[#1] MOS Classic - problemy ze stabilnością
Witam Wszystkich! :)

Jakiś czas temu zainstalowałem sobie MOSa pod klasyka. Niestety na moim sprzecie z niewiadomych mi przyczyn nie za bardzo da sie go używac. Po pierwsze system ma problemy z wystartowaniem. Udaje sie raz na pare prób. Czy ktoś wie, co może byc przyczyną?

A jak sie już uruchomi, to bardzo czesto system zamraża sie. Czasem nastepuje to po jakimś pół godziny, czasem po pieciu minutach, a czasem od razu po starcie lub nawet podczas wczytywania systemu. Niekiedy bywa natomiast, ze system pracuje stabilnie przez cały czas, ale to z reguły żadkość.

MorphOSa używam na BPPC. Procesor sie raczej nie przegrzewa, ma dobre chłodzenie i wydaje sie byc zimny. Programy testujące nie wykazały, żeby pamiec była uszkodzona. No chyba, że mam jej za mało (64MB)? System zamarza zarowno w zestawieniu MorphOS+DOpus, jak również gdy używam tylko Ambienta. MorphOSa mam oczywiście zarejestrowanego. A zwisy są nawet, gdy zostawie wczytany system na jakiś czas i nic nie robie.

Program getramdebuglog nie wykazuje mi nic, natomiast debugramdump, również nic konkretnego nie mówi.

Nie wiem, czy ten system na klasykach jest tak nie stabilny? Czy Wam również sie tak zachowuje? Prosze pomóżcie, gdyż ogólnie to już znalazłem wiele przewag nad klasycznym AmigaOS (poza stabilnością) i chciałbym go używac. :S

[#2] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Adam_K, post #1

Popraw zasilanie lub przestaw pamięć na 70ns w bootmenu PPC.
[#3] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Sylwester, post #2

Z pamiecia niestety probowalem i nic nie dalo. :(
A z zasilaniem chyba tez nie powinno byc problemow teraz, skoro pod klasycznym AmigaOSem nie bylo?

[#4] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Adam_K, post #1

Mam dokładnie to samo na CyberStormPPC (604e233).
Pomyślałem, że to MOS nie współpracuje dobrze z tymi kartami i jest raczej przeznaczony do A1200 bo nikt inny nie zgłaszał podobnych błędów ale widzę, że na A1200 też są podobne problemy.
Nie wiem z czego to wynika i dałem sobie z tym spokój - w A4000T raczej odpadają problemy zasilania, braku pamięci - mam 128MB, PPC też się raczej nie przegrzewa bo wiatraczek jest wymieniony na 12V i pod AOS3.9 działa OK, przestawiałem też różne parametry w bootmenu karty i to również nie przynoiosło poprawy.
Mnie się często zamraża przy próbie otwarcia jakiegoś okna (np zawartości dysku czy płyty) jak również, podobnie jak u Ciebie, czasem przy samym starcie (po bootlogo pojawia się okno Ambienta z belką tytułową ale nie pojawiają się już żadne ikony)
[#5] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@amigafan, post #4

A czy jest ktos, komu MOS dziala pod klasykiem bez problemow? Jesli tak, to bardzo prosze sie przyznac. ;)

[#6] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Adam_K, post #1

czesto system zamraża sie

To tak jak u mnie. Przewaznie podczas intensywnego uzywania IB. I tutaj nsuwa sie pytanie. Czy ktos na Pegazie uzywa MiamiDX? A jezeli nie, to dlatego ze cos sie zamrazalo w losowych przypadkach?
[#7] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Adam_K, post #5

U mnie działa nadspodziewanie stabilnie, zaliczyłem parę zwiech ale może dlatego że sprawdzałem sporo rzeczy z OS3.1 i do końca nie wiem czy to wina programów czy systemu. No i dość często resetowałem kompa gdy jakiś program odmówił współpracy i nie zwalniał pamięci ale system nadal był używalny.
[#8] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Andrzej Drozd, post #6

Używam MiamiDX, system czasem potrafi się zamrozić w losowych
sytuacjach, Ktoś zwrócił nawet uwagę, iż jest to zazwyczaj gdy jest
jakaś interakcja z siecią i w tym samym wątku wyświetlanie (np pasek
postępu).

[#9] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Kaczus, post #8

Dzieki. Czyli trzeba zaczekac na ten nowy stos TCP/IP az zacznie obslugiwac DHCP (chyba ze niezggodnie z regulaminem bede laczyl sie na Static).
[#10] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Andrzej Drozd, post #6

Ja mam na Pegasosie II MiamiDX + IBrowse 2.3 i niestety trzeba się z tym pogodzić, że IBrowse lubi zamrozić siebie i system, szczególnie na stronach z JavaScript.
MiamiDX w połączeniu z innymi programami nie doprowadza do zamrożeń systemu.
[#11] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Andrzej Drozd, post #6

Ja używam na Pegazie MiamiDX - wszystko działa OK i bardzo stabilnie
[#12] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@wali7, post #11

No tak to jest. Jak powiedzial kiedys MDW - "Informatyka to nie nauka scisla". To tylko dowodzi temu, ze plyta glowna moze sie roznic tylko jednym kondensatorem i juz beda cyrki. No a to dowodzi ze MOS nie byl szczegolowo testowany na kazdej konfiguracji. Oczywiscie ten sam problem dotyczyc bedzie AOS4 oraz dotyczy juz istniejacych innych systemow...
[#13] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Andrzej Drozd, post #12

Zwisy są losowe - tudno powiedzieć na 100% czy to wina MiamiDX, ale
jest takie duże ps-two, bo zazwyczaj zamraża się wszystko korzystając
ze stosu tcp/ip....

[#14] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Kaczus, post #13

Ciekawe jak bedzie ze stosem Sonica... Jeszcze pewnie troche za malo czasu, zeby oceniac, ale moze ktos kto mial wczesniej zwisy zaobserwowal poprawe stabilnosci??
[#15] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Sylwester, post #7

A zmieniales cos moze z tymi resetlevelami? Moze musze ustawic jakis inny? Do czego to w ogole sluzy? Czy Tobie wczytuje sie MorphOS takze bez problemow, zawsze za pierwszym razem?

[#16] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Adam_K, post #15

Resetlevel mam standardowo na 1 a MOS startuje zawsze nie licząc tego że czasem (bardzo rzadko) po włączeniu zasilania Amiga nie startuje wcale, muszę wyłączyć i włączyć ponownie ale to samo miałem bez zainstalowanego MOSa.

[#17] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Kaczus, post #8

bo to wina odwołań przez emulacje pri "-" Trance zmień na 0 będzie lepiej...
[#18] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Sylwester, post #16

Również czasami mam podobny problem muszę wyłączyć i włączyć ponownie zasilanie aby dioda mrugła czy obraz i wszystko ruszyło (na poprzedniej BPPC 200mhz(160) 68k 040/40mhz(33) bez SCSI tak samo), ale miałem jeszcze jeden problem z FastATĄ którego na szczęście rozwiązałem niedawno w bardzo prosty sposób, bo czasami jak Amiga startowała to nie było kontrolera i dysk nie startował to musiałem wyłączyć i włączyć ponownie jedynie flop działał, więc zrobiłem dyskietkę startową w startup-sequence tylko ata3.driver i po kłopocie :D
[#19] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Adam_K, post #15

> A zmieniales cos moze z tymi resetlevelami? Moze musze ustawic jakis inny? Do czego to w ogole sluzy? Czy Tobie wczytuje sie MorphOS takze bez problemow, zawsze za pierwszym razem?

Mnie wczytuje się zawsze za pierwszym razem już od wersji MorphOS-a 0.2b http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?p=3279&c=1#22293 nawet na AGA problem z MOS 1.4.5 jest z FastATA, a dokładnie to pewnie wina tego CD0: który i tak nie widzi mojego LG CDRW na "1", bo nie można mieć podpiętych nawet 3 urządzeń tylko 2 na pierwszej taśmie, jeśli podpięte mamy jakieś urządzenie na drugiej taśmie to po starcie MOS 1.4.5 głupieje nic nie robi i system nie staruje widać to jak się wytnie disableled w startup-sequence dokładnie przy "startup", ale to pewnie wina tego CD0: bo na wersji MOS-a 0.4 takiego problemu nie mam Partycje w PFS na MOS 1.4.5 działają, dopiero w trakcie pracy MOS 1.4.5 można podpiąć jakieś urządzenie do drugiej "SECONDARY PORT" taśmy tylko ostrożnie! (i nie czasem taśmy do kontrolera bo ja nie odpowiadam za skutki uboczne ;) ) wpierw złącze ide następnie zasilanie (mnie działa ale ja nie odpowiadam ;) ), jednak po uruchomieniu ata3.driver automatycznie partycje w PFS są dismountowane (pewnie FFS też ale nie używam), czasami następuje kolizja emulatora i wszystkie partycje nawet SFS są blokowane np. przed zapisem, albo system guruje tego akurat nie widać bo jest to wyłączone, ale widać co się z systemem dzieje efekt podobny jak na starej windozzie :(

Ostatnia modyfikacja: 22.09.05 01:49
[#20] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

dopiero w trakcie pracy MOS 1.4.5 można podpiąć drugą taśmę,

Taa...
A potem czytając coś takiego ktoś faktycznie postanowi coś takiego zrobić, i szlag mu trafi kontroler, albo urządzenie.

[#21] Re: MOS Classic - problem z FastATA

@MinisterQ, post #20

hehe już poprawiłem , ale namieszałem teraz nie tak jak chciałem to wygląda szkoda, że przy edycji nie ma podglądu posta :(

http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?p=3279&c=1#22303

tutaj miałem rację bo karta graficzna nic mi nie pomogła dalej było to samo jak tylko z kośćmi AGA, dopiero odpięcie urządzeń od drugiej taśmy "secondary port" pomogło i MorphOS 1.4.5 ruszył z miejsca po restarcie (załadowaniu romu), ale za pierwszym razem jak pojawia się pierwszy goły ekran Ambienta jeszcze bez tapety i ikonek wyskoczył mi jakiś napis, że czegoś w L: mu brakuje już nie pamiętam nacisnąłem OK i wczytał się dalej, po restarcie już się nie pojawił napis :), że czegoś mu tam jeszcze brakuje jedynie to mi sterownika 3D jeszcze brakuje (i pccard.library i 3c589.device itd. ), bo zainstalowałem Warp3D i nie działa :(, a chciałem tak bardzo sobie Wipeout 2097 odpalić pod Motylkiem :)
[#22] MOS Classic - pierwszy grab Ambienta;)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

To mój pierwszy grab z Ambienta, teraz mam jeszcze lepiej MUI itd. z tym, że w rozdziałce 640x400 z ekranem do przesuwania 800x400, ustawiłem w pionie na x400 dlatego, bo jak ustawiłem w pionie na x600 to i tak przesuwanie w pionie nie działa :(

http://skolman-mws.w.interia.pl/mos/SkolmanMorphOS145-01.png

[#23] Re: MOS Classic - pierwszy grab Ambienta;)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

Sorki, bo chyba cosik przegapilem: czyzby udalo Ci sie to (mosa) odpalic na agacie ? (ta rozdzielczosc...)
[#24] Re: MOS Classic - pierwszy grab Ambienta;)

@Pan Iniemamocny, post #23

Tak, tak jak opisywałem tutaj i w innych miejscach, tylko co ta rozdzielczość mała?
[#25] Re: MOS Classic - problemy ze stabilnością

@Adam_K, post #5

> A czy jest ktos, komu MOS dziala pod klasykiem bez problemow? Jesli tak, to bardzo prosze sie przyznac.

Ja się przyznaje, jak nic nie robie to się nic nie dzieje, jedynie to czas się kończy i trzeba wrzucić monetę ;)
[#26] Re: MOS Classic - pierwszy grab Ambienta;)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

Powiedzialbym raczej "charakterystyczna" ;)
[#27] Re: MOS Classic - pierwszy grab Ambienta;)

@Pan Iniemamocny, post #26

ach coś bardzo tajemniczy jesteś wiesz ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem