temu miał jaja pod WinUAE.
[#5] Re: AmigaOS 3.2.3 - zbugowane datatypy

@_DiskDoctor_, post #4

Podmieniłem picture.datatype na 47.5 (z płytki instalacyjnej 3.2) i nie ma już ww kaszany.
W ostatniej aktualizacji jest picture.datatype na 47.19 (ten się psuje).
Plik na pewno nie jest uszkodzony bo sprawdzałem sumy kontrolne.

Chyba będę musiał odkurzyć A600.
1
[#6] Re: AmigaOS 3.2.3 - zbugowane datatypy

@radekcz, post #3

Instalacja 3.2, następnie aktualizacja -> 3.2.1 -> 3.2.2 -> 3.2.3

Za pierwszym razem tak zrobiłem i nigdy więcej... Jak mi się pomieszały kolory w FullPalette tak knułem, kombinowałem, aż doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie zrobić update z 3.2.0 do 3.2.3 od razu. Szczególnie, że długo używałem też 3.2.2, miałem poinstalowane programy i na to zrobiłem wtedy update do 3.2.3.
1
[#7] Re: AmigaOS 3.2.3 - zbugowane datatypy

@tukinem, post #6

To chyba problem emulatora (WinUAE) i słabej implementacji chipsetu AGA. Przełączyłem na Full ECS 2MB i wszystko działa o niebo lepiej. Nawet jakby wszystko działało lepiej, szybciej, płynniej... hmmm... i przede wszystkim system jest stabilniejszy.
[#8] Re: AmigaOS 3.2.3 - zbugowane datatypy

@radekcz, post #7

Spróbuj też FS-UAE ma dużo mniej opcji ale jak dla mnie jest dużo stabilniejszym emulatorem np. w T-Zero za cholere nie mogłem pograć od drugiej planszy były jakieś dziwne artefakty (pierwsza była ok) nakombinowałem się na czym świat stoi a w FS-UAE wszystko od szczała było git.
1
[#9] Re: AmigaOS 3.2.3 - zbugowane datatypy

@radekcz, post #7

Kiedyś instalowałem czysty OS 3.1.4 jednocześnie na Amidze 600 i na Winuae. Wszystkie rzeczy robiłem identycznie. Na A600 się rozsypało, na Winuae wyszło dobrze. Ostatecznie system z Winuae przeniosłem na SD Amigi. No ale to może był losowy przypadek.
[#10] Re: AmigaOS 3.2.3 - zbugowane datatypy

@ab76, post #8

Wyczyściłem SS i jakby lepiej. Ale coś mi się wydaje, że to może być wina dużego dysku - partycja ok. 100GB i 80% zajęte. Padło jeszcze na borderblank - apka do zaczerniania ramki obrazu. Po ponownym włączeniu tej łatki - pojawiały się problemy. Już nie wiem. Zmiana z ECS na AGA jakby też ma znaczenie. Kurcze - może FS-UAE sprawdzić. Maszynka z małym dyskiem (50MB) i systemem 3.2.3 startuje jak błyskawica. A z tym dużym dyskiem ok. minuty czasem.

Pewne jest tylko, że jak zmieniam picture.datatype na tę z płytki instalacyjnej 3.2 (nie zależnie od różnych kombinacji) - problem znika.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem