[#1] LINUX PPC a pakiety biurowe
Przeszukujac strony w poszukiwaniu MacOffice95 dla Maca, natknalem sie na wersje Office98,2001,2004 oraz OpenOffice dla LinuxaPPC. Jak to dziala na Amidze pod DebianemPPC? Czy w koncu zajac sie instalacja Debiana czy dac sobie spokoj?
[#2] Re: LINUX PPC a pakiety biurowe

@Andrzej Drozd, post #1

Zależy jeszcze jakiej Amidze, bo na AmidzeOne mniemam iż działa bardzo dobrze (nawiasem mówiąc na Pegasosie II też działa bardzo dobrze).

Jeśli chodzi o Amigę klasyczną to sam jestem ciekaw jak się sprawują X-y.

[#3] Re: LINUX PPC a pakiety biurowe

@grxmrx, post #2

A właśnie, skąd dorwać Linuxa dla BlizzardaPPC?

[#4] Re: LINUX PPC a pakiety biurowe

@grxmrx, post #2

grxmrx napisał(a):

> Jeśli chodzi o Amigę klasyczną to sam jestem ciekaw jak się
> sprawują X-y.

porownywalnie do 486 czy p1 z 64 mb pamieci :) jednym slowem: tragicznie
:)))
[#5] Re: LINUX PPC a pakiety biurowe

@Valwit, post #4

porownywalnie do 486 czy p1 z 64 mb pamieci jednym slowem: tragicznie
:)))

Hmm, czy mozna to porownac do pracy win95 na tych maszynach? Jezeli tak to jest spoko, poniewaz nie zalezy mi na predkosci, tylko odpaleniu Office i tyle. Widziales/testowales na AGA + PPC czy BVision. Oczywiscie bez BVision nawet nie bede probowal instalowac (dosc sie juz nameczylem z konsola na AGA :( ).
[#6] Re: LINUX PPC a pakiety biurowe

@Andrzej Drozd, post #5

A widziałeś jak pracuje OpenOffice na pececie? Ślimaczy sie nieziemsko. Na Duronie 1.9GHz otwiera dokument Worda jakieś 120 stron, który Word otwiera jakieś 3-5 sekund na takim samym sprzęcie, w ciągu jakiś 2 minut. Na Celeronie 366 pod linuxem, OpenOffice tak się ślimaczy, że otworzenie samego edytora trwa kilka minut, a załadowanie tego dokumnetu trwało blisko 15 minut. Jednym słowem, fajne, darmowe, ale i 2GHz to mało do komfotrowego używania OpenOffice. Raczej może być mocno bidnie z używaniem tego na linuxie pod Ami.
[#7] Re: LINUX PPC a pakiety biurowe

@mały, post #6

Rożnica też polega na tym, że OpenOffice ten dokument MSWorda importuje (czyli musi sobie dużo rzeczy skonwertować i sfomatować) a MS Word wczytuje swój dokument bez tych konwersji.
Jak na razie nie otwierałem dokumentów 120 stron, ale otwierałem dokumenty po 50 stron z obrazkami i raczej do 2 minut nie czekałem. Może 30 sekund lub mniej.Natomiast edytora otwiera się też do 15 sekund, choć nie mierzyłem czasu.
Oczywiście to chyba było złe zestawienie bo ja używam OpenOffice pod Debian Linux PPC na Pegasosie II G4.

[#8] Re: LINUX PPC a pakiety biurowe

@mały, post #6

Hmm, moze rozjasnie troche sytuacje. Jestem codziennym uzytkownikiem AmiClassicPPC i co jakis czas pecta (muzyka, i jak sie okazuje "biurowcow", choc pierwsza mysl "przelewam" zawsze na CEDzie"), aktualnie nie mam dostepu do pecta (chodzie o spokojne domowe warunki, a nie jakas partyzantka) wiec:

"Raczej może być mocno bidnie z używaniem tego na linuxie pod Ami."

A Dlaczego? Uywales? Domysly mnie nie intersuja. Ja chce odpalic Office/Excela, zmienic cos w pliku, zgrac i juz (zgrac to najlepiej zgram w "wordpadzie" a nie w jakims kretynskim excelu...

[#9] Re: LINUX PPC a pakiety biurowe

@Andrzej Drozd, post #8

U mnie (BPPC i BVision) X-y dzialaja z przyzwoita szybkoscia - szybciej niz emulator Maca na 68k! OpenOffice'a nie instalowalem, ale pewnie dlugo bedzie wczytywal dokumenty z Worda. Jednak Papyrus na Pegasosie tez dlugo je wczytuje! Jest dokladnie tak jak pisze Grzegorz - ten dokument jest importowany i dlatego to tak dlugo trwa.
[#10] Re: LINUX PPC a pakiety biurowe

@SZAMAN, post #9

:)
[#11] Re: LINUX PPC a pakiety biurowe

@mały, post #6

mały napisał(a):

> minut. Jednym słowem, fajne, darmowe, ale i 2GHz to mało do
> komfotrowego używania OpenOffice. Raczej może być mocno bidnie
> z używaniem tego na linuxie pod Ami.

1. zapisz ten dokument do formatu oo i wtedy ponownie otworz. roznica bedzie znaczna z powodow juz wyjasnionych w tym watku

2. celeron i duron sa sporo wolniejsze niz normalne wersje procka.

3. oo bardzo lubi pamiec. im wiecej tym lepiej.
[#12] Re: LINUX PPC a pakiety biurowe

@Andrzej Drozd, post #5

nie mowilem o oo tylko o samym x. uzywac sie da, ake imo przyjemnosci nie sprawia.
[#13] Re: LINUX PPC a pakiety biurowe

@Valwit, post #4

486=603e? Widziales X-y na BPPC, czy tylko na 486 i porownujesz do tego 603e/604?
[#14] Re: LINUX PPC a pakiety biurowe

@SZAMAN, post #13

widzialem je na 486, mialem na p1 i na bppc
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem