Komentowana treść: Xevious - recenzja
[#1] Re: Xevious - recenzja
Nie podoba mi się ta gra, taka nijaka.
Z lat 80tych o wiele lepsza jest Battle Squadron, no ale to na Amigę powstało.
1
[#2] Re: Xevious - recenzja

@amikoksu, post #1

Po co tracić czas i wysiłki na konwersję gry z 1982 roku, która w dodatku wymaga aż A1200 ?
Tak gra wyszła na wiele platform, w tym na C64 a emulatorów różnych maszyn zarówno dla Amigi jak i PC jest nas pęczki...
[#3] Re: Xevious - recenzja

@lukjan, post #2

Po to aby tacy malkontenci mieli na co narzekać no bo przecież "znów ktoś wypuścił grę nie na A500 z 0,5chip i 0,5slow". Idąc twoim tokiem rozumowania można tak komentować wszystkie gry, nawet Open Larę, te wszystkie doomy, kłejki, itp. "no bo przecież każdy ma pc i sobie odpali oryginał". Pewnie jakby wyszła na tą 500tkę to byś mlaskał i nie marudził
5
[#4] Re: Xevious - recenzja
Doskonały klasyk
[#5] Re: Xevious - recenzja

@lukjan, post #2

Przynajmniej ludzie mają zajęcie i umiejętności, które rozwijają, a nie tylko marudzą na wszystko.
3
[#6] Re: Xevious - recenzja

@lukjan, post #2

No tak, ale jak ktoś miał ochotę to zrobił port. Może dało mu to choć trochę radości.
1
[#7] Re: Xevious - recenzja

@Madman, post #3

No to fali konstruktywnej krytyki, rozumiem że oczekiwana jest nawet wersja BOX (glassy BOX oczywiście) ;P

Co do Open Lara, Doom`ów to akurat się bardzo cieszę, że takowe wychodzą

Mam Warp 1260 i TF 1260 więc chętnie takie rzeczy przywitam
1
[#8] Re: Xevious - recenzja

@amikoksu, post #1

Z lat 80tych o wiele lepsza jest Battle Squadron, no ale to na Amigę powstało.

Ale Xevious powstał na dwa lata przed premierą Amigi. Ba, w końcówce lat 80-tych powstało na Ami sporo shooterków z rodzaju lecimy do góry, ale taki ośmiobitowy Xevious wiele z nich bije grywalnością.

Tak w ogóle to w takim SWIV mamy nawet mały "tribute" dla Xevious w postaci przeszkadzajek w formie obracających się "blaszek" czy tych uciekajacych na bok "guzików".

Tutaj widać je oba od 16:00 https://www.youtube.com/watch?v=grRWWGKcV2I

Ja mam spory sentyment do tej gry i cieszę się, że mamy na Amidze jej natywny port 1:1.

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2025 17:06:40 przez kempy
[#9] Re: Xevious - recenzja

@kempy, post #8

Tak w ogóle to w takim SWIV mamy nawet mały "tribute" dla Xevious w postaci przeszkadzajek w formie obracających się "blaszek" czy tych uciekajacych na bok "guzików".

Zerknij w recenzję - nawet tam wrzuciłem obrazek
2
[#10] Re: Xevious - recenzja
Z klasyków tego typu, ja czekam na MagMax.
1
[#11] Re: Xevious - recenzja

@mailman, post #9

Przeczytałem. Super recenzja i szkoda, że zabrałem się za komentarz przed lekturą.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem