[#1] blizzard 1240 w klasyku i trap door
Witam.
1. Zmieści się to to? Pomijam problem chłodzenia (coś wymyślę)
ale czy po wymianie gniazdka simm z ukośnego na kontowe (takie
jak w apollo) uda się domknąć klapkę? Oczywiście simmy
nisko profilowe.
2. Jak bardzo kłopotliwy jest upgrade z 040 na 060 w tej karcie?
Czy ktoś w naszym pięknym kraju podejmie się tego zadania?

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek
[#2] Re: blizzard 1240 w klasyku i trap door

@sebar27, post #1

ad 1) Fizycznie nie wiem ja to wyglada, ale cos wymyslisz. ;)
ad 2) Upgrade bedzie polegal na zmianie oscylatora, mnoznika (ale nie koniecznie - wszystko zalezy od taktowania oscylatora) i napiec (z 5V na 3.3V). Na sieci sa jakies artykuly pewnie - ktos sie znajdzie z linkiem? :)
Firma jakas na pewno sie tym zajmnie. Pozostaje zapytac, jaka? Powodzenia. OK

[#3] Re: blizzard 1240 w klasyku i trap door

@sebar27, post #1

Miałem taką kartć w desktopie, nie zamkniesz klapki, nawet jeśli jakimś cudem to zasłonisz wiatrak. Ja klapki nie zakładałem, czytałem opisy ludzi którzy dziurawili klapkć i jakoś ją zakładali.

Pozdrawiam
[#4] Re: blizzard 1240 w klasyku i trap door

@sebar27, post #1

Ja miałem Blizzarda z 060 i bez problemu wkładałem pod klapkę. Chodziło to bardzo fajnie, oczywiście klapka była zamknięta. 040 grzeje się dużo bardziej, ale pomyśl o chłodzeniu z laptopa, teraz są fajnie rozwiązania, które są mniejsze i dużo efektywniejsze od wiatraka.
Jeśli chodzi o zmianę procesora na 060 to jest to możliwe. Popatrz na forum, była na tem temat dyskusja już kilka razy. Wystarczy zmienić mnożnik i napięcie, można to zrobić samemu. Gorzej z wylutowaniem procesora i wlutowaniem nowego.

[#5] Re: blizzard 1240 w klasyku i trap door

@AS, post #4

Myślę właśnie o chłodzeniu laptopowym z rurkami miedzianymi i wymiennikiem
upakowanym pod stację dyskietek :).
[#6] Re: blizzard 1240 w klasyku i trap door

@sebar27, post #5

Mocno skomplikowane i pracochłonne. Prościej bćdzie nie zakładać klapki i ewentualnie podnieść Amigć o jakiś centymetr dorabiając nogi.

Pozdrawiam
[#7] Re: blizzard 1240 w klasyku i trap door

@RadoslawF, post #6

Ehh, jakież to nieprofesjonalne podejście
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem