[#1] Spider USB - zamiennik?
Tak sie zastanawiam od jakiegoś czasu, przecież Spider USB Elboxu to zwykła karta PCI - USB na jakimś zapewne standardowym chipsecie (Elbox pisze że to NEC). Na allegro takich kart jest na pęczki w atrakcyjnych cenach.
W związku z tym moje pytanie: czy ktoś mógłby mi podać dokładny model chipsetu jaki jest stosowany w tej karcie o raz PCIID tej karty? Chciałbym poszukać zamiennika i sprawdzić czy będzie działać.

[#2] Re: Spider USB - zamiennik?

@altcomputing, post #1

Tylko pamiętaj, żeby zbackupować RDB zanim rozpoczniesz testy :)

[#3] Re: Spider USB - zamiennik?

@recedent, post #2

[#4] Re: Spider USB - zamiennik?

@altcomputing, post #3

Jeśli ktoś nie wie z czego się śmiejemy - trochę historii.

[#5] Re: Spider USB - zamiennik?

@recedent, post #4

A no to wszystko jasne w temacie.

W sterowniku spider.device w wersji 3.21 ze strony Elboxu ciągu RDSK nie stwierdziłem, wobec tego wydaje mi się że zmiana PCIID powinna wystarczyć.

Jeszcze raz proszę o podanie PCIID karty Spider II i modelu chipsetu.

I jeszcze jedno pytanie: jak zmienić PCIID samej karty?

[#6] Re: Spider USB - zamiennik?

@altcomputing, post #1

Z tego co się orientuję to to są zwykłe karty na czipsecie NEC. Mają one jednak modyfikowany bios. Spider.device gada tylko z biosem made in Elbox. Ktoś się kiedyś krytycznie wrażał na temat Elboxu, że kupują karty po 5 dolarów i sprzedają je po 50.

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: Spider USB - zamiennik?

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Pewnie zbierają kapitał na wypuszczenie Sharka i Dragona ;)

[#8] Re: Spider USB - zamiennik?

@twardy, post #7

Kapitał mają. Inna czynniki zawaliły, że nie ma Dragona.

Benedykt Dziubałtowski

[#9] Re: Spider USB - zamiennik?

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Może jakieś prawa autorskie z Amiga Inc, Hyperionu itp ?
A to że Elbox kupuje po 5 a sprzedaje po 50 to tylko świadczy o dobrym podejściu do biznesu. Zapewne koledzy by działali lepiej na korzyść firmy, bo by kupowali po 50 a sprzedawali po 5 jak to bywa gdzie niegdzie.

Byłaby świetna sprawa, gdyby nagle Elbox wyskoczył z Dragonem 2, a tam PCI-EX x16, PCI, SATA, USB 2.0 i złącze na kartę procesorową...

[#10] Re: Spider USB - zamiennik?

@altcomputing, post #1

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem