[#1] Wipeout 2097
Gra jest rewelacyjna chyba nie tylko graficznie i ten speed bo na tym się u mnie kończy. Mam problem starsznie się wiesza jak nie na starcie w menu to w trakcie latania, czasami to nawet dźwięk pada i gra się bez dźwięku :( Czy wszyscy macie podobny problem z tą grą?

Do czego jest MIPMAPING i jak prawidłowo powinienem mieć ustawione zmienne ENVARC dla CyberGFX/PowerPC/Warp3D?

A1200 BlizzardPPC 240MHz + 040/30MHz 128MB BVisionPPC FlashUpdate V45.35 (PCI BootMenu) AmigaOS 3.9 (BB2) CGX 4 (42.7) WarpUP/OS 5.1/16.1 PowerUP-emu v0.9_46.37 Warp3D 4.0 oraz 4.2a
[#2] Re: Wipeout 2097

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Mi po ostatniej aktualizacji 3D w MOSie też z Wipeouta zniknął dźwięk (tzn. jest, ale wszystko jest bardzo ciche i do tego harczy).
Jak miałem BPPC z BVision to gra mi się wieszała tylko w jednym przypadku - przy przegrzewaniu albo PPC albo Permedii ;)
[#3] Re: Wipeout 2097

@yackar, post #2

Właśnie dźwięk też mi trochę charczy, z ahi już nie nawet nie widzę jakiegoś spowolnienia (ale wolę bez ahi), ale również dzwięk pada. BPPC mi się nie przegrzewa bo mam dodatkowy duży (na szczęście cichy nawet mniej niż ten oryginalny na karcie) wentylatorek na 68k tak, że chłodzi dodatkowo tego collera od PPC, na Permedi2 mam oryginalny DCE mały radiatorek i też odrazu dałem mały wiatraczek, a zasilanie ciągne bezpośrednio od zasiacza nie od płyty A1200.

[#4] Re: Wipeout 2097

Mnie się nie wiesza (Amisia Siostra), ale chodzi dość krowiasto (nie tak jak na Amisi Matce). Jam tam nie wiem co to są te zmienne Envarc, ale mam coś poustawiane, jak mądrzy ludzie napisali tutaj: http://www.amiga.poldek.one.pl/amiga/warp3dbvivoodoo3/warp3dbvivoodoo3.php.
Pozdro.

[#5] Re: Wipeout 2097

@Kitech, post #4

Ustawienia dla PowerPC i Warp3D mam identycznie :), jeszcze w Warp3D mam coś takiego:

CPUDriver - Permedia

ForceVersion = 3 <- tak
ForceVersion_ = 3 <- czy tak jest prawidłowo?

QUEUESIZE = 16384 <- czy to jest ilość pamięci fast jaką chcemy przeznaczyć na bufor dla tekstur?

Teraz Warp3D/CyberGFX/ ustawione mam tak:

DISABLE = 0
FORBID = 1
KEEPLOCK = 1

W moim wypadku wszystkie ustawienia Warp3D/Virge są nie używane tak?

Jeszcze interesują mnie ustawienia envarc CyberGraphX?

Ostatnia modyfikacja: 09.09.05 22:39
[#6] Re: Wipeout 2097

Problem jest w WarpOS-ie - po prostu czasem nie zachowuje rejestru xer (w procesorze) pomiędzy zmianami procesów. Proces, który używa tego rejestru po prostu się kaszani - i mamy gotowy wysyp.
Jak to rozwiązać: po prostu nie uruchamiaj innych programów na ppc podczas działania wipeouta - u mnie prawie zawsze to działało
Pozdrawiam.

[#7] Re: Wipeout 2097

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Moje ustawienia envarc CyberGraphX (tylko nie biorę odpowiedzialności, że dobre):
56KHZAUDIO 1
ALERTEMU 0
BVisionPPCMonitor Monitor-64KHz
CGXHELPPATH HELP:
CPUP2C 0
FORCECHUNKY 0
HIDE15BIT 1
HIRESCRSR 1
KEEPAMIGAVIDEO 0
NOPASSTHROUGH 0
PLANES2FAST 1
SAVEMEM 0
SUPERGELS 0
SUPERLAYERS 0
USESEMAPHORES 1
WBPATSPEEDUP 0

Wszystko ustawiałem na pdstawie artykułu w PPA: http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=2&ids=16&id=102
Pozdro.

[#8] Re: Wipeout 2097

OK już sobie poradziłem samemu teraz Wipeout 2097 jest (prawie) stabilny jak skała i dźwięk też mi nie zanika (akurat to z dźwiękiem przypadkowo po wymianie mathtrans.library), kilka dni temu męczyłem przez ponad trzy godziny i żadnego zwisu, dziś jednak tylko podczas wczytywania się zwiesił, ale śmiga pięknie w 640x480, nawet w 800x600 daje rady choć nie widać różnicy ;) I już wiem do czego jest mipmapping heh nawet przyspiesza sam proces teksturowania ciekawe :)

Ostatnia modyfikacja: 18.09.05 04:05
[#9] Re: Wipeout 2097

@Kitech, post #7

Ja FORCECHUNKY mam włączone "1" a co to daje w opisie CGX4 pisze "jest ona tylko ze względu na kompatybilność z starszym softem i w dzisiejszych czasach nie ma już prawie żadnego zastosowania", a ja widzę duże przyspiesznie u mnie na WB w 24-bitach w wypełnianiu samego czarnego tła z WBPattern na Screen daje Pattern bo okno WB nie mam jako tło

Również to mam włączone ;)

SAVEMEM 1 - dla FM
SUPERGELS 1 - "LoadWB simplegels -debug"
SUPERLAYERS 1
WBPATSPEEDUP 1

PLANES2FAST mam wyłączone "0" bo czasami pojawiają się u mnie jakieś śmieci na WB.
[#10] Re: Wipeout 2097

Śmiga bez zgrzytów. Dawniej miałem tylko problem ze względu na małą ilość pamięci. AHI nie używam.
Nie mogę przejść trasy "Odessa Keys"...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem