Komentowana treść: "The Settlers 2 - Gold Edition" - recenzja
[#1] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" - recenzja
Siada sobie smutny człowiek do obejrzenia obcinka z recenzją "Settlers II" na Amigę, słyszy coś takiego:
- "A jak niewiasty obaczym? W rycerstwie krew gorąca i chęć niemała."
- "To nie Foundation! W taj grze dziewki nie występują."

I cały zły nastrój, pieczołowicie wypracowany przez kolejny podły tydzień, leci do śmietnika. szeroki uśmiech

I jeszcze ten gest Remika przy pytaniu o niewiasty, władczy ton Mufy i wygenerowany kwiat rycerstwa...

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2025 13:05:39 przez MDW
4
[#2] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" - recenzja
Bardzo ciekawy narracyjny wstępniak przygotowany przez chłopaków. Murgrabia rola krótka ale treściwa szeroki uśmiech Sami Osadnicy w odsłonie drugiej oczekiwani z niecierpliwością w wersji pudełkowej. Wiem, że są osoby które nie otwierają pudełek, ich własność ich zasady. Jednak nigdy nie rozumiałem tego trendu. Cieszy możliwość porozumienia się z Ubisoft. Mam nadzieje, że gra się zwróci z nawiązką i powstaną kolejne strategiczne tytuły na Przyjaciółkę. Pozdrawiam
4
[#3] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" - recenzja

@nowy80, post #2

Czy u was wersja Digital też się rozpakowywała kilka godzin ?

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 00:00:27 przez Jacol
1
[#4] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" - recenzja

@Jacol, post #3

To chyba zależy jakie medium.

CF - to może być.
[#5] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" - recenzja

@Jacol, post #3

Niestety transfery z CD/DVD nie należą do najszybszych :)
Najlepiej zrobić sobie obraz DVD na dysku i z niego rozpakowywać.

Przy dysku SSD jest to kwestia paru minut nawet na starej SAM440ep 666 Mhz.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 14:15:08 przez Amig_OS
2
[#6] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" - recenzja

@Jacol, post #3

Ja rozpakowywałem na minimigu z Pistormem z RPi. Archiwum było na twardzielu, ale rozpakowywałem do RAMu (sam nie wiem dlaczego, chyba uznałem, że się zmieści). Jednak mimo, że w tym konfigu mam blisko 2 GB fast RAM, to i tak by zabrakło :) Więc w trakcie kasowałem filmiki z wersji obcojęzycznych i pliki audio.
Zmieściło się, rozpakowywało się chyba z 30 minut. Za to instalacja poszła piorunem :)
1
[#7] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" - recenzja
Wczoraj dotarła paczka :)

link

3
[#8] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" - recenzja
Tak przy okazji, na Aminecie pojawił się program do ustawień preferencji w grze, wymaga ClassAct. (wolałbym MUI, ale cóż)

- Frame Counter Display
- Use (native) Hardware mousepointer
- Disable streaming
- Disable Music
- Set video player executable
- Set video player command line options
- Horizontal Resolution (AGA only - Settlers 2 limitation)
- Vertical Resolution (AGA only - Settlers 2 limitation)

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2025 18:52:34 przez waldiamiga
2
[#9] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" - recenzja

@waldiamiga, post #8

Czyli to taki manager ustawień zmiennych ENV dla Settlers2.
Ciekawe, bo według dokumentacji zmiana playera do intra możliwa jest tylko dla wersji AOS4, dla 68k to ma nie działać i jesteśmy skazani tylko na RIVĘ, która u mnie działa bardzo kiepsko w zaproponowanej konfiguracji.
2
[#10] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" - recenzja

@BULI, post #9

Wersja testowa Edytora map dla S2 party na s25edit dla AOS4.
4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem