[#1] Mac Mini Mos kilka pytań
Mam kilka pytań:

1. Jak wyłączyć dźwięk przy włączaniu Maca Mini? Podejrzewam że w OF-ie, ale jakie jest dokładne polecenie?

2. Czy jest jakieś GUI do E-UAE pod Mosa? Jeśli tak to gdzie je zdobyć?

3. Czy po rejestracji Mosa można otrzymać fakturę VAT? Jaka jest procedura?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

[#2] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@Sir_Lucas, post #1

Ad 2 jest takie graslawe nieco, w zasadzie taki wrzutnik adf tylko: http://natmeg.stamey.at/downloads/rhLaunch/rhlaunch.lha
[#3] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@Count Grishnak, post #2

Dzięki, dobre i to. Obadam, zawsze coś.

[#4] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@Sir_Lucas, post #1

Ad 1:

Odpal OS X, wycisz dzwiek w OS X. Zrestartuj. Jesli dzwiek jest nadal, powtorz operacje.

A ja podczepie sie pod wątek ze swoim pytaniem:

Jak przestawić partycję bootującą tak, żeby maczek bootował domyślnie do MorphOS-a? Dodam że System Preferences w OS X 10.4 nie pozwalał zmienić na partycję bootującą z MOSa. Zainstalowałem wczoraj 10.5 ale zapomniałem sprawdzić.

Ostatnia modyfikacja: 27.10.2009 14:06:16
[#5] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@altcomputing, post #4

Co do wyciszenia dźwięku startowego polecam programik pssst na osx.

Altcomputing: sprawdź tutorial Jacy, uwzględnił on tam przeróbki których szukasz.

[#6] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@Sir_Lucas, post #1

Dlaczego nie otworzyć mini i odłączyć kabelek od głośniczka? "Problem" rozwiązany raz na zawsze, zero kombinacji :D

[#7] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@Sir_Lucas, post #1

z tego co pamietam - jesli masz klawiature maczkowa (np biala pro) - to podczas wlaczania miniaka trzymaj wcisniety klawisz "mute"

[#8] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@Sir_Lucas, post #1

Ad 1. polecam http://www5e.biglobe.ne.jp/~arcana/StartupSound/index.en.html sam używam z powodzeniem na mini.
Odłączanie głośnika na stałe to też skuteczna metoda, ale przecież może się ten głośnik czasem przydać. Otwieranie maca mini wymaga pewnej wprawy.

[#9] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@il_capitano, post #8

Wymaga wprawy, a owszem trochę tak.

Pracowałem w serwisie Apple UK więc takową posiadam :D

[#10] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@Count Grishnak, post #2

Fajne GUI... przyda się,
ale do samego odpalania adfów wystarczy zdefiniować akcje na adf w Ambiencie dwuklik na adf powoduje uruchomienie e-uae z tym adf w "stacji". Działa to sympatycznie, bo po kliknięciu na adf otwiera się okno z np. grą, co daje złudzenie jakby była to aplikacja MOSa
[#11] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@Sir_Lucas, post #1

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. OK

[#12] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@TCD, post #9

No właśnie ja tej wprawy nie mam i nie za bardzo chcę nabywać tej umiejętności zbyt pochopnie ;)

[#13] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@Sir_Lucas, post #12

Nie jest to takie trudne. Ja wczoraj otwierałem swojego miniaka pierwszy raz w celu wymiany pamięci i dysku. Szpachelka i trochę wyczucia i po robocie.

[#14] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@Sir_Lucas, post #1

Też chciałem otworzyć temat o mac mini...
Właśnie poluję na Maca Mini z G4 na ebay i craiglist. Macki Mini z 1.25Ghz z 32MB Video Memory jest mnóstwo i dość tanio ale te z 1.42Ghz i 64MB Video to już nie za ciekawie.

Moje pytanko brzmi czy warto się zabijać i polować na ta ostatnią wydaną wersję Maca Mini z G4 1.42Ghz i 64MB Video ? Czy jest taka duża różnica prędkości pomiędzy 1.25 a 1.42 Ghz i 32MB a 64MB Video?
Oczywiście chodzi mi o prędkość i komfort pracy pod MorphOS...
[#15] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@MaveRick, post #14

Nie ma wersji 1.42Ghz z 64MB gfx. Jest tylko 1.5Ghz i 64MB gfx pomimo że na pudełku i obudowie jest napisane 1.42Ghz i 32MB gfx.

Czasami sprzedawcy piszą 1.5Ghz i 32MB gfx. To jest podkręcona wersja przez sprzedawcę.

[#16] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@MaveRick, post #14

Maverick: Nie wiem czy jest duża różnica bo używam najmocniejszej wersji. Jeżeli dasz radę taką upolować to polecam, wiadomo im szybciej i więcej ramu (vramu w tym przypadku) tym lepiej :)

[#17] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@pampers, post #16

Poluje na najmocniejszą... Ale sprzedawcy sami nie wiedza co maja. Na ebay.com nawet nie piszą ile pamięci ma vram. Trzeba się pytać. Ja odrazu pytam się o serial number i dzwonie do apple i mi mówią (online nie ma takiej opcji).
Teraz to jeszcze muszę pytać czy nie podkręcany :)
[#18] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@MaveRick, post #17

Najlepiej niech Ci dadzą zrzut z OSXa a danymi procka i karty graficznej.

[#19] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@MaveRick, post #17

Nie musisz pytać czy nie podkręcony, bo każdy mini z 64 MB VRAM jest oryginalnie taktowany 1.5 GHz.
Ja mam 1.42 GHz z 32 MB VRAM i nie narzekam - szybkościowo jest prawie bez różnicy (5 % :) ), jedyną różnicę robi te 32 MB VRAM. Bo przy włączonym wielokrotnym buforowaniu ekranów i efektach 3d zaczyna brakować pamięci jak odpalisz coś jeszcze (u mnie się to objawiało przy pełnoekranowym OWB) MOS zaczyna przerzucać intensywnie dane między RAMem a VRAMem co objawiaja się skakaniem ekranu aż do zwolnienia VRAM (po zamknieciu okien). Ja zmieniłem ekran z 32 na 16 bit (1280x1024, efekty i buforowanie najlepsze) i wszystko pięknie działa (dokładnie tak samo jak na moim starym Pegu: Quake3, FreeSpace2.... a nawet lepiej).
Czyli oczywiście lepiej mieć 64 VRAM, ale 32 powinno wystarczyć prawie każdemu. Myślałem o polowaniu na eBay, ale też zauważyłem niepewność sprzedających czy mają 64 czy 32 MB. W końcu mini 1.42 z 1 GB RAM i HDD 80 GB kupiłem na Allegro za 680 zł. Pod MOSem działa super.
[#20] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@pampers, post #18

Odpada. Lenistwo maja we krwi. Latwiej i szybciej jest podanie serial number. i zadzwoneinie do Apple.
[#21] Re: Mac Mini Mos kilka pytań

@MaveRick, post #17

Ja mialem szczescie i dorwalem od sprzedawcy poznanego na ebayu najszybsza wesje macmini z 64MB VRAM, wszystko hula jak trzeba OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem