Komentowana treść: The A1200 na Gamescom
[#1] Re: The A1200 na Gamescom
twierdzą, że zdobyli dużo doświadczenia na swoim amigowym debiucie i wyciągnęli pewne wnioski

Brzmi jak: "za drugim razem nie spieprzymy tego już tak"

3
[#2] Re: The A1200 na Gamescom
Ciekawe, że na plakacie obudowa oznaczona jest logo TheA1200. Natomiast zdjęcie z uruchomioną grą przedstawia oryginalną obudowę z logo Amiga.
1
[#3] Re: The A1200 na Gamescom

@Ponki1986, post #2

Ciekawe, że na plakacie obudowa oznaczona jest logo TheA1200. Natomiast zdjęcie z uruchomioną grą przedstawia oryginalną obudowę z logo Amiga.

Pomyliłem obrazki. Podmieniłem i już powinien być inny.
4
[#4] Re: The A1200 na Gamescom
A mogli przystosować pod FDD. Do tego dzojstik Unithor jak już się pojawi i będzie całkiem spoko zabawka.
2
[#5] Re: The A1200 na Gamescom

@amikoksu, post #4

Ja kupię na pewno. Chociaż, mam już zrobioną domowym sposobem Amigę500 maxi.
3
[#6] Re: The A1200 na Gamescom

@Commodore128D, post #5

A to ciekawe. Mógłbyś się podzielić tym, jak podłączyłeś amigową klawiaturę?
1
[#7] Re: The A1200 na Gamescom

@Banter, post #6

Oczywiście. Odpowiedź na Twoje pytanie i więcej szczegółów znajdziesz w artykule mojego autorstwa w Magazynie Amiga Friendship nr. 4 z maja 2024.
Polecam, jest do pobrania, a całość dochodu z tego czasopisma jest przeznaczona na bardzo szlachetny amigowy cel.
Pobierz proszę... Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2025 14:36:48 przez Commodore128D
6
[#8] Re: The A1200 na Gamescom

@Banter, post #6

https://forum.arduino.cc/t/amiga-500-1000-2000-keyboard-interface/136052
1
[#9] Re: The A1200 na Gamescom

@Commodore128D, post #7

Konkretnie użyłem tego:

link
2
[#10] Re: The A1200 na Gamescom

@amikoksu, post #4

Było coś takiego jak piszesz, na ARM - ARMIGA.

Miała FDD. Miałem to kilka lat temu nawet.

Tylko że z tego co pamiętam, FDD służyło tylko do zrzucania dyskietek na adf, a potem... Już tylko UAE.
1
[#11] Re: The A1200 na Gamescom

@_DiskDoctor_, post #10

FDD służyło tylko do zrzucania dyskietek na adf, a potem... Już tylko UAE.

To lipton.
Jest jakieś rozwiązanie w tych nowych konstrukcjach, aby FDD działało jak w Amidze?
[#12] Re: The A1200 na Gamescom

@amikoksu, post #11

Na Twoim miejscu zainteresowałbym się takim ustrojstwem jak: KryoFlux
Może to to? 😉
[#13] Re: The A1200 na Gamescom

@Commodore128D, post #12

Aż tak bardzo mi nie zależy żeby samemu kombinować. Ale jakby było tego typu rozwiązanie w The A1200, to byłby fajny dodatek. Może zbytnio koszty by wzrosły, a wygodniej jest odpalać z nie dyskietek.
KryoFlux chyba nie odczytuje danych w czasie rzeczywistym jak w Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2025 16:37:10 przez amikoksu
1
[#14] Re: The A1200 na Gamescom
Szkoda że zostawili tę nieergonomiczną trumienkę, której wszak w oryginale z A1200 nie było.
4
[#15] Re: The A1200 na Gamescom

@MUFA-amigaone-pl, post #14

Też na to zwróciłem uwagę. Retro-świrowanie osiągnęło poziom absurdu. Ślepa pogoń za „oryginalnymi odczuciami” sprawiła, że zapomniano jak wyglądał oryginał.
4
[#16] Re: The A1200 na Gamescom

@MDW, post #15

Mam wrażenie że zaważyły koszty. Mieli już gotową mysz do thea500mini i pewnie stąd taka decyzja. Na szczęście można podłączyć jakąkolwiek na usb.
4
[#17] Re: The A1200 na Gamescom

@Biegu86, post #16

Na forach krążą słuchy, że ma na to wyjść natywny AROS (w trybie emulacji wiadomo, że będzie). Nie wiele wiemy o bebechach, ma być mocniejszy od A500 mini. Zwłaszcza RAM większy byłby super.
2
[#18] Re: The A1200 na Gamescom

@Biegu86, post #16

Mam wrażenie że zaważyły koszty. Mieli już gotową mysz do thea500mini i pewnie stąd taka decyzja.

Tak, na pewno o to chodziło.

Na szczęście można podłączyć jakąkolwiek na usb.

I to jest naprawdę świetnie. Pamiętam jak wielką poprawę komfortu odczułem gdy na przełomie wieków Elbox wypuścił swój interface myszy Mroocheck, który pozwolił mi podłączyć do Amigi jakąś sensowną mysz. Wreszcie bez tej przeklętej kulki i rolek, w której bardzo fajnie działały przyciski, w której dostałem środkowy przycisk i rolkę do przewijania. Miałem już serdecznie dosyć tych wszystkich amigowych myszy (zarówno trumienki, jakim tej z A1200 od Commodore jak i dwóch z A1200 Escom).
3
[#19] Re: The A1200 na Gamescom
A czemu mysz trumienka? Co ona ma wspólnego z a1200? Że niby wygląda bardziej retro?
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem