[#1] Amiga i CD-ROM na LPT?
Witajcie. Na forum jest opisany sposób jak podłączyć CD-ROM do Amigi ale jeszcze nikt nie próbował tego zrobić wykorzystując port serial albo drukarki. Czasem można dostać stare CD-ROMy podłączane przez port LPT do komputera. Czy Amiga dogadałaby się z czymś takim?

Ostatnia modyfikacja: 01.07.2010 23:06:58
[#2] Re: Amiga i CD-ROM na LPT?

@Hackmaster, post #1

Jak tylko napiszesz sterownik a urządzenie będzie zgodne z Amigowym portem LPT.
Osobiście CD na RS lub LPT nie widziałem, na pewno są takie ?

Pozdrawiam
[#3] Re: Amiga i CD-ROM na LPT?

@RadoslawF, post #2

Sa na LPT a raczej były. Ale tu jest podobnie jak Zipem. Trzeba pobrać sygnały których brak w Amigowym LPT z portu joya. Kolejna sprawa to brak sterowników, Trzeba je napisać samemu. trzecia czyli najtragiczniejsza to transfer. A raczej jego brak.

Lepiej już podpiąć Zipa LPT do Amigi.

Benedykt Dziubałtowski

[#4] Re: Amiga i CD-ROM na LPT?

@RadoslawF, post #2

Są. Sam takiego posiadam.
Dodatkowo w dnie ma miejsce na 4x paluszki AA i z tyłu przełącznik AUDIO/DATA. Wówczas (w trybie audio) działają przyciski na górze jako zwykłego odtwarzacza audio (można sobie podłączyć do niego słuchawki i napęd wsadzić do kieszeni). W trybie DATA pracuje jako zwykły CD-ROM pod LPT. Napęd jest typu SLIM, ma zewnętrzny zasilacz. Działa - niestety - tylko z PC :( (brak sterowników do Ami).

http://www.otofotki.pl/img14/obrazki/zy4799_DSC01070.JPG

Ostatnia modyfikacja: 05.07.2010 14:19:37
[#5] Re: Amiga i CD-ROM na LPT?

@AlaN, post #4

zawsze mozna zaeksprymentowac ze sterownikiem do ZIP LPT.
Popsuc sie nie popsuje, a moze zadziala :)
[#6] Re: Amiga i CD-ROM na LPT?

@Norbert, post #5

W sumie samodzielne napisanie stera nie powinno być specjalnie trudne, się mi zdaję? Jeśli się mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu, ja o robotach programistycznych niewiele wiem, nie wyszedłem za Atari Basic, AMOS -a i drobne robótki w C ++.

Z szacunkiem
Des

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem