Forum » PPA
[#1] Wirus na PPA
Wirus na PPA.

Posiadam komputer Athlon 1.7Ghz, 128MB ram, Grafika radeon 7200.
System Windows XP oraz Amithlon. Za każdym razem kiedy wchodze na portal PPA z poziomu Windows mój AntyWirus Avast wykrywa wirusa na stronie głównej portalu PPA. Nie wiem czy to błąd systemu XP bądź Avast-a lecz prosił bym o rozważenie tego przez redakcje. Dziękuje i pozdrawiam. Owy program anty... dostępny jest do pobrania min w j. polskim ze strony www.avast.com .
[#2] Re: Wirus na PPA

@Mleko, post #1

Zdziwiony jestem bardzo, wiele osób wchodzi tu korzystając z Windowsa, ale nikt jeszcze nie zgłaszał nam takiego czegoś. Przeskanowałem przed paroma minutami wszystkie dane na serwerze (na naszym koncie), blisko 10000 plików, 470MB i niestety, nic nie znalazło. W katalogu głównym naszego konta nie znalazłem (logowałem się w shellu) też żadnych obcych plików. Może masz jakiegoś trojana, który przy próbie łączenia się z jakąś stroną udaje, że znalazł wirusa i w ten sposób się ukrywa, lub uaktywnia?
A może on szuka takich plików specjalnie umieszczanych na różnych stronach z crackami i innymi takimi rzeczami?
W logach z błędami serwera widziałem wcześniej próbę odczytania takich dziwnych plików (DLL) z naszej strony, lecz wynikiem był błąc 404, czyli brak pliku.
Przeskanuj swój system np. programem Ad-Aware 6 Pro, albo programem Pest Patrol.
[#3] Re: Wirus na PPA

@SirLEO, post #2

i niestety, nic nie znalazło

Niestety, to znaczy - na szczęście!
[#4] Re: Wirus na PPA

@SirLEO, post #3

Dzisiaj wchodziłem na PPA z Wina XP z zainstalowanym avastem i nic złego się nie działo - na szczęście :D
[#5] Re: Wirus na PPA

@SirLEO, post #2

Może chodzi o ciasteczka?
[#6] Re: Wirus na PPA

@Mleko, post #1

Odp na swój post ponieważ moja odpowiedź jes ogólna...

Dziś instalowałem wszystko na moim komputerze na nowo - naprawde nie wiem z kąd Avast informuje mnie o wirusie na PPA. Dzieje się to w sposób typowy dla Avsta czyli najpierw słysze w głośnikach pięknie brzmiącą syrene a późnije pojawia mi się komunikat, iż znaleziono wirusa (zalecana operacja kwarantanna). Już teraz znów zainstaluje cały system od podzstaw ( nie cierpie tego ) i jutro z rana napisze jak zachowuje sie mój system wraz z Avastem przy wejśćiu na PPA.

Ps.: przed napisaniem tego na forum wykonałem skanowanie dysku - Avast nie znalazł na moim dysku żadnego wirusa. Lecz z tego co mi wiadomo Trojanów Avast nie zauważa... (wiadomość z salonu komputetowego w Ślesinie).

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za wystraszenie (jeśli tak to można nzawać). JUTRO DAM ZNAĆ.

AMIGA RULEZ :D
[#7] Re: Wirus na PPA

@Mleko, post #1

... i Avast nadal swoje. - nie wiem ten program jeszcze mnie nigdy nie zawiódł :( Natomiast AntyWir for XP - wynalazłem go na necie odnajduje mi plik WIN32 zarażony wirusem:( Nawet po instalacja całego XP od podstaw wirus pozostaje, może ten komunikat Avasta i cała zła jego praca spowodowana jesty tym zarażonym plikiem WIN32. Przepraszam Teraz mam takie pytanie. Co mam zrobić z tym zarażonym plikiem jeżeli nawet reinstalacja nic nie pomaga?
[#8] Re: Wirus na PPA

@Mleko, post #7

Proponuję usunąć ten plik, bo to najprawdopodobniej wirus:

Zobacz tutaj
[#9] Re: Wirus na PPA

@mailman, post #8

A po polsku znajdziesz coś tu: http://www.plik.com.pl/antivir/program.asp?id=689
Zdaje się to ten sam.
[#10] Re: Wirus na PPA

@Mleko, post #7

Na przyszlosc proponuje startupmonitor :) Malo mocy zzera i na razie jest skuteczny :)

[#11] Re: Wirus na PPA

@Mleko, post #6

Dziś instalowałem wszystko na moim komputerze na nowo - naprawde nie wiem z kąd Avast informuje mnie o wirusie na PPA.

Zapewne z sufitu. Nie ma to jak windziane problemy z wirusami, poruszane na amigowych portalach...

AMIGA RULEZ :D

Doprawdy? ;)

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem