Wiem ,że może to nie najlepszy dział, ale mam problem, otóż jak rozmodulować sygnał RF(czyli taki antenowy) np z Atari2600 czy ZX Spectrum na AV(RCA) czy jakiś inny ,żeby móc podłączyć do RCA czy SCART w TV, nie tracąc zbytnio na obrazie i dźwięku?
Trochę zagmatwałeś pytanie...
Ale jeżeli masz do dyspozycji wyście SCART ze swojego komputera (Amiga, ZX Zpectrum) to możesz śmiało wykorzystac te sygnały i podać je na wejście SCART odbiornika TV. Lepszego obrazu na standardowym TV nie uzyskasz w żaden sposób.
RF to najgorsza opcja, jeżeli nie ma żadnego innego wyjścia niż RF, to trzeba je wyprowadzić ze środka sprzed modulatora, zazwyczaj sygnał występuje tam w postaci Composite lub s-video. A to już można łatwo podłączyć do SCART.
Tak jak powiedział rafgc da się wyciągnąć max Composite, a to jest połowa sukcesu. NES prawdopodobnie ma RGB niepodłączone Powiedz o które konkretnie sprzęty Ci chodzi to zobaczymy co da się zrobić. A na pewno się da. Sam mam zamiar to zrobić, tylko trochę szkoda mi pojedyńczych sztuk.
Konkretnie mi chodzi o Atari 2600 i ZX SPECTRUM(czy pochodne), bo one mają tylko wyjście RF, a korzystanie z niego jest mało komfortowe, więc szukam rozwiązania.
Trzeba by zajrzeć do środka, nie mam tych urządzeń u siebie, ale do modulatora zazwyczaj przychodzi zasilanie 5V, audio i wizja, trzeba by sprawdzić, który z nich to sygnał video, który zazwyczaj jest sygnałem composite i podłączyć do przejściówki SCART. Jeśli są jakieś schematy tych urządzeń to by się przydały.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.