[#1] Uruchamianie programów
Witam! kolejny problem z MOS`em. jakim programem pod mosem można sprzwdzić nieuruchamianie się niektóryych programów? Mam ten problem z wersją demo MIAMI pod Amigę oraz uruchomieniem natywnego dla Mos`a Freeciv`a. O innych programach na razie jeszcze nie wiem. Kilka podpowiedzi???

[#2] Re: Uruchamianie programów

@Pero, post #1

Snoopium wypróbuj.
[#3] Re: Uruchamianie programów

@Pero, post #1

Jak zwykle SnoopDOSem. Prawdopodobnie brakuje jakiejs biblioteki lub clasy MUI. No i pamietaj gdy nie znajdziesz natywnej, to nie wrzucaj jej do SYS:MorphOS, tylko do SYS:.
[#4] Re: Uruchamianie programów

@Andrzej Drozd, post #3

Nawet nienatywne nalezy wrzucac do SYS: a nie SYS:MorphOS. SYS:MorphOS jest tylko i wylacznie dla skladnikow systemu. Jak samemu chce sie cos tam wrzucic to trzeba dobrze wiedziec co sie robi (chodzi w tym glownie o to, ze przy updatecie SYS:MorphOS jest podmieniany i wszystko co tam wrzucilismy znika).
[#5] Re: Uruchamianie programów

@marcik, post #4

Oj, to bardzo nieporecznie. Przeciez nie bede w CEDzie zapisywal kazdej natywnej biblioteki, aby pozniej wiedziec, ze ta akurat jest natywna. Poprostu natywne wrzucam do MOSYS: i juz. A gdy bedzie updejt to:

1. Watpie ze bedzie wczesniej niz za dwa tygodnie.
2. Po updejcie uzupelnie pliki z backupu metoda "skipp all" jezeli sie beda powtarzaly ;)
[#6] Re: Uruchamianie programów

@Andrzej Drozd, post #5

I przez to bedziesz mial smietnik na partycji systemowej
bo kilka programow ktore maja instaler wrzuci do sys:libs
a potem sie to bedzie powtarzac i bedziesz sie dziwil dlaczego to lub tamto ne chodzi

[#7] Re: Uruchamianie programów

@AmiChris, post #6

Poki co nie chcialo mi sie szukac Installera z WB3.1, natomiast ten z WB3.9, na MOSie nie dziala (ale dziala bardzo fainie i kolorowo na WB3.0-3.1). Aktualnie wszystko instalowalem recznie. I chyba tak to zostawie.
W sumie na Clssicu trzeba dbac o to, ktore biblioteki sa natywne. To nie Pegaz, na ktorym nie widac roznicy w predkosci pomiedzy bibliotekami natywnymi a 68k ;)
[#8] Re: Uruchamianie programów

@Andrzej Drozd, post #3

Wykorzystałem snoopdos`a i "cóś" chodzi. Na razie dzięki!!

[#9] Re: Uruchamianie programów

@Andrzej Drozd, post #7

Wspomne jeszcze ze sa libsy ktore w wersji 68k nie dzialaja dopiero natywne wersje sa ok..
Nie wspominam juz ;) o skryptach instalacyjnych
ktore maja bugi i nawet jak sie da pomin to i tak zainstaluja etc..
Trzeba pilnowac libsow/klas w mosie i juz ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem